Hazinedar “Bolaman’a dokunmak gerek...
.jpg)
Fatsa ve Bolaman’daki yakın arkadaşlarıyla sohbet etmek ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Fatsa’ya gelen Hazinedar, önce Annesinin adını taşıyan Ecz. İlhan Hazinedar ortaokulunu ziyaret etti.
Bolaman’da bulunan annesinin mezarını ziyaret ettikten sonra çay bahçesindeki esnaflarla sohbet edip hasret gideren Hazinedar, Bolaman’daki Hazinedaroğlu konağındaki evinde istirahate çekildi.
Gazetemiz sahibi Ferudun Cumhur Altuntaş’la bir süre sohbet eden Hazinedar, “Bolaman benim doğup büyüdüğüm bir yer. Atalarımız da burada dünyaya gelip büyümüşler. Yıllar içerisinde her yer çok değişti, güzelleşti ama bir zamanlar belde, şimdi ise mahalle olan Bolaman’ımız bir türlü kabuğunu kırmadı, kıramadı. Bulunduğumuz dar mahallede eskiden manifaturacı, terzi, sobacılar vardı. Ama şimdi hiç bir tanesi yok olup gitti. Halbuki öylesine güzel bir bölgeye sahibiz ki, bu bölgeye bir dokunduğumuz zaman, Bolaman’ımız Egenin Alaçatı’sı olacak konumdadır.
Coğrafi olarak bir çok tatil yöresinden daha güzelliklere sahip olan Bolaman’ımız için aslında çok ta geç kalmış sayılmayız. Yeter ki bu konuda birleşelim, birlik olalım. Başaramayacağımız hiç bir şey yoktur” dedi.
Bolaman merkezdeki kendisine ait 17 dönümlük arazide bir çok Avrupa ülkesinde olan, yeni yeni Bodrum ve Didim gibi tatil yörelerinde yapımına başlanılan farklı konpsetteki villa ve otel gibi farklı mekanların yapımı girişimlere başladığını söyleyen Hazinedar, “”Ben işletmeci değilim. Değilim ama, iyi bir işletmenin yöreye nasıl faydası olacağını, o bölgeyi uçuracağını bilenlerdenim. Kafamdaki projeleri hayata geçirdiğim zaman Bolaman Ordu ilimizin turizm cennete olacaktır. Tabii bu iyi mekan ve iyi bir işletmeciden geçer. Bunun yanında orada hizmet veren, aşçısından komisine, komisinden garsonuna kadar kaliteli hizmet etmekten geçer. Ben bunun hesabını kitabını yapıyorum. Çünkü ben burada doğdum ve büyüdüm. Buralara da bir şeyler yapmak zamanı da geldi diye düşünüyorum. Gelecek nesile de örnek olmak için bu projemin hayata geçmesi için dünyaca ün yapmış kurumlarla görüşmelerimi sürdürüyorum. İnşallah arzu ettiğim şekilde de sonlandırırım” dedi.
BOLAMAN’IN TARİHTEKİ YERİ :
Fatsa, 20 km mesafede. Adının, Pontos Kralı Farnakes’in kızı Fadisanen’den geldiği tahmin ediliyor. Fatsa’dan 10 km devam edince, Gölbaşı Yenipazar Camii ve bahçeli pembe ev dikkatinizi çekecektir. Yol üzerinde, Bolaman Deresi’nde serpme ağla balık avlayanlar var. Burada durmak için en geçerli neden, Bolaman’daki 18. yüzyıldan kalma ahşap Haznedaroğlu Konağı. Aslında Bolaman, Fatsa’nın eski adı. Burada bulunan, Bizans ya da Cenevizliler’den kalma kale kalıntısı üzerine kurulan konak, Bolaman Kalesi olarak anılırmış. Kentin ismi değişmiş ancak kalenin etrafındaki küçük yerleşim, Bolaman olarak kalmış. Bolaman Balıkçı Barınağı’na doğru sapınca, önce Haznedaroğlu Konağı, denize doğru devam edince de, içinde oturulan, restorasyon görmüş konaklar var. Bunlar da, eskiden buraların beyi olan Haznedaroğlu’nun ailesine ait. Konakların hemen önünde, Bolaman plajı var. Bolaman’dan itibaren, sahil koy ve yerleşimleri, Yalıköy-Belicesu-Medreseönü-Çaka Tüneli-Yason Burnu-Mersin köyü-Çam Burnu-Perşembe-Ordu olarak devam ediyor. Engin denizde yol alan yunusları görmek, dalgaların dövdüğü sarı yosun tutmuş kayalıkların üzerinde yürümek, Medreseönü’nde Uzun Saçlı’nın efsanevi çayını içmek ya da meşhur Karadeniz pidesinin alasını tatmak için, bu 42 km’lik yolu yavaştan almak gerekiyor.
Altın Post’un peşinde
Bolaman’dan doğuya 12 km mesafedeki Yason burnu, Karadeniz kıyılarının en gizemli koylarından. Burun adını, antik mitolojide, Altın Post’un peşine düşmek için, Argo adlı gemiyle Karadeniz’e açılan kahramanların efsanevi lideri Iason’dan alıyor. Xenophon da, ‘Anabasis’te (Onbinlerin Dönüşü) burayı, Iason Burnu olarak adlandırıyor. Iason’a adanan ve denizcilerin denize çıkmadan önce adak adadıkları tapınaktan geriye hiçbir kalıntı yok. Yerindeki ortaçağ kilisesi, Karadeniz kıyılarında kalmış tek tük kiliselerden biri. 1924’e kadar çevrede olduğu söylenen 11 kiliseden tek ayakta kalabilmiş olanı. Yazın, haftada en az iki otobüs dolusu Yunanlı turist kiliseyi ziyarete geliyor. Yason Burnu’nun tepeden görüntüsü, Çaytepe köyünden. Denize uzanan burun burada oldukça belirgin. Ayrıca hemen bitişiğinde batıda, Yalancı Yason denilen bir başka koy var. 30 km sonra Ordu.