“İKTİDARIN YAŞATTIĞI KAOSUN KÖTÜ BİR BİLANÇOSU VAR”
Fatsa’nın artık yaşanan değil, kaçılan bir şehir haline geldiğini söyleyen Çam, “Bizim, vatandaşın ve halkın milli iradeye hiçbir şekilde itirazımız olmadığını daha önce beyan etmiştik. Halkın tercihine saygılıyız. Bugün baktığımız Fatsa’da, 14 yıllık iktidarın yaşattığı kaosun kötü bir bilançosu var. Üstüne basa basa söylüyorum; biz hizmete karşı değiliz yapılan hizmetin her zaman destekçisiyiz. Fatsa’nın son üç yılı değerlendirirsek, şehir artık yaşanan değil, kaçılan bir noktaya gelmiştir. İlçemiz her yerinde bir çalışma ama koordinesiz ve plansız olarak yapıldığından, bir şehir tamamen felç durumdadır” diye konuştu.
Yerel basının önemine dikkat çeken Av. Onur Çam, “Biz, basına ve medyaya çok önem vermekteyiz. Bizim anamuhalefet partisi sıfatı ile yerelde olsun, genelde olsun kaçırdığımız gündemler olabilir. Sizlerin de bazı konularda fikirlerinizi almak, istişarede bulunmak ve daha samimi
ortam oluştuğundan dolayı sizlerle bir arada olmak istedik. Çünkü bu toplantıyı yapmamızın en büyük sebebi hem halkımızın hem de bizlerin sabır
taşı çatlamış ve un ufak olmasındandır. Şehir merkezinde artık yaşanan düzensiz ve plansız çalışmalar yüzünden yürünemez, araç giremez bir hal aldı sokaklarımız. Bugün baktığımız Fatsa’da, 14 yıllık iktidarın yaşattığı kaosun kötü bir bilançosu var. Üstüne basa basa söylüyorum; biz hizmete karşı değiliz yapılan hizmetin her zaman destekçisiyiz. Fatsa’nın son üç yılı değerlendirirsek, şehir artık yaşanan değil, kaçılan bir noktaya gelmiştir. İlçemiz her yerinde bir çalışma ama koordinesiz ve plansız olarak yapıldığından, bir şehir tamamen felç durumdadır. Fatsa Belediyesi’nde bir kan değişimi yaşanmadığı sürece güzide ve narin ilçemiz kanser olmuş kol misali bir duruma gelecektir. Fatsa’nın çamur ve çukurla ün yapmaması gerektiğini söylediğimizde birileri, eleştirilerimiz yersiz bulup, büyük yatırımlara odaklanmamız söyleyip, bizleri itibarsızlaştırılmaya çalışıyorlar. Halkımızın her şeyi görüyor ve hizmet adı altında yapılan çalışmanın eziyete dönüştüğünü çok iyi biliyor. Buna en ek olarak geçtiğimiz günlerde ise bir seyyar satıcının aracına el konulması sırasında halkımızın tepkisi çok açık ve nettir. Burada yaşanan çifte standartta da bir tepkidir halkımızın o günkü ruh hali. Fatsa’da saymakla bitmeyen yanlış uygulamalar bulunmaktadır. Buna en yakın örnek ise alt yapı çalışmalarında yaşanan düzensiz çalışmalardır. Halkımızın her yerde bu çalışmaları eleştirmektedir” dedi.
“BU HUKUKSUZLUKLARI
ANLATACAKTIR”
16 Nisan referandumu sonrası yaşananlara değinen Başkan Çam, “Bizim, vatandaşın ve halkın milli iradeye hiçbir şekilde itirazımız olmadığını daha önce beyan etmiştik. Halkın tercihine saygılıyız. Biz her zaman hukukun üstünlüğünü savunan bir parti olarak içimize sinmeyen vatandaşın tercihi değil, hukuka, yasalara, seçim kanunlarına hatta anayasanın oylandığı bir referandumda anayasaya yönetmeliklere kanunlara aykırı olan bazı değişikliklerin, kararların alınmış olması bizi rahatsız etmiştir. Bununla alakalı CHP gerekli çalışmaları yapmaktadır. İtirazlarını çeşitli mercilere yapmaya devam etmektedir. Devam eden veya başlayan bir seçimde mühürsüz olan pusulaların geçerli olacağına ilişkin karar vicdanları sızlatmıyor mu? Bu mücadelemiz tabi ki hukuki zeminlerde olacaktır. CHP kapı kapı gezip bu hukuksuzlukları anlatacaktır”dedi. Son olarak ise Çam, “Fatsa’nın son yıllarda neler yaşadığını geniş kapsamlı olarak antlaması üzere değerli Belediye Meclis Üyemiz Erol Yerebasmaz’a söz veriyorum. Basın toplantımıza katıldığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
FATSA’NIN BOŞA
GEÇEN ÜÇ YILI
Fatsa Beleyesi Meclis Üyesi Erol Yerebasmaz, “Sayın başkanım, sayın basın mensupları; Yerel yönetim seçimlerinin üçüncü yılının bitmesi nedeniyle yapmış olduğumuz bilgilendirme toplantısına hoş geldiniz. Bu basın toplantımızda şehrimizin estetik yönden, ekonomik yönden, kültür ve sanat faaliyetleri yönünden yaşanılabilir bir durumda olduğunu anlatmak ile sorunları asgariye indirilmiş ve çevre ilçelerden de kıskanılan bir Fatsa’da yaşamanın mutluluğu ile yerel yöneticilerimize teşekkür etmeyi ve hizmetlerin bir birini kovalamasını isterdik.
