CINGIRT DEHLİZİNİN DENİZE AÇILMASI PLANLANIYOR
Fatsa’nın tarihi turizm destinasyonlarından biri olan Cıngırt Kayalıklarında yüzey araştırmaları yapan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol Pontus Kırallığı döneminde Kavaklar Deresi ile bağlantısı olan basamaklı dehlizlerin açılması için çalışma yapacaklarını söyledi.
Cıngırt Kayalıklarının 200 metre rakımlı bir tepe üstü yerleşimi olduğunu konum olarak denize çok yakın, döneminde Ordu-Samsun karayolu yapıldığı için biraz içeride kalan ve gerek denize gerekse ovaya hakim stratejik bir konumu olan bir yer olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol, “Pontus krallığı döneminde denizi ve vadiyi kontrol edebilecek bir konumu varmış. Biz burada alanın öncelikle topografik haritasını çıkarttık ve orada açacağımız alanları belirledik.” dedi.
“DENİZ SEVİYESİNE KADAR İNDİK”
Cıngırt Kayalıklarında 200 metre tırmandıktan sonra karşılarına ilk olarak bir kaya sunağı çıktığını ifade eden Erol, “Bu bölgede ana tanrıça tapınımı çok kuvvetliymiş yine ana tanrıça ile bağdaştıracağımız bu kaya sunağını burada inşa etmişler. O dönem burayı özellikle seçtikleri anlaşılıyor. Cıngırt Kayasının doğu, batı, kuzeyi, güneyi her tarafı sarp kayalıklarla çevrili dolayısıyla tam bir yerleşim için tahkimat oluşturulmuş, bunları yaptığımız çalışmalar sırasında tespit ettik. Burası Pontus Krallığı diyoruz Büyük İskender'in ölümünden sonra generalleri tarafından Anadolu'da çeşitli krallıklar kuruluyor burada da Pontus Krallığı kuruluyor ve onun son kralı 6. Mitradates. Cıngırt Kayalıklarında en dikkatimizi çeken kalıntı basamaklı dehliz ya da tünel olarak tanımladığımız yapı. Burası bir kale yerleşimi dolayısıyla Kale yerleşiminde deniz tarafı çıkışında batı yamacında Kavaklar deresi yer alıyor. Biz buranın deniz seviyesine kadar indik ama ilerisi kapalı olduğu için daha fazla ilerleyemedik. Büyükşehir Belediye Başkanımız da uygun görürse buranın açılmasını teklif ediyorum.” diye konuştu.
“DEHLİZİN 45 DERECE EĞİMİ VAR”
Dehlizde rezevarlar olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol, “Dehliz açılırsa buraya ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Hem bir tapınak merkezi hem de kaleye bir su sağlayan bir fonksiyonu var. Bu basamaklar aşağıya doğru 45 derece eğimle gidiyor yani kolay bir yapı değil. Buranın tapınak fonksiyonunu destekleyen sunaklar var. Seramikler üzerinde boğa başı aprike edilmiş. Burada bir üzüm işliği tespit ettik ve bu işlikte ezilen üzümler küplere dolduruluyor fermantasyonu sağlanarak şaraba dönüştürülüyormuş. Cıngırt’ın zirve kısmında bulunan çeşitli mezarların da tarihlenmesini yaptık. Zirve kesiminin 6. Mitradates yani Milattan sonra 2. yüzyılın sonu 1.Yüzyıl olarak tarihlendiğini gördük. Bunlar ortaya çıkan mimari kalıntılar. Burada gördüğümüz seramik buluntular Cıngırt Kayası’nın deniz yoluyla Ege Denizi ile Karadeniz'in Kuzey tarafı olan ilişkisini gösteriyor. Hem ticari hem de bir iletişim ağının deniz yolu ile olduğu anlaşıldı. Yaptığımız araştırmalarda burada balıkçılık aletleri ve serpme malzemeleri çıktı. Burada dolayısıyla bir balıkçılık da yapıldığını anlayabildik. Dokuma tezgahları, askeri ekipmanlar, ok uçları, mızrak uçları çıktı. “ şeklinde konuştu.
Prof.Dr. Ayşe Fatma Erol, Ordu Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen Cıngırt Antik Yerleşim yerinde devam eden kazı çalışmalarından dolayı, Kültür Bakanlığına, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. M. Hilmi Güler’e, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’a teşekkür etti.