FATBO GENEL SEKRETERİ HAKAN ATEŞLİ İLE FINDIK VE BORSA

Fatsa Ticaret Borsası Genel Sekreter’i Hakan ATEŞLİ 2011 Fındık Sezonu hakkında görüş ve Borsanın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
2011 yılı Fındık Sezonunun hem üretici hem de tüccar açısından iyi bir sezon olduğunu belirten Fatsa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Hakan Ateşli: “Fiyatlar tahmin edilen rakamların üzerinde seyretti. 2011 yılı Tahmini Rekoltenin az olması fiyatların yüksek olmasını sağladı. 2011 yılı fındık Üreticisi ve Tüccar açısından kazançlı bir yıl oldu” dedi.
Fatsa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Hakan Ateşli: “50 Randımanlı Kabuklu fındık 7.30 TL’den işlem görüyor. Bu fiyat üreticiyi de tüccarı da memnun etmiştir. 2011 Fındık sezonu üretici ve tüccar açısından iyi bir sezon olacaktır. Sezon başında Fındık Fiyatı 6.10 TL ile başladı 7.00 TL aralığında belli bir süre seyrederek piyasada istikrarlı bir fiyat oluşturdu ve artık bu rakamlarında üzerine çıktı.2011 yılı tahmini rekolte 440.000 Ton Bu Rekolte oranı fiyatların yükselmesinde oldukça etkili oldu.Fındık Fiyatı arz ve talebe göre oluştuğundan Rekolte düşük olunca fiyatlarda yüksek oluyor. 2011 Ürünü fındık ile ilgili Aralık 2011 itibari ile veriler belli yaklaşık olarak Üretici,Manav,Fabrika ve İhracatçının elinde TMO nun 15 Ağustos’2011 e kadar sattığı 2008 ürünü 82.000 ton fındık ile birlikte yaklaşık olarak 315.000 ton civarında bir ürün olduğunu tahmin etmekteyiz,malum eldeki ürün sadece bu sezonun ihtiyacını karşılıyor.Eğer TMO stoklarında bulunan 2008 ürünü yaklaşık 85.000 ton civarındaki ürünü Mevcut stoklardaki ürün piyasadan çekilmeden satmaz ise Fiyatlar Vagon bazında1000-1100 Dolar seviyelerine ulaşacağını tahmin etmekteyiz.. Türkiye yaklaşık olarak 500 Bin Ton fındık ihraç ediyor,iç piyasada tüketim 100-150.000 Ton civarında olduğunu düşünür isek toplam her yıl ortalama 650 Bin ton fındığa ihtiyaç duyuluyor.Bu rakamların üzerinde bir Rekolte gerçekleştiği zaman piyasada arz fazlası bir ürün oluşur oluşan bu fazlalık Devlet tarafından sübvanse edilmelidir. Eğer edilmez ise üretici ürününü değerinde satamayacaktır.TMO nun elinde bulunan 2008 ürünü fındık ile ilgili satış yapılacağı hakkında duyum aldık ve akabinde TMO dan bir yazı geldi Fındık Piyasalarının tespiti ve analizi hakkında görüş istiyorlar Hemen borsamız Meclisini topladık tespit,görüş ve önerilerimizi yazılı olarak kendilerine ilettik verdiğimiz cevabi yazıda satış yapıldığı taktirde piyasada fiyat istikrarının bozulacağını,mevcut eldeki tahmini ürünün piyasadan çekildikten sonra arz ve talebe göre piyasa analizinin yapılarak haziran ve temmuz aylarında satışa sunulmasını konu ile ilgili bir çok örneklemeler yaparak TMO Genel Müdürlüğüne ilettik.dedi
Tüccarlarımız yaş fındığı kesinlikle almasınlar
