Yorgancılık mesleği teknolojiye direniyor

Fatsa’da 35 yıldır yorgancılık mesleğini sürdüren Hakan Ünal, “Gelin adayları, çeyizlerine genellikle fabrikalarda imal edilen ürünleri tercih ediliyor. Ancak teknolojik gelişmelere rağmen varlığını sürdüren el işlemesi yün yorganlar hala kullanılıyor” dedi.
35 yıldır yorgancılıkla uğraşan ve ilçe de tek yorgancı kalan Hakan Ünal ”el işlemesi yorgan üreten kişi sayısının son yıllarda genelde azaldığını söyledi. Koskoca ilçede sadece ben kaldım. Çeyizlerde daha ucuz olduğu için fabrikasyon ürünlere yönelen ailelerden bazıları buna rağmen el işlemesi yün yorganı tercih etmektedir. Gelişen teknoloji, el sanatlarını her ne kadar yok etse de vatandaş el işlemesi yün yorganlardan vazgeçmiyor. Elde iğne ve çuvaldız kullanılarak tek tek işlenen el emeği göz nuru yorganlardan vazgeçmeyen aileler, yorgancılık mesleğinin yaşamasına, gelişen teknolojiye direnmesine yardımcı oluyor" dedi.
Yorgancılığın sürmesi için yeni çıraklar gerekiyor diyen Ünal; “Çırak bulamıyoruz. Tüm uğraşım bu mesleğin ölmemesi. Özellikle de şu an yeniden ilgi gördüğü bir zamanda yok olmamalı. Gençler bu mesleğe yönelerek kısa sürede kendi işini kurabilir ama bir veli çocuğuna ilkokul, lise, üniversite okutuyor. Çocuğun ömrü okumakla geçiyor. Sonra Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) giriyor. Kazanırsa bir işe yerleştiriliyor, kazanamazsa boşta geziyor. Elbette okumalı, ancak zorunlu eğitimden sonra okuyamayanlar, eli sanata, mesleğe yatkın olanlar sanatla ilgilense daha çabuk iş ve meslek sahibi olur” dedi.
•Muharrem GÖÇ