LYS Soruları Sil Baştan
Sınavlara sayılı günler kaldı. Gerçek SBS gerekse LYS öğrenciler için oldukça önemli ve mart ayına yaklaştığımız bu günlerde artık sınava ilişkin her söylem, her değişiklik öğrenciler için gerginlik ve sıkıntı anlamına geliyor.
Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığından iki açıklama geldi Kamuoyu bu açıklamaları biraz esgeçti. Ben bugün bu açıklamaları yazmaya karar verdim. Belki bu yazdıklarımdan sonra kafalar biraz daha karışacak ama bazen çözüm için kafaların karışması gerekiyor.
Öncelikle açıklamaları bir hatırlatmak isterim. Milli Eğitim Bakanımız geçtiğimiz hafta YÖK’te toplantı yaptı. Toplantı bitiminde de “Sınavlarda lise müfredatından soru sorulmasına karar verdik “ dedi. Peki bu ne anlama geliyor? Daha önceki yıllarda lise müfredatı dışında mı soru soruluyordu ki Bakan bu açıklamayı yaptı. Tabiî ki hayır. Geçmişte de lise müfredatından soru soruluyordu ama tek fark eski müfredattan soru soruluyordu. Şimdi yeni müfredattan soru sorulacak. Yani Bakan liselerde beş yıla dönen yeni müfredat uygulamasının sınavda sorulmasını istedi. Peki bu ne anlama geliyor? Kısacası sınavda daha önce olmayan konuların sınavda soru olarak sorulacağı. En önemlisi de “ soru tipinin değişmesi” anlamına geliyor.Yani yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı sınavda kendini gösterecek dolayısıyla da soru tipleri değişmek zorunda kalacak. E bu durumda öğrencilerin LYS hazırlıklarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Hem konuların eklenip anlatılması hem de soruların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Şöyle sorduğunuzu duyar gibiyim: Sorularda değişen nedir? Onu da anlatayım.Zorluk derecesi değişmemek kaydıyla SBS soru tipine benzer bir soru yapısı oluşturuluyor. Lütfen dikkat, soru yapısı değişiyor. Bu da demek oluyor ki, deneme sınavları da değişmek durumunda Şimdi başta dershaneler olmak üzere sınav hazırlığı yapan bütün kurumların “ acaba” demeden öğrencilerine yeni konuları ve yeni soru tipini göstermesi gerekiyor.
İkinci konu SBS, 2013’te tek sınava dönüşüyor. Yani 6.ve 7. sınıfta sınav yapılmayacak.
Sadece 8. sınıfın sonunda sınav yapılacak. Peki bu sınavda ne sorulacak? Bu sınav nasıl puanlanacak? İşte bu kısımda tartışmalıydı. Ben görüşmelerim sonucunda bütün bilgilere sahip oldum. 2013 SBS ‘de sorular 8.sınıf konu başlıklarına göre ancak aynı konu 5.,6.,7. sınıfta görülmüşse oradan da soru sorulacak. Bu ne demek? Örneğin köklü sayılar konusu hem 8.sınıf hem de 6.ve 7.sınıfta görülüyor. Dolayısıyla bu konudan 6. sınıftan da 7.sınıftan da soru sorulacak .Bu durumda müfredatı yeniden yapılandırmak gerekiyor.Ancak en ilginç olanı SBS’nin puan hesabı. Yeni sınavda 700 puan alınacak.Buna itirazım yok ama YBP’nin 100 üzerinden hesaplanıp eklenmesi tam bir ölçme felaketidir. Daha önce defalarca yazdım.
YBP spekülasyona açık bir konum. Okullar bu puanla çok rahat oynuyor.Öğrencilerin notları okullar tarafından çok rahat bir şekilde düzeltiliyor. Örneğin bir okul en yüksek puanı 85 verdiğinde okul sonuncusunu 80 verdiğinde en yüksek 125 en düşük 121 puan öğrencilerine verdirebiliyor. Oysa başka bir okulda okul birincisi 100, okul sonuncusu 70 olsa dahi birinci ile sonuncu arasında en az 30-40 puan fark ediyor. Sonuç olarak okul makası kapattıkça öğrencisine avantaj sağlıyor. Bu durumun düzeltilmesi şarttır.
Sonuçta ben bunları yazmakla görevliyim. Ölçme değerlendirme konusunda ülke olarak bu kadar geride olduğu sürece biz bunları daha çok konuşuyor olacağız.
Sevgi ve saygılarımla.
Kaynak:Eğitim Penceresi – Turgay POLAT