Zeki Sarıhan’ın Fatsa İle İlgili Yeni Kitabı.. İLERİ KÖY PEŞİNDE

Sarıhan bu kez, Yassıtaş köyünde öğretmenliği başladığı 1965’ten 1967’ye kadar Fatsa köylerinde yaptıkları köycülük çalışmalarını anlatıyor. Kitap “İleri Köy Peşinde, Fatsa 1965-1968) adını taşıyor. Ertan Sarıhan’la birlikte çıkardıkları o zaman tek köy gazetesi olan İleri Köy gazetesinden ötürü Ertan Sarıhan’ın anısına adanmış.
Köycülük çalışmaları köylerde kitaplık açmak, kooperatif kurmak, köylere ilaç, örnek muhtar seçimi, köylerde açık oturum, okullar arası kültür şenliği gibi faaliyetleri içeriyor. Köy önderlerinin yayımladıkları tefeciliğe karşı bildiri ile Amerika’ya Birinci İhtarımız gibi metinlerinin hazırlanması, yayılması ve ulusal basında bunların yankılarını da anlatıyor.
Fatsa, o yıllarda ilk köy yürüyüşü, Yoksulluk Yürüyüşü gibi yalnız Fatsa’da değil Türkiye’de bazı ilklere de imza atıyor. Bütün bunlar, 68’liler adı verilen gençlik eylemlerinin henüz uç vermeye başladığı bir dönemde geçmesi açısından dikkate değer.
Yazar, 1967’de bu çalışmalarından ötürü sürgün edildiği Siirt’e gitmeyip sınavlarını kazandığı Gazi Eğitim’e kaydolarak Fatsa’dan ayrılıyor. Kitabın kapsadığı sürenin 1968’e uzanmasının nedeni, bu dönemde Fatsa’da bu çalışmaların devam etmesi ve köycülük çalışmalarının Sarıhan tarafından Gazi Eğitim Enstitüsüne taşınmış olmasıdır. 1968’de Gazi Eğitim Enstitüsünün öğrencileri, öteki yüksekokullar öğrencileriyle birlikte Ankara köylerini ziyaret ederek köylülerle tanışıyorlar.
Bu arada Fatsa’da ilk fındık mitinginin 5 Ağustos 1968 Pazartesi günü Fatsa Ziraat Odası tarafından düzenlendiğini öğreniyoruz. Bir sonraki yıl yapılan mitingde Sarıhan da konuşmacıdır.
İleri Köy Peşinde, Ertan Sarıhan ve Fikri Sönmez’in hayatı ve faaliyetleri ile ilgili kitaplardaki bilgilere yeni eklemeler yapıyor ve bunlardaki bazı yanlışları düzeltiyor. Bunun, olayın içindeki birinin kaleminden, o zaman alınan notlara da dayanarak anlatılması, kitabın güvenirliliğini artırıyor.
(Literatür Yayınları, İstanbul, Ekim 2020, Birinci baskı 1.000 adet, 170 sayfa, 49 fotoğraf, 32 TL. (İsteme adresi, 0212 292 41 20, literatür@literatür.com.tr