KARATAŞ : "Fatsa Karadeniz Bölgesi'nin Parlayan Yıldızı Olacaktır"
.jpg)
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş basın mensupları ile bir araya gelerek basın mensuplarının gündemdeki sorularını cevapladı. FATSO’da ki makamında gerçekleşen basın toplantısında Başkan Karataş bölge ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Fatsa Karadeniz Bölgesi’nin Parlayan Yıldızı Olacaktır
Türkiye’de öne çıkmış firmalarla görüşüp bölgemize yatırım yapmaları için teşviklerde bulunduklarını belirten Fatsa Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Tayfun Karataş: “1,5 Ay önce organize sanayi müdürümüzle beraber bir İstanbul ziyareti gerçekleştirmiştik. Real com Türkiye’de öne çıkmış bir firmayla görüşüp bölgemize kazandırmıştık. Real com firması organize sanayi bölgesine başvurusunu yaptı. Arsa için gerekli ücreti yatırdı. 2011 yılının ortalarında işletmeyi faaliyete geçirecek. Bizler yeni yatırımcı bulma adına belediye başkanımız Hüseyin Anlayan’la birlikte İstanbul’a gittik ve İbiş Tekstil firması yetkilileri ile görüştük. Birçok ülkeye ihracat yapan firmanın bu bölgeye yatırım yapabilecekleri öğrendik ve kendilerini İstanbul’daki işyerlerinde ziyaret ettik. Yatırımlarını ve işletmelerini inceleme fırsatımız oldu. Kendilerinin bu bölgeye yatırım yapmak hususunda nihai bir sonuçla geri döndük. Dolayısıyla 2011 ortalarında bu şirkette burada işletmesini gerçekleştirecek. Bölgemizde bu işyerleri yaklaşık 1000 kişi istihdam etmiş olacak. Bölgemiz açısından bu çok önemli bir katma değerdir. Bölgenin kalkınması adına birçok çalışmamız bu anlamda devam edecektir. 1000 kişilik istihdam demek vasıflı kişiye ihtiyaç demektir. Bölgemizde tekstilde çalışan kişiler hariç çok çalışan vasıflı kişiler yoktur. FATSO olarak şöyle bir faaliyet alma kararı aldık. Odamız bünyesinde yaklaşık 1 ay tekstile yönelik eleman yetiştirme kursları açacağız. Bu anlamda vasıfsız işçiyi vasıflı hale getireceğiz. Bölgede işsizliği azaltmak ve akabinde de firmalarımıza bir anlamda vasıflı işçileri bulma anlamında kendilerine kolaylık sağlamış olacağız. Sonuç olarak baktığımızda bu gelişmelerin ve yatırımların bölgemize kazandıracağı birçok husus vardır. En önemli sorun olan işsizliği asgariye indirmektir. Bizde vasıfsız işçi çok sayıda var. Organize sanayi bölgemiz konum itibarıyla bölgemizin en rantıbıl bölgesidir. Şu an için bünyesinde 800 kişi çalıştırmaktadır. 2011 sonlarına doğru bu rakam 2500 ile 3000 arasında bir istihdam sağlanacaktır. Bu yüzden amacımız bir an önce firmaların faaliyete geçmesini sağlamak ve yatırımcıları bölgemize çekmek amaçlı çalışmalarımız ve çabalarımız artmaktadır. Fatsa Karadeniz Bölgesi’nin parlayan yıldızı olacaktır. Bu parlayan yıldızın bir göstergesi de sağlamış olduğumuz istihdamdır. Sanayi bölgemizde alt yapı ve üst yapı konusunda hiçbir sıkıntı yoktur. Fatsa halkından bir ricada bulunmak istiyorum Fatsa’da bir organize sanayi bölgesi var, burada ne üretildiği konusunda bilgi yönünden eksiklik var. Bu yüzden Fatsa halkının zamanları oldukça organize sanayi bölgesini ziyaret etmeleri ve orada ne yapmaları konusunda bilgi edinmeleri gerekiyor. Çünkü bizim organize sanayi bölgemiz belli bir segmente bağlı değil birçok firmayı içinde bulunduruyor. Bu firmalarımız Türkiye çapında öne çıkmış firmalardır. Bu yüzden gidip bu firmalar hakkında bilgi edinebilirler” dedi.
