Fatsa Madeni Eşya ve Sanatkarlar Odası Başkanı ile yapılan röportaj
Göreve geldiğimden beri odamızı üyelerimizin hakettiği hale getirmek için çalışıyorum.
Fatsa Madeni Eşya ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ayhan Baş, odaya geldiği günden bugüne odanın değiştiğini ve yenilendiğini söyledi. Piyasalardaki durgunluğun küçük esnaflara sağlanacak kaynak yardımıyla azalabileceğini belirten Baş, devletin bu konuyla ilgilenmesini istedi.
Madeni Eşya ve Sanatkârlar Odası’na göreve geldikten sonra, odaya kayıtlı üyelerle yakından ilgilendiğini ve işe ilk olarak odanın üye sayısını arttırmakla başladığını belirten Baş; “20.11.2005 tarihinde göreve geldiğimde odamızın 520 üyesi vardı. Yoğun çalışmalar neticesinde bu sayıyı 807’ye yükselttik. 2008 yılı içerisinde odamıza 80 yeni kayıt yapılırken, aynı zamanda 43 de üye terki yapılmıştır. Esnaf ve sanatkârlar kuruluşumuzda 13 meslek grubu, 256 meslek dalı bulunmaktadır. Madeni Eşya ve Sanatkârlar Odası olarak 113 meslek dalı ile en kapsamlı oda unvanını taşıyoruz. Odamıza bağlı esnaflarımızın işyerleri ağırlıklı olarak sanayide bulunmakla beraber, şehir merkezinde de esnaflarımız mevcuttur. Göreve geldiğimdeki oda ile şimdiki oda arasında çok fark var. Odamızda bir dizi değişiklik ve yenilemelere gittik. Odamız artık daha nezih bir ortam haline geldi. Defteri olmayan esnaflarımızın basit usul muhasebesini odamızda tutmaya başladık.bu yıl verdiğimiz beyannameler internet ortamında gönderildi. Bu da üyelerimize büyük kolaylık sağladı” dedi.
Odaya kayıt olabilmek için ustalık belgesi şartı arandığını ve zaman zaman bu şart nedeniyle üyelerin zor anlar yaşadığını söyleyen Baş; “Odamıza üye kaydı yaparken birçok meslek dalında ustalık belgesi aranması zorunluluğu bulunuyor. Bize kayıt yaptırmak isteyip ustalık belgesi olmayan sanatkârlarımızı zor durumda bırakmamak için onları, odamız kapsamında olmayan ve ustalık belgesi olmayan meslek dallarından kayıt ederek odamıza üye yaptık. Örnek verecek olursak bir kaporta ustasını ustalık belgesi olmadığı için metal eşya boyacılığı, bilgisayarcıları bilgisayar sarf malzemeleri satışı gibi dallardan odamıza kayıt ettik” dedi.
Odaya kayıtlı bay – bayan kuaförlerinin Hepatit aşısı yaptırması gerektiğini belirten Baş; “Bay – bayan kuaförlerimizin Hepatit aşısı olması gerekiyor. Üyemiz olan bay – bayan kuaförlerinin Hepatit aşılarını yaptırmaları konusunda biraz daha özverili davranmalarını rica ediyorum” dedi.
Hükümetin esnafların rahat bir nefes alabilmesi adına çıkardığı cansuyu kredisinden küçük esnafların yararlanamadığını ve kredi meblağının küçük esnafa göre düzenlenmesini belirten Baş; “Devlet esnaflarımız için sicil affı çıkardı ama esnaflarımızın durumu ortada, iş yok. Piyasalarda bir durgunluk yaşanıyor. Devletimizin sicil affını çıkarırken aynı zamanda kaynak da düşünmesi gerekirdi. Kaynak olmayınca esnaflarımız da sicil affından faydalanamıyor. Cansuyu kredisi var ama küçük esnaflarımız meblağ büyük olduğu için bu krediden de faydalanamıyor. Bu krediden küçük esnaflarımızın da faydalanması sağlanırsa piyasalarda bir rahatlama olacak ve esnafımız biraz olsun canlanacaktır” dedi.
Başbakan başta olmak üzere yetkililere seslenen Baş; “Buradan Sayın Başbakanımıza, milletvekillerimize, konfederasyon başkanımıza, federasyon başkanımıza ve birlik başkanımıza sesleniyorum. Küçük esnafımız için can kurtaracak olan cansuyu kredisini 5 – 15 bin TL arasındaki rakamlarla paylaştırılmak üzere bir kredi paketi çıkarırlarsa esnafımız için güzel bir sürpriz ve müjdeli haber olacaktır. Bu fedakârlığı büyüklerimizden bekliyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.