Madeni Eşya Sanatkarları Derneği Başkanı Ayhan Baş, kurucu üye bakırcı ustası Meti Usta'yı (Meti Özcan) ziyaret ederek hayır duasını aldı

Göreve geldiğinden günümüze kadar tüm mesaisini dernekte geçiren Madeni Eşya ve Sanatkârlar Derneği başkanı Ayhan Baş, ah-de vefa örneği göstererek, derneğin kuruluşunda en büyük emeği geçen bakırcı ustası Meti Özcan’ı evinde ziyaret zederek hayır duasını aldı.
Emekli olduktan sonra Dolunay mahallesindeki evinde eşi, çocuğu ve torunlarıyla birlikte mütevazi yaşantısını sürdüren Meti Özcan, ziyaret sırasında duygularına hakim olamayarak göz yaşı döktü.
Bakırcılık sanatını başarı ile sürdüren ve yüzlerce çırak ve usta yetiştiren Meti Usta, “Sanatımız günümüz teknolojisine yenik düştü. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Sağlığımız da bu yüzden bozuldu” dedi.
Madeni Eşya ve Sanatkârlar Derneği baş kanı Ayhan Baş tarafından eli öpülen Meti Özcan, “Bu ziyaretden çok mutlu oldum. Duygularımı anlatmakta zorlanıyorum” diyerek, yıllar önce kendisine takılan Madeni Eşya ve Sanatkârlar Derneğine ait rozeti başkan Ayhan Baş’ın yakısına takarak, “Bu emaneti sen de yıllar sonra yeni başkana takarsın”dedi.
Başkan Ayhan Baş, “Derneğimizin kurulmasında emeği geçen tüm ağabeylerimizi tek tek ziyaret ederek onların fikirlerinden istifade edip hayır dualarının alacağım” dedi.
METİ ÖZCAN KİMDİR?
1919 yılında Fatsa ilçesi Hatipli Beldesi Kargucak Mahallesi’nde doğdum. 12-13 yaşlarındayken Fatsa’ya bakırcı İsmail Usta’nın yanına çırak olarak geldim ve bakırcılığı ve kalaycılığı öğrendim. Bir müddet İsmail Usta’nın yanında çalıştıktan sonra ağabeyimle birlikte Fatsa’nın köylerinde kalaycılık yaptım
1941 yılında askere gittim ve 1944 yılına kadar 3 yıllık askerlik görevimi yaptım. Askerden döndükten sonra belirli sürelerle Turhal Şeker Fabrikası’nda işçi ve Samsun Gelemen Devlet Üretme Çiftliği’nde şoför olarak çalıştım. Daha sonra yine Samsun Merkez Subaşı’nda bakırcılık mesleğine usta olarak döndüm. 1950 yılında Fatsa’ya döndüm. Merhum Ahmet Sırımsı ve merhum Mehmet Kütoğlu’nun işyerinde bakır torna ustası olarak çalıştıktan sonra Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde kendi işyerimi açtım. 1952 yılında merhum Cemal Ölçek’in kızı Ülkü hanımla evlendim. Burada bakırcılık mesleği yaparken 1964 yılında merhum sobacı Akif Karaalioğlu ile birlikte Fatsa Madeni Eşya ve Sanatkârlar Derneği’nin kuruluşu için önayak oldum. Ayrıca Fatsa Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin de kuruluşunda görev aldım. Aynı zamanda bu kurumlarda uzun süre başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. Bakırcılık mesleğinde de çok sayıda çırak ve usta yetiştirdim.
1985 yılında emekli oldum ve bakırcılık mesleğini bıraktım. Şu anda Dolunay Mahallesi’nde oğlum ve torunlarım ile birlikte hayatımı sürdürüyorum.