“ÇÖZÜM BEKLEYEN
SORUNLARI VAR”
Sizlerin nezdinde Fatsa halkına soruyorum, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden beri geçen üç yılı aşkın zamanda Fatsa’da halkın yararına yapılan ve elle tutulup gözle görülen ne vardır? Şehrimize ne gibi hizmetler yapılmıştır? Varsa teşekkür etmek, yoksa eleştirmek, yol göstermek ve kamuoyunu bilgilendirmek de bizim görevimizdir. İlçemizin kangren haline dönüşmüş ve çözüm bekleyen sorunları vardır. Daha doğrusu çözülemeyen sorunlar dağ gibi Fatsa’nın karşısında durmaktadır.
“BU SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZMELİDİR”
Şehir içi trafiği ve otopark sorunu; İlçe merkezinde trafik bir kâbus halini almıştır. Otopark yetersizliği bir yana kaldırımlar bile otopark olarak kullanılmakta olduğundan hem yaya geçişlerini engellemekte hem de caddelerin düzenini bozmaktadır. Bu konuyla ilgili Fatsa belediyesi ve büyükşehir belediyesi ortak bir çalışmaya girerek bu sorunu bir an önce çözmelidir. Yerel seçimlerin hemen ardından Sakarya ortaokulunun arkasına yani eski pazar yerine yapılacağı müjdelenen oto parkın akıbeti konusunda kamuoyunu bilgilendirirlerse seviniriz.
“CADDELER, SOKAKLAR ÇAMUR DERYASI”
Ana caddelerimiz, ara sokaklarımız çamur deryası yani durumu içler acısı, buraların onarımının bari çok zor olmaması gerektiğini düşünüyorum. Artık ilçemizde toplu taşımanın alt yapısının yapılarak hayata geçirilmeye başlanması kaçınılmazdır. Şehir içi trafik akışının da yeniden gözden geçirilerek revize edilmesi ve ara sokakların da trafik işaret levhaları ile desteklenmesi gerekmektedir. Büyükşehir belediyesinin ilçemizden aldığı otopark ücretlerini Fatsa belediyesine bırakarak ve sadece otopark yapımı halinde kullanılması durumunda bu işin finansal kaynağı çözülür düşüncesindeyim.
“AYAZLI ÇÖPLÜĞÜNÜN NE ZAMAN KALDIRILACAK”
Temizlik ve çöp sorunu; Özellikle yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde Ayazlıdaki ana çöp deposundan dolayı kokuların yayılmaya başlayacağı hepimizce bilinen bir durumdur. Ayrıca şehir merkezindeki çöplerin belirli saatlerde bırakılmayışı ve düzgün toplanmayışı da insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmaktadır. Ayazlı çöplüğünün ne zaman kaldırılacağıyla ilgili olarak ve şehir içindeki çöp bırakma saatlerinin takibini ve başkanımızın konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmesini bekliyoruz.
“YAPILAN HİZMETLERDEN
DOLAYI SEVİNİRİZ”
Alt yapı hizmetlerinin uygun mevsimlerde yapılmayışı; Biz hizmete susamışız. Güzel bir söz vardır, “Allah insanı gördüğünden geri bırakmasın” gördüğümüzden geri kalmanın ezikliğiyle yapılan hizmetlerden dolayı seviniriz, yapanları da baş tacı ederiz. Ancak yapılan hizmetler mevsimler hesaba katılarak ve en ekonomik bir şekilde yapılmalıdır. Alt yapı için yer teslimi yüklenici firmalara Mart ayında yapılıp, bitiş zamanı da Eylül ayı olarak belirlenebilseydi Fatsalılarda bir kışı çamur içinde geçirmezdi diye düşünüyorum. Bu zor olmasa gerek çünkü teslim edilecek yerler belediyeye ait olup istimlak gibi engelleyici bir sorun yoktur.
“KAYNAK İSRAFINDAN
BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”
Niçin ekonomik olarak yapılmalı dedik; Üç buçuk yıl önce yapılan asfaltlardan geriye bir şey kaldı mı derseniz, bence halkın boşu boşuna ödediği yol katılım payları kaldı. Bu büyük bir kaynak israfından başka bir şey değildir. Bu konularla ilgili olarak harcanan ve katılım payı adı altında toplanan miktarlar şeffaf bir yerel yönetim anlayışı içinde kamuoyuna duyurulmalıdır. Sahilde ki eyvanların durumu ise içler acısıdır. Ya yıkın daha güzelini yapın ya da mevcudu onarıp halkın hizmetine sunun. Bunlar bari büyük kaynak isteyen işler değildir.
