Bilgini geleceğe taşı...

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda meslek liselerinde girişimcilik ruhunun aşılanması amacıyla 20-21-22 Aralık 2011 tarihlerinde “Bilgini Geleceğe Taşı” sloganıyla düzenlenen panellerin ilki Fatsa Ticaret ve Meslek Lisesi Öğrencilerinin katılımıyla düzenlendi.
Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleşen panele Hatipli Belediye Başkanı Ahmet Özcan Kütük, FATSO Başkanı Tayfun Karataş, İşkur İl Müdürü Recep Özkan, KOSGEB Ordu İl Müdürü Sinan Şahin, Fatsa İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Özkan, eski FİFA Kokartlı Hakem Ali Aydın, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Recai Şahin, Fatsa Belediyesi Muhasebe Müdürü Birsen Calp, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren FATSO Başkanı Tayfun Karataş, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası olarak her ortamda işsizliğin değil mesleksizliğin olduğunu savunduklarını belirterek, “Bu nedenle mesleki eğitimin merkez noktası olan meslek liseleriyle bu oturumu gerçekleştirmenin ve girişimcilik ile ilgili bilgilerimizi paylaşmanın onur ve gururunu taşıyoruz. Ülke olarak, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. O zaman öncelikle girişimci sayımızı arttırmamız gerekiyor” dedi.
Uluslararası girişimcilik endeksine göre, 100 yetişkin içinde, şirket kuran insanların sayısına bakıldığında, Türkiye ancak yüzde 4,6 ile 29. sırada yer aldığını belirten FATSO Başkanı Tayfun Karataş; Bu sayı ABD’de yüzde 11,7, Güney Kore’de yüzde 15, Meksika’da yüzde 18,7’dir. Aslında bu sorunumuzun temeli geçmişe dayanmaktadır. 1912’de ülkemizi ziyaret eden yabancı bir yazar ülkemizi tasvir ederken şu sözleri kullanmıştır. “Yalnız memurluk etmek, askerlik yapmak, ticaret ve sanayiye rağbet göstermemek, Türkleri eksiltmiş ve fakirleştirmiştir. Teşebbüs fikri ve gayreti olmayınca da, kazançları sınırlı kalmıştır. İşte geçmişten aldığımız bu dersle, adeta tohum saçıyoruz toprağa, Türkiye’nin yepyeni girişimcileri çıksın diye. Bu açıdan ben, girişimciliği, ülkemizin kalkınmasının temel unsuru olarak görüyorum. Dahası, ülkemizdeki 6 milyona yaklaşan işsize ve her yıl işgücü piyasasına giren 700 bin gencimize, iş olanağı sağlamanın tek yolu, girişimci sayımızı artırmak, özel sektörümüzün hacmini büyütmektir. Bugün millet olarak kazancımızı arttırmak amacıyla girişimci sayımızı arttırmak zorundayız. Ülkemizi zenginleştirecek, kalkındıracak, işsizlere iş bulacaksak girişimciliği mutlaka özendirmeli ve teşvik etmeliyiz. Bu noktada ciddi avantajlarımız da vardır. Türkiye nüfusunun yüzde 65’i 30 yaşın altında, iş üretme potansiyeli yüksek gençlerden oluşmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en genç nüfusa sahip olan ülkemizin elindeki bu büyük gücün farkında olmalıyız. İrlanda bin 200 dolar olan kişi başına milli gelirini girişimciliği ön plana çıkararak, Avrupa Birliği fonlarını da doğru kullanarak 22 bin dolara çıkardı. Bugüne kadar girişimcilerimiz, Türkiye’nin geri dönülemez değişim ve dönüşüm sürecinin neferleri oldular, olmaya da devam edecekler. Ancak ben, öğrencilerimize baktığım zaman, başka bir şeyi görüyorum. Öğrencilerimiz, Türkiye’nin bugünü, yarını. Önümüzdeki dönemde bayrağı öğrencilerimiz teslim alacak. Öğrencilerimiz, bölgelerinin ve gelecek nesillerin rol modeli olacak” dedi.
Recep Özkan; “Meslek Seçimi Çok Önemli”
İşkur’un iş arayanlar ile işverenler arasında köprü görevi üstlendiğini belirten Ordu İşkur Müdürü Recep Özkan; “İşkur aslında istihdam kurumudur. Bu istihdamı yaratırken iş arayanlar ile işçi arayanları bir sistem üzerine kaydedip karşılıklı olarak eşleştirdikten sonra görüşme yapmalarını sağlıyoruz. İş arayanla, işvereni buluşturmayı amaçlayan İşkur, kariyer kuruluşlarını örnek alarak oluşturduğu yeni Internet sitesini uygulamaya geçirdi. Sistemle iş arayanların, kapsamlı iş başvuru bilgi ve belgelerini İŞKUR'un Internet sitesine ulaştırabildikleri gibi kendilerine uygun iş pozisyonlarını takip edebilirler. Kişi evinden, kuruma başvuru yapacak, açık işlerle ilgili bilgi alabilecek. Türkiye iş gücü piyasasının en önemli sorunlarından birinin kadınların iş gücüne katılımı ve istihdamıdır. Ayrıca vasıfsız olan vatandaşlarımızın vasıflı hale gelmelerini sağlayıp istihdam edilmeleri için kurslar açıyoruz. Bunun yanında işten ayrılan vatandaşlarımıza şartları tutanlara işsizlik maaşı veriyoruz. Bunlara ilaveten iş arama becerileri seminerleri düzenleyerek vatandaşlarımızın bilinçlenmesini sağlıyoruz. Hayata atılacak bir kişinin öncelikle olarak mesleğini seçmesi gerekiyor. Meslek seçiminde kendi özelliklerimizi dikkate alarak seçim yapmamız gerekiyor” dedi.
