FINDIĞIN GELECEĞİ KONUSUNDA ÜRETİCİ AÇISINDAN HİÇ DE UMUTLU DEĞİLİM
.jpg)
Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Fındık Tüccarı Murat Yalçın, 2010 yılı fındık sezonunu değerlendirdi. Fındıkta tüccarın beklentisinin gerçekleştiğini ifade eden Yalçın, 2011 yılı için de umutlu konuşmadı. Vatandaşın bahçesine artık gübre atmadığına dikkat çeken Yalçın, buna rağmen gübreye yılbaşından sonra zam geleceği duyumlarını aldıklarını aktardı.
Ağustos ayı başından bu yana fındık fiyatının ne olacağı konusunda görüş bildiren Fatsa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Fındık Tüccarı Murat Yalçın, sezon sonunda gelinen noktayı anlattı. Fındığın geleceği konusunda üretici açısından hiç de umutlu konuşmayan Yalçın, konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
Fiyatların Yükselmesini Bekliyoruz
”Fındık piyasası beklentiler doğrultusunda gitti, çok sürprizler olmadı. Bizim beklediğimiz şeyler gerçekleşti. Yıl sonu itibariyle fiyatlar biraz durgunlaştı. 3.80 ile 4,5 lira arasında fiyatın geleceğini biz zaten az çok biliyorduk. Yılbaşı için bir beklenti yok fakat sonrasında fiyatların tekrar yükselme eğilimine geçeceğini söyleyebilirim. Ocak 15’ten sonra fiyatlar yükselir. Yılbaşı nedeniyle Avrupa tatilde, önümüzdeki aylarda fiyatların çok iyi olacağına inanıyorum. İhracatçılar rekolteyi yüksek belirlediler, bu gerçekleşmeyince fiyatlar çok düşmedi. Bu nedenle fiyatların yükselmesini bekliyoruz” dedi.
2011’de Rekoltenin Ne Olacağı Önemli
2011 yılında fındıktan beklentilerinin ne olacağı sorusuna ise Yalçın, “2011’de rekoltenin ne olacağı önemli” cevabını verdi. Rekoltenin hava şartları nedeniyle düşük olacağının tahmin edildiğini bildiren Yalçın, “Bu hava şartları fındık için olumsuz etmenler” dedi.
Yalçın, 2011 yılındaki fiyat konusunda, “Önümüzdeki yıl fiyatı daldaki fındık belirleyecek” diye konuştu. Şu anki fiyatın 4 lira 35 kuruş olduğuna dikkat çeken Yalçın, düşmenin nakit sıkıntısından kaynaklandığını bildirdi.
Vatandaş Artık Bahçeye Hizmet Etme Taraftarı Değil
Gübre satışlarının çok durgun olduğunu da ifade eden Başkan Yalçın, “Bu durum seneden seneye azalıyor” dedi. Yalçın, üreticinin gübre ve zirai ilaç kullanımı konusunda ise şunları kaydetti: “Vatandaş artık bahçeye hizmet etmey taraftarı değil ya da bütçesi yetmiyor olabilir. Son yıllarda gübre ve zirai ilaç kullanımında önemli bir düşüş var.”
Gübre fiyatının geçen seneye oranla yüksek olduğunu söyleyen Yalçın, “Geçen sene yazlık gübrenin tonu 420 bin lira civarındaydı, bu sene fiyat 630 bin lira. Gübreye yılbaşından sonra zam geleceği söyleniyor” şeklinde konuştu.