“HER ŞEYİ BÜYÜKŞEHİR
BELEDİYESİ YAPMAZ”
Ayrıca ister büyükşehir in ister Fatsa’nın olsun müsrif edilen her kaynak, her kuruş bu milletin parasıdır. Fatsa Belediyesi üç yıldan beri gayrimenkul satarak borç döndürmenin dışında yatırım adına bir şey yapmamıştır. Yönetimlerinde, her şeyi büyükşehir belediyesi yapacak gibi bir anlayış oluştuğunu üzülerek ifade ediyorum.
“REKLAM ARTIK HİZMET GÖRMEK İSTİYORUZ”
Büyükşehirden ne kazandık, ne kaybettik; Büyükşehir belediyesi ilçe belediyelerini yetkisiz kılmıştır. Genişleyen coğrafya da hizmet götürmenin sıkıntıları ortaya çıkmıştır. Bunu önceden birleştirilen mahallelerinin tekrar ayrıştırılarak yeni muhtarlıklar oluşturulması doğrulamış olup, 6 Nisanda dokuz mahallemiz daha oluştu. Emlak, tabela ilan ve reklam vergileri katlanmıştır. Yapılan hizmetlerden daha çok reklam yapıldığına tanık oluyoruz. Her hafta reklam panolarında ve üst geçit alınlarında kutlama, anma ve proje reklamları görmek yerine artık hizmet görmek istiyoruz.
“MALZEMEYİ BELEDİYE
KARŞILADI, İŞÇİLİĞİ
BİZ KARŞILAYACAĞIZ”
2014 Yerel seçimleri öncesi 20 Trilyon ödeneği kentsel dönüşümden geldi diyerek, seçim çalışmalarında oya endekslenen meydan projesinin 2019 yerel seçimlerinde yıldız proje olarak mı kullanılacağını sormak istiyoruz. Ayrıca büyükşehir olmadan önce var olan İl Özel İdare müdürlüğünün yaptığı çalışmalardan katkı payı adı altında ücret talep edilmezdi. Mahallelerde yapılan küçük bir betonlama çalışması yüzünden yetkili partili kişilerin “malzemeyi belediye karşıladı, işçiliği biz karşılayacağız” diye ücret talep ettiğine şahit oluyoruz. İşte o zaman büyükşehir in ne kadar büyük olduğunu da görmüş oldum!
“TEDBİRLER ALINMALI,
KAYNAK SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
İnsanların ve çevrenin temel ihtiyaçların karşılandığı modern bir kentte yaşamak her bireyin hakkıdır. Sosyal ve kültürel etkinliklere gerekli önem verilmeli, müsrif edilen her kuruşun bu ülkenin parası olduğu gerçeğiyle tasarruf ilkelerine uyulmalıdır. Üç yıldan beri söylediğim bir olayı tekrar etmek istiyorum. Genişleyen belediye sınırlarına paralel olarak arsa üretimlerini hızlandıracak tedbirler alınmalı böylece kaynak sorunu çözülmelidir. Panoları süsleyen projelerin panolardan inerek hizmete dönüşmesini beklemek herkesin hakkıdır.
“BEDEL ÖDEYEN DE FATSA HALKI OLMUŞTUR”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin “Cem evleri ibadethane sayılmalıdır” kararı bir an önce uygulanmalıdır. Yerel yönetimi ilgilendiren görüş ve düşüncelerimizi her zaman olduğu gibi Fatsa kamuoyu ile bir daha paylaşmayı görev saymaktayız. Bu gerçeklerin bu eleştirilerin yerine güzellikleri ve daha iyi yaşanılabilir kenti nasıl yaratabiliriz konularını sizlerle paylaşabilmeyi isterdik, çünkü hepimiz bu kentte yaşıyoruz. Maalesef bu güne kadar geçen süreçte devamlı kaybeden Fatsa, hizmetten yoksun kalan ve bedel ödeyen de Fatsa halkı olmuştur.
DOĞRU YA DA YANLIŞLIĞINI ORTAYA KOYACAK
Son olarak kamuoyuna siz değerli basın mensupları aracılığıyla “2004 yılından önceki Fatsa’da mı yoksa bu günkü Fatsa’da mı yaşamak istersiniz” sorusunu sormak istiyorum. Verilecek cevaplar, mevcut yönetimin başarı ya da başarısızlığı ile bizim görüşlerimizin doğru ya da yanlışlığını ortaya koyacaktır.
HALKIMIZIN YAŞADIĞI
KENTE DUYARLI
OLMASI LAZIM”
Halkımızın konuları daha yakından izleyerek yaşadığı kente duyarlı olması ve bu duyarlılığın sorunların çözümünde kolaylık sağlayacağı inancımı sizlerle paylaşırken, katılımınızdan ve beni sabırla dinlediğinizden dolayı partim ile şahsım adına hepinize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.