Fatsa Ticaret Ve Sanayi Odası 7 İlçeden Oluşan Bir Oda Konumundadır
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Bünyesinde bir kompozisyon yarışması düzenlediklerini belirten Karataş: “Bizler sivil toplum örgütü olarak bir bölgenin gelişimini ve kalkınmasını sağlayan kurumlardan birisiyiz. Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası 7 ilçeden oluşan bir oda konumundadır. Bizlerde bu anlamda 7 ilçenin okul öğrencileri katılımıyla bir kompozisyon yarışması düzenleyelim istedik. Bizler bu yarışmadan çok önemli meyvelerin çıkacağına inanıyoruz. Liseler arası 7 ilçede yaptığımız kompozisyon yarışması yapmakta iki amacımız var. Birincisi gençleri daha çok işin içine çekmek ve internet kafelerden uzak tutmaktır. Memleketimizin sıkıntıları ve eksiklerini tespit etmek amaçlı bir anlamda onlarda farkındalık yapmayı elde etmek istedik ve nitekimde bunda başarılı olduk. İkinci amacımız ise yerel yönetimlerin bu anlamda destek olmak ve gençlerin yazmış olduğu kompozisyonlarla bölgenin eksiklerini yazdılar ve onlara bu anlamda çok büyük katkılar sağlayacağı inancındayım. Bu yüzden böyle bir yarışma gerçekleştirdik. Asıl amacımız bu bölgenin gelişmesine katkıda bulunan herhangi bir projenin ortaya çıkmasıdır. Yerel yönetimlerde bu yarışmada öne çıkan sorunları veya projeleri sahiplenmelidir. Dereceye giren ilk 3 kompozisyon Fatsa’da ve diğer ilçelerden tüm bürokratların katılacağı törenle bu kompozisyonları okutup herhangi ortaya çıkan fikri benimsetmeye çalışacağız. Bu anlamda istediğimiz amaçlardan birine ulaşacağımıza inanıyorum. Gençlere değer vermek ve toplumun her alanında kendilerine görev verilmesi gerekiyor. Bu anlamda bölge kazançlı çıkacaktır. Burada vermiş olduğumuz mesajda budur. Biz bu yarışmada gençlerden 20 yıl sonra nasıl bir yerde yaşamak istersiniz konulu bir yarışma düzenledik ve gençlerden bu konuda fikirleri yazmalarını istedik” dedi.
Tarımdaki Kazanç İyi Olursa Ekonomide Buna Bağlı Olarak İyi Olur
Alan bazlı gelir destek paralarının ödenmesini sağlayan başta başbakanımız olmak üzere tüm bakanlar kuruluna bölge milletvekillerine teşekkür eden Karataş: “Bölge ekonomisinin % 90’ı tarımdan geçiyor. Bizim tarımımızdan ki kazanç iyi olursa ekonomide buna bağlı olarak iyi olur. Tarımda kazanç kötü olursa bölgenin ekonomisi de buna bağlı olarak kötü olur. Önceki günlerde ödenmeye başlayan alan bazlı gelir desteği paraları ciddi anlamda bölgemizdeki herkese nefes aldırmıştır. Piyasada bir hareketlilik söz konusu olmuştur. Esnafların alacakları hususunda dönüş sağlandığını ve cirolarında bir artış sergilendiği ortaya çıktı. Dönüm paralarının esnafları rahatlatacağı konusunda bundan önceki söylemlerde basın aracılığı ile belirtmiştim. İnsanlar rahat bir nefes aldı bu paranın piyasaya girmesiyle. Umuyoruz ki bu canlı para bizi yeni fındık sezonuna kadar rahatlatır. Genel olarak baktığınızda bölgemizde bir rahatlama sağlamıştır. İlçe ekonomisine faydalı olmuştur. Ciddi anlamda sıcak para akışı sağlanmıştır. Bölgeye ekonomik krizin yaşandığı zaman sıcak para sağlanmadığı zaman kriz devam etmeye mahkûmdur. Esnaflarımı zın ve üyelerimizin tüm müşterileri çiftçilerdir. Üretici kesminin bu tarz paraları alması hemen piyasada etkisin göstermiştir. Bu paranın ödenmesini sağlayan tüm yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.
Birliktelik Bundan Sonra da Devam Edecektir
Ticaret’te hiçbir kimseye küsmeye veya kırılmanın menfaat getirmediğini dile getiren Karataş: “Ünye- Fatsa çekişmesi yıllardır ne yazık ki var burada kazançlı çıkan ne yazık ki Fatsa-Ünye değil bir başkalarıdır.Bu çekişmeyi bozmamız gerekiyor. Bu tür kavgalarla gelişme sağlayamayız. Bundan önce her zaman Ünye ile bir rekabet içinde olduk ve istenmeyen sürtüşmeler meydana geldi. Bizlerde artık bu tür sürtüşmelerin ortadan kalkması adına ÜTSO Başkanı ile bir araya geldik ve önemli kararlar aldık. Güzel çalışmalar yaptık. İlk toplantıya Fatsa’da ikinci toplantıyı Ünye’de gerçekleştirdik. Biz bu birleşmelerle artık bir birliktelik ortaya koymak istedik. Bu birleşme tarih açısından çok önemli bir gelişmedir. Bu tür gelişmeler bizim doğru yolda olduğumuzu ortaya koydu. 3. toplantımızı her iki ilçe’nin belediye başkanını, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi parti temsilcilerini katılımı sağlayalım ve onlarında düşüncelerini alalım istedik. Çekişmenin iyi olmadığını ve bunu yaşayanların her zaman zarar ettiğini bizler sırt sırta değil el ele vererek problemlerimizi aşacağımızı ve bazı yatırımları daha rahat alacağımızı düşündük. 17 Nisan 2010 Cumartesi akşamı acara tesisinde bu buluşma sağlanacaktır. Bu birliktelik de bundan sonra devam edecektir” dedi.