Çok Önemli Tarımsal Gelir Kaynağı Fındık
Beslenmede, erozyonu önlemede, yakacak olarak kullanılan. Uzun süre saklanıp paraya çevrilen kıymet.
Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için günde bir avuç (33 gr. İç fındık) uzmanlara göre yenmeli. Bir ayda 1 kg iç fındık Yılda 24 kg kabuklu fındık yapar. Soframızda zeytin, bal, peynir varsa fındık eksiği giderir. Kavrulmadan yenirse sağlığa uygundur.
Bölgemiz engebeli sert yamaçlıdır. 60 yıl önce buralarda mısır tarımı yapılırdı. Yağmur yağdığı zaman toprak denize sürüklenirdi. Zararın önüne fındık dikimi ile geçildi. Rize’de çay tarımı selin önünü alamadı. Heyelan evleri, yolları kullanılmaz hale getiriyor. Fındığın bu hayati önemi akıllara yer etmelidir.
Fındık bahçelemesi sonrası yakacak odun oluşur.Parasız odunun kıymeti nedense bilinmiyor. Kesilerek saklanırsa çok işe yarar. Odun ateşinde kalaylı bakır kazanda pişirilen pilav çok lezzetlidir.
Fındık kabuğu yıllar öncesinden beri sağlıklı yakacak maddesidir. Kömür etrafa yandığında zehir saçıyor. Kalorifer kazanları onunla yanıyor; filitre yoluyla zarar aza indiriliyor.Yine kabuktan sunta ve barut yapılıyor. Bir yıldan fazla bozulmadan saklanan ürün olduğu için : “ Ak akçe kara gün içindir.” Örneği fındık paraya çevrilen bir üründür. Ben ona esmer altın diyorum. Bal tatlı, et kırmızı, petrol sıvı altın ise..
Yakınlarımızı Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde ziyarete giderken neden kırılmış iç fındık veya kabuklu fındık götürmüyoruz? Saklaması kolay çok yönlü gıda maddesi.
Isırgan ilacı kullanarak bilmeden fındık içini zehirliyoruz. Isırgan otu ilaç olarak kullanılıyorsa.. ısırgandan çorba yapılıyorsa neden faydalanmıyoruz?
Fındık içindeki otlar tırpanla biçilirken … şimdi ezici makinelerle yok ediliyor. Hayvan bakımı yapılmadığı için ot saklanmıyor. Eskiden bu değerlendirilirdi… Büyük ve küçük baş hayvanlar fazlaydı.Şimdi modaya uyularak dışarıdan satın alınıyor.
Fındık toplamada Güneydoğulu işçi 35 TL. yı günlük az bulmuş. Adamlar haklı sen bu işi yapmazsan onlar az bulur. Bahçeye girip toplamayı kendine yediremiyorsan karı fındık toplayan kişi alır götürür. Bir kişi ne kadar fındık toplar hesabını yap… Net rakam ortaya çıkar. Sen kendin toplarsan parayı cebine koyuyorsun…. Damlaya damlaya göl olur. Aile efradına ben ağayım dersen , bahçeye girip toplama becerisi kazandırmamışsan ne diyeyim.
Toplanan fındıkları bir araya getirmek için ata, çuval taşımaya ihtiyaç duyulur. Onların ücretini ödersin. Bahçede Urfalı işçiyi bırakıp elin cebinde gezersen bu işten kar edemezsin.
Yazımı Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözüyle noktalıyorum.
“Dünyaya iki şey hakimdir : kılıç (silah) ve saban ( üretim) Bunlardan ikincisi birincisini daima yenmiştir.
Sevgi ve saygılarımla. En güzel günler sizlerin olsun.