TARİHİYLE FATSA'M PİYASAYA ÇIKTI
.jpg)
Hemşerimiz İbrahim Çelebi’nin aylardır üzerinde çalıştığı Tarihiyle Fatsa’m kitabı piyasaya çıktı.
M.Ö. 400 yılından başlayıp günümüze gelen süreç içinde ilçemizin birçok yönünü ele alan kitap 42 sayfa ve 30 ana konudan oluşuyor. Daha önce Fatsa’nın tarihiyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmadığı düşüncesinden yola çıkılarak hazırlanan kitap; Fatsa’nın tarihi ve turistik mekânları, eğitim durumu, imarı, belediye başkanları, kaymakamları, gizemli yeraltı şehri, 1887’de yaşanan iç isyan, muhacir çatışmaları, Hekimoğlu, Soytaroğlu, 1920’de Ordu’nun il olması ve buna Ünye’yle Fatsa’nın karşı çıkması konularıyla dikkat çekiyor. Bu arada Fatsa’nın tarihi resimlerini arşivlemesiyle bilinen Eczacı Fehmi Akar, elindeki fotoğraflarla Tarihiyle Fatsa’m kitabının kaliteli bir içerik kazanmasında önemli rol oynadı.
Fatsa’da bir zamanlar var olan tersanede İngiltere ve Fransa için savaş gemilerinin yapılması, 1901 yılında pirinç üretiminin en çok Fatsa’da gerçekleşmesi, Fiskobirlik Genel Merkezi’nin ve Çimento fabrikasının aslında Fatsa’ya kurulmak istendiği, fakat birilerinin karşı çıkması sonucunda bunların mümkün olmaması gibi konu başlıkları okuyucuyu şaşırtacak gibi görünüyor. 19 Mayıs 2010’da piyasaya çıkan kitap, ayrıca köyleriyle birlikte Fatsa’da yaşanan nüfus hareketlenmelerine de değiniyor. Özellikle 1997–2001 yılları arasında 120 bin olan Fatsa ve köylerinin toplam nüfusunun günümüzde 97 bine düştüğü bilgisi dikkat çekici…
Öte yandan Kültür Bakanlığı onaylı uluslar arası satış yetkisi alan Tarihiyle Fatsa’m kitabı Ordu, Fatsa ve Kumru’da yapılacak programlarla meraklısına tanıtılacak. Birinci baskısı 1000 adet olarak piyasaya çıkan kitabın, önümüzdeki günlerde ikinci baskıya geçeceğini söyleyen İbrahim Çelebi: “Tarihiyle Fatsa’m kitabının her Fatsalının arşivinde bulunması gereken bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bana destek verenler başta olmak üzere ilgi duyan tüm Fatsalı hemşerilerime şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.