FATSA DEVLET HASTANESİ
Türk Dil Kurumu'nun imlâ kılavuzunda (Hastahane) deniyor. İsmin doğrusu bu. Ama biz halk arasında bunu hastane diye kullanıyoruz. Ben gördüğüm yerlerde hep hastane diye okudum. Biz de buna uyarak bütün yazılarımızda hastane diyoruz. Milletin kabullenişi bize göre daha önemli. Devlet Hastanesinden bahsederken, Rahmetli Aslan Aydınlık abimizi anmamak olmaz. Ben buna bir isim daha ilave etmek istiyorum. Gazetemizin kurucusu Hacı Hikmet Altuntaş. Kuruluşta hacı ağabeyin de önemli katkıları oldu. Aydınlık ağabeyimiz ise, tüm hastane ve çevresinin arsalarını bağışladı. Ben kendilerini rahmetle anıyorum.
İlk bina bugünkü acil bölümüydü. Bu hastanenin hizmete açılması Fatsamız ve çevre ilçelerde büyük sevgiyle karşılandı. Fatsa bir mutluluk yaşadı. Binalarının en büyük bölümlerini ise Dr. Yener Yıldırım, vali Şehabettin Harput'un Fatsa Kaymakamlığı dönemlerinde: Devlet-vatandaş iş birliğiyle yaptırıldı. Dr. Yener Yıldırım, rahmetli Aslan Aydınlık ağabeyimizin, manevi evladı gibiydi. Rahmetli, Yener beyin bir dediğini iki etmezdi. Yener Yıldırım'dan sonra hastaneye ek bina yapılmadı. Kantin bölümünü ise Dr. Alaettin Arıkan yaptırdı. Şu anda yaş haddinden emekliye ayrılan sayın Alaettin Arıkan: Hastane binasını bir uçdan - diğer uca hep elden geçirdi. Bodrum kat çok mükemmel bir şekilde değerlendirildi. Laboratuvar büyütüldü ve aşağıya indirildi. Kliniklerin sayıları katlandı. Görevi bırakırken tüm hastane binasının kullanılmayan bir m2 boş yeri kalmamıştır.
Sayın Dr. Alaettin Arıkan göreve yeni başladığında ziyarete gitmiştim. Hastane doluyor. Ek binayı şimdiden başlat yoksa yer sıkıntısı olur. Hastalara yatak bulunmaz demiştim. Boş sahaları değerlendireceğini söylemişti. Zaman onu haklı çıkardı. Binanın kullanılmayan bölümlerini kullanıma açarak yeni bir ek bina yapımından daha fazla sahayı kullanıma açmayı başardı. Gerçekten güzel hizmetleri oldu. Hastanemiz baştabip yönünden çok şanslı. Başarılı hizmet zinciri devam ederek bugünlere geldik. Bundan sonra da devam edeceğine de inancımız var. Sayın Genel Cerrah Op.Dr. Davut Erişmiş çok genç ve azimli bir insan, hastaneye ek bina yapmaya hazırlanmakta olduğunu görüyoruz. Allah gücünü artırsın. Bana göre genç Baştabipler arasına rahatlıkla girer ve ön sıralarda yerini alır.
Ben genç insanların göreve getirilmesine çok sıcağım. Napolyon, Fransız orduları baş komutanıyken, 25 yaşındaymış. Fatin İstanbul'u alırken 22 yaşındaydı. Bunlar bana göre güzel şeyler. Devletimizin zirvesindeki insanlar da genç. Onlarla da gurur duyuyoruz. Allah'ın onlara uzun süre hizmet yaptırmasını dili-yoruz. Biz aslında özel teşebbüsten yana insanlarız. Ama sağlık konusunda tümüyle özelleşme olamaz. İnsanların malını, canını, namusunu korumak devletin asli görevidir. Bu konuları gerektiren sahalardan çekilemez. Elbetteki devlet hastaneleri özel hastanelerin yanında hizmetlerini sürdürmeye devam edecekler ve ediyorlar...
Sayın Dr. Alaittin Arıkan için de Fatsalı değil diyenler vardı. Bu lafa hep tepki göstermişimdir. Doktor bey kırk yıldır Fatsa' da. Şimdi de Fatsa' ya yerleşti. Hastanemize katkıları oldu. Allah gönlünce yaşatsın, uzun ömürlü olur inşallah. Görevi yeni alan Dr. Davut bey de çalışkan bir insan. Bütün yükü omuzlamış. Hastanemizin ünü giderek artmaya devam edecek. Peşinen şunu söyleyebiliyoruz ki: Hastenimize çok büyük katkıları olacak. Kardeş ilçe Ünye' ye yapılması planlanan 350 yataklı hastane binasının televizyonda görüntüsünü bana da gösterdi. Bu iki ilçe arasında bir hizmet ayrılımı görüşü de var. Biz genelde: Devlet-Millet işbirliğini tercih ediyoruz. Ünye böylesi yatırımlara da sıcak olmakla beraber, direk devlet yatırımlarından yana hareket ediyor. Baştabip Davut bey ilerde Fatsa' ya da böyle bir hastane yapılabilmesi için 50 dönümlük arsa araştırmaya da başlamış. Kendisine hayırlı başarılar diliyoruz.