Sinan Şahin; “Öz sermayesiz iş olmaz”
KOSGEB’in hedef kitlesi arasında Meslek Lisesi mezunlarının birinci derecede önemli olduğunu belirten KOSGEB Ordu İl Müdürü Sinan Şahin; “Meslek Liseleri’nden mezun olanlar küçük ve orta ölçekli işletmeler için büyük önem arzetmektedir. Koç Grubu’nun bir sözü var; “Bizim için Meslek Lisesi Memleket Meselesidir” bu çok güzel bir slogan KOBİLER’in en büyük sorunu vasıflı eleman bulma sıkıntısı. Bu aşamada meslek Liselerinden mezun olanlar, çok rahatlıkla KOBİLER’in vasıflı eleman açığını kapatabilirler. Meslek Liseleri’nin son sınıflarında okuyan sizin gibi öğrenciler kariyer planlaması yapmak zorunda bir kısmınız üniversiteyi tercih ederken, bir kısmınız da kendi işinin patronu olmak isteyecektir. Dolayısıyla şu an için karar verme aşamasındasınız. KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri desteklemek amacıyla kurulmuş bir kamu kuruluşudur. Hedef kitlesi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerdir. 2006 yılından sonra KOSGEB vermiş olduğu krediler ile ön plana çıkmıştır. Yeni dönemde hem Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri desteklerken bunun yanında girişimcileri de destekliyoruz. KOSGEB’in desteklerlerini iki aşamada değerlendirmek mümkündür. Birincisi kendi işin patronu olmak isteyenler, ikincisi ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerdir. Biz hedef kitlemize 6 aylık destek programlarıyla ulaşıyoruz. KOSGEB’in destekleri belli bir oran dahilinde hibe kalan bölümü ise kredi olarak verilmektedir. KOSGEB’den destek almak için öncelikli olarak bir proje oluşturmanız gerekiyor. Yani bir yol haritanız olacak. Bu yol haritasında hedefinizi ve amacınızı geniş bir perspektifte yazacaksınız ve destek almak için gerekli kurumlara müracaat edeceksiniz. Ancak burada unutulmaması gereken en önemli konu kendi öz sermayenizin olması gerekliliğidir. Çünkü KOSGEB, girişimcilere projelerinin yüzde 70’i oranında destek sağlamaktadır, kalan bölümü kendi öz kaynaklarınızdan karşılamak zorundasınız” dedi.
Recai Şahin; “Fedakarlık yapacaksın”
Panele rol modeli olarak katılan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Recai Şahin, iş hayatına atılma noktasında fedakarlık yapmanın çok önemli olduğunu belirterek; “22 yıllık meslek hayatımda 12 yıl işçi, son 10 yıldır ise işveren olarak çalışıyorum. Ben üniversiteyi bitirmeden bu noktaya geldim. İş hayatında belli bir noktaya gelmek için çok çalışmak gerekiyor. Her şeyden önce işinizi severek yapın ve kendi işinizi kurmak istiyorsanız fedakarlık yapmaktan da kaçınmayın” dedi.
Ahmet Özcan Kütük; “Hedefiniz Olmalı”
Panele rol modeli olarak katılan Hatipli Belediye Başkanı Ahmet Özcan Kütük, İnsanların hayatta başarılı olmaları için öncelikli olarak kendilerine güvenip belli bir hedeflerinin olması gerektiğini belirterek; “Öğrencilik yıllarında verilecek kararlar ve ileriye dönük koyulacak hedefler son derece önemlidir. Kendisiyle barışık ve insan sevgisi üst düzeyde olan herkes çalıştığı ve istediği zaman çok önemli noktalara gelebilir. Hiç kimse eli cebinde durarak bir yere gelmez, gayret ederek ve isteyerek iş hayatında hedeflerimize çok daha çabuk bir şekilde ulaşırız” dedi.
Birsen Calp; “Çok çalışın”
Panele rol modeli olarak katılan Fatsa Belediyesi Muhasebe Müdürü Birsen Calp iş hayatında çok çalışmanın önemine değinerek; “ Ticaret Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2 yıl vekil öğretmenlik yaptım. Ardından Fatsa Belediyesi’ne girdim ve 7 sene işçi kadrosunda çalıştıktan sonra memur kadrosuna geçtim ve halen Fatsa Belediyesi’nde Hesap İşleri Müdürü olarak çalışmaktayım. İş hayatında başarılı olmak için çok çalışmak ve dışarıdaki sorunları iş hayatına yansıtmamak gerekir” dedi.
Ali Aydın; “Karar vermek çok önemlidir”
Eski FİFA Kokartlı Hakem ve spor yorumcusu Ali Aydın bir işe başlama kararının önemine vurgu yaparak; “Gençlerin iş bulma değil, iş kurma tarafında olmasını temenni ediyorum. Her şeyden önce karar vermek son derece önemlidir. Karar verdikten sonra ise direncinizi asla yitirmemelisiniz. Bunun yanında amacınıza uygun çalışarak hedefinize çok daha çabuk ulaşabilirsiniz” dedi.
Konuşmaların ardından panel soru cevap şeklinde devam ederek sona erdi.