Ateşli: “Üreticilerimizi yıllardır Fındığın Üretiminden hasatına kadar Fatsa Ticaret Borsası olarak Tv ve Radyo ile bilgilendirici yayınlar yapmaktayız.Böyle olduğu halde üretici fırsatını bulduğundu durumu suistimal ediyor.nasıl olsa bu yıl rekolte düşük mecbur alacak bir tüccar çıkar hesabıyla yaş fındığı pazara indiriyor . Tüccarlarımızda bu fındığı alıyorlar. Kesinlikle tüccarlarımız yaş fındığı almamalılar.Ayrıca Yaş Fındığı Müstahsil tam kurumadan kaldırıyor iyi bir fiyat oluşunca satarım hesabıyla deposuna koyuyor olayın farkında değil satacağı zamana kadar fındık yavaş yavaş çürümeye başlıyor,sonucu hüsran Tüccar ise alıyor yaş fındığı koyuyor deposuna akabinde tonlarca fire külliyen zarar artık bilinçli hareket etmek gerektiğinin farkına varmalıyız,yaş ürün saklanmaz zararına ticaret yapılmaz. Sonucuda maalesef ihraç edilen ürünün Aflatoksin li olması, nem oranının yüksek olması ve düşük kaliteli olması sonucu Avrupa dan geri dönme tehlikesi yaşıyor. .Dünya Fındık Üretiminin yaklaşık %70 bizim Ülkemizde Tarım Ürünlerinde en yüksek İhracat girdisini sağlayan Milli Ürünümüz Fındık geçen sezon 281.000 ton ihracat ile 1.78 milyar $ girdi’ sağlandı.Ancak bu sezon Yaş Fındığın Pazara inmesi ve Fiyatların yüksek oluşu nedeni ile olsa gerek 2011 Aralık ayı verilerine göre İhracatta %27 düşüş gelir bazında ise %3 lük bir azalış söz konusudur.Bu konuda hem Tüccarlarımız hem de Üreticilerimiz duyarlı olmalıdırlar- Üreticilerimizden ve Tüccarımızdan rica ediyoruz.Lütfen Fındığımızı standardı neyse o şekilde pazara indirelim ve satın alalım dış piyasada leke görmesin.” dedi.
Üyelerimize Hizmet Etmenin Mutluluğunu yaşıyoruz
Ticaret borsasının faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Genel Sekreter Hakan Ateşli “2009 yılında yönetim kurulu başkanı olan Ömer Faruk Karamolla yönetimi ile birçok hizmeti üyelerimize sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öncelikle kendi kantarımızı kurduk. Yaklaşık 65 Bin TL bir Rakam Maliyetle borsamızın bünyesinde kantarımızı almış olduk. Tüm üyelerimize ve Fatsa esnafına her tür tartı işleminde hizmet veriyor.Fatsa deniz Bilimleri Fakültesine 35.000 TL maliyetle Labaratuar tefrişatı yapıldı ve hizmete girdi.Müstahsilimizi Fiyat konusunda Bilgilendirelim diye Şehrin belli noktalarına ve borsa önüne Fiyat Panoları yaptırdık maliyeti 15.000 TL.Ancak Firma ile yaşadığımız olumsuzluklar nedeni ile cihazlarda sorunlar yaşandı bu konuda Müstahsilimizden özür diliyoruz ancak yaklaşık olarak bir hafta içerisinde yeniden Fiyat panoları hizmete girecektir. Başkan Ömer Faruk KARAMOLLA’nın seçim öncesi taahütlerinden biri olan 2012 yılı yeni Fındık sezonuna girmeden Faal olan Üyelerimize pazara inen Fındığın nemini ölçsünler yaş fındık almasınlar diye nem ölçü cihazları alacağız. Bunlarında yaklaşık Maliyeti 100 Bin TL civarındadır. Tedarik ettikten sonra aktif olan üyelerimize teslim edeceğiz. Ayrıca 2012 yılının ilk çeyreğinde Türk standartları enstitüsüne başvuruda bulunarak borsamıza
TSE-ISO-EN 9000 kalite yönetim sistemi belgesini alıp Akreditasyon sürecindeki ilk adımı atmış olacağız. Fatsa Ticaret Borsamızı örnek bir Borsa olması yönünde en üst seviyelere çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.