Fatsa Liman Projesine Tüm bölgenin sahip çıkması gerekiyor
(3).jpg)
Büyük Fatsa Liman projesi’nin ilk olarak 1993 yılında üzerinde çalışılmış bir proje olduğunu belirten FATSO Meclis Başkanı Fahri Tanrıkulu: “O dönem Fatsa Ticaret Odası, yerel siyasetçiler ve dönemin valisi tarafından Kireç Burnu dediğimiz yerden adaya kadar olan doğal bir liman alt yapısına sahip olan bir bölge büyük bir liman olabilir mi? olamaz mı? tartışmaları yapmıştık. O zaman bir çalışma yapıldı. Şu anda elimizde bulunan proje 1993 yılında hazırlanmış bir projedir. O günün şartlarında gerek Fatsa’nın durumu, gerek bölgenin ekonomisi gerek Türkiye’nin ve Dünya’nın şartları böylesine büyük çaplı bir projenin hayal olduğu şeklindeydi. Bugün geldiğimiz noktada gerek Türkiye’nin dünyaya açılması, gerek bölgede ekonominin canlanması artık böyle bir projenin hayal olmaktan öte bir gereklilik haline geldiğini göstermektedir.
Bu projenin sadece Fatsa’nın bir projesi olduğunu düşünmemek lazım. Öncelik Fatsa’nın olmakla birlikte bölgenin ve Türkiye’nin bir projesi olarak düşünmek gerekiyor. Türkiye’de ihracat 100 milyar doların üzerine çıkıyorsa ve biz ülke olarak 1 trilyon dolar ticari hacim hedefliyorsak bunun için Karadeniz Bölgesinde de karayolunun dışında deniz yolu ulaşımının da önümüzdeki günlerde daha da önem kazanacağını bugünden görmemiz gerekiyor. Dolayısıyla da bu projenin önümüzdeki dönem içerisinde uzun vadede bu bölge için çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Ticaret Odası’nın bu konuda yaptığı çalışma bizim de bilgimiz dahilinde tarafımızdan sonuna kadar destek görecektir. Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanının gayretini takdir ediyoruz. Büyük Liman Projesi’nin Fatsa kamuoyu tarafından destek görmesi bizi mutlu ediyor. Bu kadar büyük bir proje için sadece basın ve kamuoyunun gayretleri yeterli olmaz özellikle siyasetçilerin de bu konuya sahip çıkıp, destek vermesi gerekiyor. Öyle görüyorum ki siyasetçiler de bu noktada projeye sahip çıkıyorlar, çıkacaklarda” dedi.
Fatsa Liman Projesi Türkiye ölçeğinde bir proje
Fatsa Liman Projesinin Türkiye ölçeğinde bir proje olduğunun altını çizen Başkan Tanrıkulu: “ Bugün milletvekillerimizin, siyasi parti ilçe başkanlarının ‘ Büyük Liman Projesini hayata geçireceğiz’ demeleri kolay bir söylem değildir. Lafın altında kalmakta var. Bu projeyi bana göre yukarı taşımak gerekiyor. Bu ilçemizi ve bölgemizi aşan bir projedir. Ulaştırma bakanlığına bu projenin çok iyi anlatılması gerekir. Daha sonra Başbakana anlatmak gerekir. Siyasetçilerden biz bu projeyi yapacağız, bitireceğiz demesini beklemememiz lazım. Tabi bundan da bu projeye karşı çıktıkları anlamı gelmez. Fatsa’da bölgede yapılacak her projeye her siyasetçi mutlaka sahip çıkar. Karadeniz Bölgesine baktığımızda, Samsun ve Trabzon illerinde olmak üzere iki tane liman var. Bu iki ilin gelişmesine baktığımızda limanlarının olması, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’ya bağlantı yollarının olması gelişmelerini ve ekonomilerini canlı tutmalarını sağlıyor. Üniversiteleri ve havaalanları var. Biz bölge konumu itibarıyla Samsun ve Trabzon ile rekabet eden bir konumunda yer alıyoruz. Coğrafi konumdan baktığımızda da İç Anadolu bölgesine açılmanın en kısa yolu yine buradan geçiyor. Böyle bir projeyi isteseniz de Ünye ilçesine yapamazsınız, Giresun İlinde de yapamazsınız. Daha doğrusu bu coğrafyada en uygun yer bizim bölgemizdir. Bu mücadelemizi devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.
İkinci Etap OSB’nin 2011 Yılı İçinde Faaliyete Geçmesi Gerekiyor
Organize Sanayi Bölgesinin bölgemiz için çok önemli bir yeri olduğunu belirten FATSO Meclis Başkanı Fahri Tanrıkulu: “Mevcut OSB dolmak üzeredir. 2011 yılında bu bölgede söz söyleme yetkisi olan kişilerin hedefi 2011yılında ikinci etap OSB’ni devreye sokmaları gerekir. Mevcut OSB 500 dönümdür. İkinci etap OSB için 500 dönüm arazi yetmez daha büyük bir alana ihtiyaç vardır. O bölgede ihtiyacı karşılayacak kadar büyük bir alan vardır. Bölgede bu gereklidir. Bu bölgenin geleceği için Fatsa OSB’nin ikinci etabının bu yıl başlaması önemlidir” dedi.
Bağlantı Yollarının açılması Bölgemiz Açısından Çok Önemli
Bağlantı yollarının da bir an önce açılması gerektiğini belirten Başkan Tanrıkulu: “Bu yolların mutlaka duble yol alarak dönüştürülmesi gerekir. Bölgemizin ileriye yönelik hedefleri olmalıdır” dedi.
Fakülte ve Yüksek Okul Çok Önemlidir
Fakülte ve Yüksek okulun geliştirilmesi ve başka bölümlerin açılması ilçemizin kalkınması açısından büyük bir öneme sahiptir diyen Başkan Tanrıkulu: “Bugün 1000 olan öğrenci sayısının 5 Bin’e çıkarılmasının hedeflenmesi gerekiyor. Bunun yanında da arka ilçelerimizde Meslek yüksek okullarının açılması için çaba gösterilmelidir. Liman, Organize Sanayi Bölgesi, Grup Bağlantı Yolları, Fakülte ve Yüksek Okula yetkililerin önem vermesi gerekir.’ Dedi.