CHP ORDU MİLLETVEKİLİ RAHMİ GÜNER YİNE FINDIĞA DOKUNDU
"Bir an önce 6 TL nin altında olmamak üzere Hükümet fındık fiyatını açıklamalıdır." CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, Hükümet fındık fiyatını 6 TL nin altında olmamak üzere hemen açıklamalıdır dedi. Güner yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi. Doğu Karadeniz Bölgesi ekolojik olarak fındık üretimine en uygun koşullara sahip bulunmaktadır.Fındık, Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan 8 milyon insanın temel geçim kaynağıdır.
Türkiye, fındık üretiminde hem üretim miktarı ve hem de üretilen fındığın kalitesi bakımından dünyada tam anlamıyla rakipsizdir. Dünya fındık üretiminin 3/4’ünü üreten Türkiye, dünya ihracatının da % 80’ine sahiptir.
AKP Hükümeti iktidara geldikten sonra fındık üzerinde çirkin oyunlar oynamış, fındık üreticisinin alın terinin, emeğinin karşılığını hiçbir zaman vermemiştir.
Fiskobirlik hükümet marifetiyle by pas edilmiş ve toprak mahsulleri ofisi AKP tarafından devreye sokulmuştur.
AKP döneminde, Fiskobirliğin elinin kolunun bağlanması, onun yerine TMO’nun görevlendirilmesi fındık fiyatında düşmeye neden olmuş, hem Karadenizli fındık üreticisi, hem de devlet milyarlarca TL zarara uğratılmıştır.
2008 yılında fındığı ucuza kapatmak isteyen çevreler ve bunlara göz yuman AKP hükümeti; rekolteyi gerçek dışı bir yaklaşımla 850 – 900 bin ton olarak beklediklerini açıklayarak, fiyatın düşük tutulmasını amaçlamıştı. Hasadın bitmesiyle aslında rekoltenin 650 – 700 bin ton olduğu anlaşılmış oldu. TMO’nun piyasaya 30 bin ton fındığı 1,1TL fiyatla Fiskobirliğe satışı ve bunun da piyasaya 1,8 TL’den sürülmesiyle üretici aleyhine yazılan senaryo tamamlanmış oldu.
AKP hükümeti 30.08.2008 tarihinde; Giresun kalite fındığına 4 TL, Ordu fındığına 3,9 TL bürüt fiyat açıklayarak fındık üreticisini perişan etmiştir. Serbest piyasada 2008 fındığı 2 ila 2,5 lira arasında işlem görmüştür.
Üretici olarak dünya piyasasında neredeyse tekel konumunda bulunduğumuz bir üründe bile kontrol edilemeyen fiyat dalgalanmalarının oluşmasının ana nedeni AKP iktidarının uyguladığı fındık politikasının yanlışlığıdır.
Girdi maliyetleri hızla artarken, fındığın maliyetinin bir önceki yıla göre düştüğünü ifade etmek AKP’li Tarım Bakanına nasip olmuştur.
CHPR00;Ordu Milletve kili Rahmi Güner, Fındığın peşini bırakmıyor.
Güner bu defa da fındık üreticisinin kaderine terkedilip edilmediğini öğrenmek için Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak açıklanmak üzere soru önergesi verdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla.
