Üreticiler fındıkla ilgili yeni düzenlemeler istedi

Kadir Eraslan (69)
Açıklanan fındık fiyatından memnun değiliz.
Paranın alım gücü azaldı. Pazar ve market alışverişlerine emekli parası yetmiyor. Bu durumda fındığın üretim giderlerine de paranın güçsüz kaldığı aşikardır. Fındık fiyatı, üreticinin beklentisi olan en az 30.Tl/kg olmalıydı.
Nur Özgen ( 49 )
Bir fındık üreticisi olarak son açıklanan fiyattan girdilerin yüksek olmasına rağmen memnunum.
Devletimiz hatırladığım kadarıyla fındık alanlarının dikimi için sınırlama getirilmişti. Bunun uygulanması lazım. Her yerde fındık dikim olmaz. Çarşamba ve Terme gibi düz araziye sahip her türlü sebze yetişmesine rağmen fındık dikimi sürüyor. Devlet henüz buralara yaptırım uygulamadı. Bunun önüne geçilmesi lazım. O zaman serbest piyasada fındık gerçek değerini bulacağına inanıyorum.
Arif Gürsoy (49)
Verilen fındık fiyatından bu günkü şartlarda memnunum. Devletimizin imkanı olması durumunda daha da güzel fiyat verileceğinden eminim. Bir devlet kuruluşu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de fındık alım piyasasının içinde olması üretici lehine sevindirici bir durum. Yalnız Fındık arazileri ile ilgili yapılan mazot, gübre desteği ve Alan bazlı gelir desteği fındık fiyatlarına yansıtılarak verilirse daha da iyi olur kanaatindeyim. Çünkü hiç kimse yapılan bu destekleri fındık için kullandığına inanmıyorum.
Muammer Coşkun (46)
Karadeniz’imizin yegane geçim kaynağı olan Fındık toplama sezonuna geldik.2021 yılı fındık sezonunun başta üreticilerimiz ve emekçilerimiz, akabinde manav ve ihracatçılarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Üretici kanadında TMO için açıklanan 26,5S78; ve 27 S78; fiyat; pahalanan hayat şartları ve artan fındık üretim maliyetleri karşısında üreticilerimizin büyük kısmını memnun etmemiştir. Şimdi temenni TMO’nun hemen devreye girerek, kotasız bir şekilde üreticiden fındığı nakit olarak almasındadır. Yıllardan bu yana işin en sıkıntılı evresinde kendine yer bulan Tüccarlarımız ise geçen yıl gerçekleşen durağan ve sığ piyasada en zor durumda kalan kesim olmuştur. TMO’nun izleyeceği olumlu politikalar hem üreticimiz hemde Tüccarlarımız için pozitif etki yaratacaktır. Fındığın yağmur nedeniyle pazara inmesi ve fabrikalara gitmesi Ağustos sonunu bulacaktır. Bu durum elde kalan 2020 yılı mahsulünde tüketilmesi manasınageliyor. Pandemi nedeniyle ürününün bakımına daha fazla zaman ayıran üreticilerimiz sabırlı ve kaliteli ürün sayesinde 28/29S78; bandında bile ürünlerini satabileceklerdir.
•Muharrem GÖÇ