GÖNLÜMDEKİ DUYGULAR
Ramazan Ayında Sağlıklı ve Enerji Dolu Bir Hayat Geçirmek İçin Yapılması Gerekli Olanlar:
İstanbul-Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı ipek Cirit şu tavsiyelerde bulunuyor:
İftardan Sahura 3 öğün: Ramazan’da iftardan sahur arası süre kısa olduğu için ‘azar azar’ sık yemek kuralını uygulamanız gerekiyor. Ara öğünde yaz meyveleri, peynir ve bir dilim ekmek gibi hazmı kolay, kalorisi az besinler tercih edebilirsiniz.
Yumurta içeren bir kahvaltı uzun süre tok kalmanızı sağlar. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günde 1 yumurta yiyebilirsiniz.
Maydonoz ve Salatalık: Vücutta aşırı sıvı kaybını önlemede yararlıdır. Ayrıca ıspanak, semiz otu tavsiye ediliyor. Kayısı, karpuz, kavun ve üzüm gibi meyveler mineral kaybını önlüyor. Bu arada bol su içilmesi gerekiyor.
Tatlı yerine meyve yenirse sağlık açısından iyidir. Sahurda tatlı yemekten kaçının.
En az 8 bardak su için: Sıvı ihtiyacınızın bir kısmını besinlerle,sebzelerle beraber alın. İftardan sonra saat başı su tüketmeye çalışın. Ancak hazımsızlık ve gaz problemi yaşamamak için suyu yemek esnasında içmeyin. Su miktarı en az 8 bardak olmalı. Fazlası da yararlıdır.
Et ve Yoğurdu ihmal etmeyin: Et grubu, sebze, meyve, süt, yoğurt ve ekmek grubundan oluşan tüm besin gruplarından yemeğe dikkat edin. Ayrıca sindirim sistemi sornuyla karşılaşmamak için iftarda yemeğinizi yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin. Besinleri kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, buğulama yöntemleriyle hazırlayın.
Bir fincan kahve: Kahvenin belli miktarından fazlası vücuttan su atılmasına neden oluyor. Bu yüzden kahveyi iftardan hemen sonra alın. Gün boyunca 1 fincandan fazla içmeyin.
Gündüz egzersiz yapmayın: Ramazan ayında, özellikle bu yılın aşırı sıcak geçmesi nedeniyle gün boyunca aç kalacağınız için egzersiz yapmanız tehlikeli sonuçlar oluşturabilir. Çünkü yapacağınız egzersiz su kaybını daha da hızlandırır. Kan şekerinizin daha fazla düşmesine yol açar. Bunlar da aşırı yorgunluk ve mide bulantısı gibi olumsuz durumların oluşmasıyla sonuçlanır. Bu nedenle ramazanda egzersizleri iftardan 1 veya 2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş şeklinde 45 dakika veya 1 saat olarak yapmanızda fayda var.
1 günlük örnek menü:
İftarda: 20 adet hurma ve 1 bardak su, 1 kase ayran çorbası, 1 adet fırında yapılmış patatesli tavuk eti, 4 yemek kaşığı zeytinyağlı taze fasulye, 4 – 5 yemek kaşığı makarna, 1 porsiyon sütlü tatlı.
Ara öğünde: 1 ince dilim beyaz peynir, 1 dilim ekmek, 2 dilim karpuz veya 2 dilim kavun.
Sahurda: 1 dilim beyaz peynir, 1 dilim kaşar peyniri, 1 haşlanmış yumurta, domates, salatalık, maydonoz, 5 adet zeytin, 2-3 dilim ekmek, 1 su bardağı süt.
Kabızlığa karşı bol su ve meyve: beslenme düzeninin bozulması bağırsak hareketlerinde değişikliğe neden oluyor. Genellikle kabızlık olarak yansıyan bu rahatsızlığın giderilmesi için birkaç noktaya dikkat etmeniz yeterli. İftara sulu besinlerle başlayın. Lif açısından zengin olan sebzeleri tercih edin. Beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği, bulgur pilavını tercih edin. Ara öğünlerde de kayısı, şeftali, armut ve kuru meyveler gibi lifli meyveleri tüketin. Sık sık su içmeyi ve iftardan sonra yürümeyi ihmal etmeyin. Değerli okurlara sağlıklı günler diliyorum.
– BAŞSAĞLIĞI-
Kardeşim Yusuf Güley’in kayınbiraderi Veyis Şimşek’in vefatı bizi derinden üzmüştür. Gölköy’de yaşayan Şimşek ailesi başta olmak üzere diğer illerde ikamet eden yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Mekanı cennet olsun.