ARTIK ÜRETİCİLER İHTİYACI KADAR FINDIK SATSINLAR
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Gezer 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyerek çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.Fatsa Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Gezer 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyerek çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.
Basın toplantısında mahsulün ne kadar bol olursa o kadar sıkıntı olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz Gezer, “Türkiye genelinde fındıkta tükettiğimiz bir miktar var. 600 bin ile 700 bin ton arası fındık tüketimi ülkemizde oluyor. Bu yıl ziraat odaları karanfil sayımlarında rekoltesi fındık zarar görmesine rağmen Ordu bölgesinde yüzde 10, Giresun bölgesinde yüzde 15 gibi Türkiye genelinde bir don zararı vardır. Bu yıl 600 bin ton gibi bir fındığımız olacak. İnşallah bunu da iyi bir paraya satacağız. Düşünceme göre yine geçen yılki gibi kampanyalar yaparsak, yollara afiş asacağız ve arabalar hoparlör takıp köy köy, belde belde dolaşıp üreticilerin ihtiyacı kadar fındık satmalarını isteyeceğiz. Üreticiye emanete fındık bırakma diyeceğiz ve aynı bu yolda devam edersek ilk satılan fındık fiyatı 4 TL’nin üzerinde bir rakam olacaktır. Ne kadar fındık ürünün üretici ihtiyaca kadar piyasaya getirirse ürün o kadar değerli olacaktır ve bunu da yapmamamız gerekiyor. Fındığımız şu anda doğmaya başladı ve ilaçlama yapmaya başladık. Fındık mercimek büyüklüğü kadar gözüktüğü zaman ilaçlama yapmaya başlanacaktır. İlaçlamada rast gele yapılmayacak. 2520 rakımın altında olan yerlerde ilaçlama günümüz 15–21 Mayıs tarihleri arasında, orta kesimlerimizde 22- 28 Mayıs tarihleri arasında, yüksek kesimlerde ise 28 Mayıs 4 Haziran tarihleri arasında ilaçlama yapılması gerekiyor” dedi.
Bahçelerde Artık Toz İlaç Kullanmak Yasaktır
Fındık bahçelerinin ilaçlamasını sabah erken saatlerde yapılması belirten Gezer: “İlaçlar reçete ile yazılıyor. Reçeteyi Tarım ilçe müdürlüklerinde veya belde ve köylerde tarım danışmanları var onlara yazdıracaksınız. Eğer bunlara da yazdıramazsanız Ziraat Odalarına gelerek buradaki ziraat mühendisi arkadaşlarımızı üreticilerimize yardımcı olacaklardır. Eskisi gibi değil artık her şey usulünce yapılacaktır bundan sonra. Türkiye tarıma artık daha çok önem vermeye başladı. Artık ilaç sektöründe çok büyük gelişmeler var ve çok dikkatli davranılması gerekiyor. İlaçlama yapıldıktan sonra ilaçlama yapılan malzemeleri yok etmek gerekiyor. Kesinlikle bu malzemeler açık yerlerde bırakılmayacak. Kesin bir kanun toz ilaç artık yasaktır. Bahçelerde artık kullanılmayacaktır. Toz ilaç kullanan kişileri köylerinizde tespit ettiğiniz zaman jandarma 156’ya ihbar edebilirsiniz” dedi.
Gübre Mazot Desteği ile her yıl dosyaların tazelendiğini belirten Gezer: “4300 kişinin dosyası ilçe tarım müdürlüğüne teslim ettik ve dosyaladı göndermeye de devam ediyoruz. Aktif olan üye sayımız ise 11 bin civarındadır” dedi.