Rahmi GÜNER
Ordu Milletvekili
Sayın Başbakan, Karadeniz Gazetesi Muhabiri Erhan Esaspehlivan ile yaptığınız mülakatta “Biz her zaman tarımı destekleyen bir hükümet olduk. Ve her zaman da desteklemeye hazırız. Fakat bu işi bir düzene oturtmak lazım. Fındık, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin işi değil. Bir kere TMO’nun devre dışı kalacağı kesin. Yani devlet ve siyaset artık fındıktan elini çekecek.”diyorsunuz. Borsa’dan bahsedip “Bir bilgisayar sistemi) gibi işleyen bir sistem kuruyoruz Fındık içinde bir borsa kurup, fiyatın ve talebin bu borsada belirlenmesi yönünde çalışmalarımız var. Yani şöyle düşünün, borsada nasıl kağıtların piyasa taleplerine göre fiyatı belirleniyor düşüyor veya artıyorsa öyle bir sistem düşünüyoruz. Yıllardır fındık üreten ke simler hep sırtlarını devlete dayadılar… Devlet satamayacağı fındığı halkı mağdur olmasın diye defalarca alıp deposunda sakladı, aldığının yarı fiyatına satmak zorunda kaldı. Yazık günah değil mi bu devlete. Bu paralar milletimizin cebinden çıkmıyor mu? Yani hazırcılığa çok alıştık. Ben toplayayım, devlet alsın. Artık böyle bir sistem dünyanın hiçbir yerinde uygulanmıyor… Sen ürettiğin ürünün piyasasını da takip edeceksin. Dünya ile koordineli hareket edeceksin. Her şeyi devletten beklemek olmaz. TMO artık fındıktan elini çekecek. Fındığın fiyatı borsada belirlenecek. Artık üretici de fındığını borsadaki değe rine göre satacak. Fakat alan kurum devlet yani TMO olmayacak.” Bu bağlamda;
1. Fındıkta ta ban fiyat açıklamasındaki gecikmenin ana nedeni, fındık üreticisinin ürününü düşük bedelle piyasaya sürmesini sağlamak için midir? Yukarda yaptığınız açıklamalardan fındık üreticisinin kaderine terk edildiği sonucu mu çıkmaktadır?
2. Bunu sağlamak için Toprak Mahsulleri Ofisinin işi fındık değil şeklinde bir açıklamanız olmuş mudur? Toprak Mahsullerinin işinin fındık olmadığını başından beri ifade eden muhalefet liderlerine neden kulak vermediniz? Fiskobirliğin yönetimini ele geçirmek için ihtiyaç duyduğu krediyi vermediğiniz yönündeki eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz?
3.Hükümetiniz Fis kobiliği piyasa aktörü olmaktan çıkararak neyi amaçlamıştır ve hangi çevrelere hizmet etmiştir?
4. Fındık üretiminde 2007, 2008 ve 2009 yıllarında girdi maliyetlerindeki artış oransal olarak nedir? Bu oran dikkate alınarak mı 2009 fındık taban fiyatı belirlenecektir? Yoksa yukarda ki açıklamalarınızdan bu yıl fiyat açıklamayacağınız sonucu mu çıkarılmalıdır?
5. Hükümetiniz tarafından fındık taban fi yatının belirlenmemesi, üreticinin, maliyetinin altında ürünlerini elden çıkarması sonucunu doğuracaktır. Bu anlayışı Anayasamızda yer alan “sosyal devlet” ilkesiyle nasıl bağdaştırıyorsunuz? Bir sanayi ürünü de olan fındığı piyasacı bir anlayışla borsada kaderine terk etmek ülke ekonomisine ne kazandıracaktır?
6. Tarım bü tün ülkelerde desteklenir ve çiftçinin ürünü bütçe kaynaklarıyla fonlanırken söz konusu fındık olunca Hükümetiniz neden piyasacı bir söyleme Ram olmaktadır? Taban fiyatının şu ana kadar açıklanmaması, fındık üreticisinin pe rişan olmasına yol açmaz mı?
7. Özellikle Ordu ve Giresun illerinin ekonomik yapısı dikkate alındığında fındığın bu iller için stratejik bir ürün olduğu görülür. Türkiye’nin 2002 yılından bu yana fındık ihracatından sağladığı gelir miktarı yıllar itibariyle nedir?
8. Türkiye’nin Fındık üreticisine 2002 yılından itibaren sağladığı destekleme alım miktarı yıllar itibariyle nedir ve üreticiye ne kadar ödeme yapılmıştır?