FATSALI GAZETECİ İBRAHİM GÜNDÜZ YAZDI..... Fatsa Belediye Başkanı Sayın İbrahim Ethem Kibar,

ÇERKEZLER TEPESİ TEPEDEN GÖRÜNTÜ. FATSA’YLA BİRLİKTE
Sayın Başkan sizin de çok iyi bildiğiniz gibi aslında yeşille mavi arasında bir cennet olması gereken Fatsa betona boğulmuş durumda. Bizim çocukluğumuzda yani 70-80’li yıllarda Fatsa’nın nüfusu 15-20 bin arasındaydı. O dönem Fatsa’da nefes almak, sosyalleşmek ve yürüyüş yapmak için bir sahil kordonu vardı. Bugün Fatsa 6 kat büyüdü ve 120 bin kişinin yaşadığı büyük bir şehir oldu. Ne acıdır ki, bugün de Fatsa’de nefes almak, sosyalleşmek ve yürüyüş yapmak için bir sahil kordonu var. Dolgu yapıldı, biraz alan genişletildi, içindeki süslemeler değişti ama Fatsalı vatandaşların nefes alma, spor yapma, bisiklete binme, sosyalleşme, çocuklarını gezdirme, doğayla baş başa olmak için gidebilecekleri alanlar değişmedi. Kentin içindeki ve kıyısındaki küçük parkları ve Çamlık Parkı’nı da eklersek topu hepsi bu. Yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz.
TEPEDEN FATSA KORDON GÖRÜNTÜSÜ
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Fatsa da özellikle son 15 yıldır kontrolsüz ve plansız bir betonlaşmaya teslim edildi. Mevlana’nın, “Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni bir şeyler söylemek lazım” ifadelerinden hareketle geçmişle kavga edip, gereksiz polemikler yaratmak amacında değilim. Elbette geçmişte yapılan bazı hatalı, hukuksuz uygulamalar varsa bunlar da yeri ve zamanı geldiğinde düzeltilir ancak asıl üzerinde yoğunlaşmamız gereken, bundan sonra Fatsa’ya olumlu anlamda ne katabiliriz. Buna kafa yormamız gerekiyor.
Sayın Başkan siz genç, eğitimli, dünyaya açık ve enerjik bir başkansınız. Öyle olmanız gerekiyor. Hem dünyada hem Türkiye’de iyi belediyecilik denince öne çıkan özellikler, daha fazla yeşil, daha fazla park, daha fazla spor alanları, daha fazla yaşam alanları vs. Kimse yönettiği şehri daha fazla betona ve yapılaşmaya boğarak başarılı belediye başkanı olamıyor. İnanın bana dünyanın neresinde olursanız olun, bir belediye başkanından akılda kalan en kıymetli hizmetler, yeşil alanlar, parklar, spor alanları, kent ormanları vs oluyor. Aradan on yıllar geçse de insanlar, “Helal olsun başkana; bu parkı, bu sahili, bu ormanı o kazandırdı” diyor, arkanızdan bir hayır duası okuyor.
Sayın Başkan, kentlerin nefes alması gerekir. Bu bir zorunluluktur, acil bir ihtiyaçtır. Nefes alamayan, rahatlayamayan insanlar kentteki elektrik yükünü artırır ve o kent yaşanmaz hale gelir. Bu nedenle çağdaş kentlerin her bir yerinde parklar, yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları, piknik alanlar; huzur bulacağınız, kendinizle baş başa kalabileceğiniz doğal ortamlar bulunur. Şehirler ve çalışma yaşamı zaten insanları yeterince geriyor. Ekonomik sıkıntıların da etkisiyle insanların psikolojisini zorluyor. Bu noktada insanların rahatlamaya, gökyüzünü görmeye, yeşili ve maviyi hissetmeye ihtiyacı var.
Sayın Başkan biliyorum uzattım, özetle şunu söylemek istiyorum, Fatsa’nın artık daha fazla betona, daha fazla yapılaşmaya değil Fatsa’nın yeşile, maviye, spora, yürüyüşe, pikniğe ihtiyacı var. Lütfen ama lütfen Çerkezler Tepesi denilen bölgede oturma bankları dışında bir yapılaşmaya izin vermeyiniz. Zaten o bölgede çok fazla yapılaşma ve betonlaşma var. Bırakın ağaçlar öyle kalsın. Çamlık’la çok güzel bir panorama oluşturan bu bölgenin doğallığına dokunmayınız. Sizin de farklı düşünmediğinize inanıyorum.
Zaten betona boğulmuş Fatsa’da nasılsa kalabilmiş çok az yeşillikten birisidir Çerkezler Tepesi. Bizim bu türden tepelerin, dağların sayısını artırmamız gerekiyor. Lütfen Fatsa’ya acilen bir kent ormanı kazandırınız. İnsanların saatlerce içinde yürüyüş yapabileceği, spor yapabileceği bir kent ormanı. Fatsalı bunu hakkediyor.
ÇAMLIK, LİMAN, OTOGAR UYDU
GÖRÜNTÜSÜ
Sayın Başkan aşağıdaki uydu fotoğrafından da göreceğiniz gibi Dolunay Mevki ve Çamlık, Liman ve arkasında kalan “Millet Bahçesi” yapılmasını beklediğimiz sazlık-bataklık alan ve oradan da otogarın karşısındaki boşluk alanı da katarak Fatsa’yı sahiliyle bütünleştiren bir yaşam alanı yaratınız. Çocukluğumuzda yarım saatlik bir yürüyüşle yüzmeye gittiğimiz Fatsa limanı artık şehrin ortasında bir park gibi kaldı. Üniversite’nin oraya açılması çok isabetli bir karar oldu. Fatsa Limanı üniversiteyle birleştirilip Fatsalının bir yaşam merkezi haline getirilmelidir. Geçtiğimiz günlerde limanda çocuklarımızın kano ve yelkenli sporunu yapmaları anlatmak istediğimiz manzaradır.
Sayın Başkan size bütün kalbimle söylüyorum atacağınız bu adımlarla Fatsa tarihine adınızı çiçeklerle yazdıracak bir Başkan olabilirsiniz. İnanın bana halk kendisi için yapılanları unutmaz. Siz bu şehri yeniden yeşillendiren, yaşanır hale getiren, spor yapılan, nefes alınan bir şehir haline getirin. Siz lütfen Fatsa’ya tekrar eski ruhunu kazandırınız. Fatsa’ya çok ihanet edildi. Lütfen artık Fatsa’yı kurtaralım. Zehirli talancı madencilerinden de kurtulmuş. Nefes alan bir Fatsa’yı yaratalım.
Saygılarımla…