FATSA GÜNEŞ’İN 50. YIL HAFIZASINA BİR ANI...

Fatsa Güneş gazetesinin 50.Yıl anısına çıkarmış olduğu ‘’Fatsa Güneş Hafızası’’ adlı hatıra kitabı Cevat Erbil Hocamızın emekleriyle yayınlanmıştır. Bu kitabı incelediğimde Fatsa’mızın; tarihi, coğrafyası ile kültür ve sanatını tanıtıcı derli toplu bilgilere ulaşılmaktadır. Fatsa’da görev yapan, Kaymakamlar ile Belediye Başkanlarımızın tarihsel görevlerini ve isimlerinin tanıtımı yapılmıştır. Fatsa’mızın yetiştirdiği sanatçılar ile önemli şahsiyetlere yer verilerek yeni nesillere bilgi aktarımı yapılmıştır.
Kitabın ikinci bölümde yer alan bilgiler, Fatsa Güneş Gazetesinin 50 yıllık yayın hayatında yayınlanan Fatsa’mızın önemli haber başlıkları oluşturmaktadır. Gazetenin kuruluş yılı 1971’den 2011’e kadar yıl yıl haber başlıkları görsel olarak verilerek Fatsalılara bir tarih hatırlatması ile nostalji yaptırmaktadır. Fatsa’nın yakın tarihiyle ilgili Fatsa Güneş Gazetesinin düzenli tutulan bir arşivinin olması Fatsa Tarihi için bir zenginliktir.
Kitabı incelediğimde gazetenin 1971 yılı bir haber başlığı benim için hayati öneme sahipti. Çocukluk hatıralarıma gitmeme vesile oldu. 28 Aralık 1971 tarihli gazete haberi şöyleydi: ‘’Sahile Vuran Bir Rus Mayını Patladı 3 Çocuk Parçalanarak Öldüler’’ Bu olay olduğunda 7 yaşında ilkokul birinci sınıfa gidiyordum. Olay çocukluğumun geçtiği o dönem kayıkhane dediğimiz bugünkü yeni balıkhanenin olduğu yerde geçti.
Mahallenin çocuklarıyla beraber deniz kıyısına giderken kayıkhane barakalarının olduğu yere geldiğimizde habere konu olan bizden büyük üç çocuk ellerinde çekiç ile yuvarlak bir demir parçasına vurarak kırmaya çalışıyorlardı. Onların yanından geçerken bizler de onların ne yaptıklarına merak ederek durduk. Fakat bizleri de bir hışımla kovdular. Sonradan öğrendiğimize göre kovma nedenleri kırmaya çalıştıkları demir parçasında para olduğuna inandıkları için bizim görmemizi istememeleriymiş. (O zaman böyle bir duyum almıştık) Bizler 100 metre deniz kıyısına doğru gittiğimizden 3-5 dakika sonra büyük bir patlama oldu. Patlama yerine baktığımızda siyah bir duman bulutu gördük. Patlayan yer az önce önünden geçtiğimiz kayıkhane yoluydu. Deniz kıyısında bulunan balıkçılar ile bizlerde patlama yerine doğru koştuk. Olay yeri bir faciaydı. Parçalanmış insan cesetleri gördük. Bizi hemen oradan uzaklaştırdılar.
Bu olay çocukluk dönemimde mahallemizde bir süre anlatılarak hafızamda yer etmişti. Üç çocuk buldukları maddenin mayın olduğunu bilmeden içinde para olacağını düşünüp kimseye de göstermeyip kırmaya çalışmışlardı. 15 yaşında ölen çocuklar; Balıkçı Çetinkaya ailesinden Veli Çetinkaya, Bıçakçılar ailesinden (Rahmetli Mesut Bıçakçı’nın kardeşi) Hacı Bıçakçı ile Çamaşlı Tırıç alesinden Ahmet Tırıç’tı. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum.
Bu haberi okuduğumda kaderimizin 3-5 dakikada önce o rahmetliler gibi olabileceğini hatırladım. Gazete haberi üç çocuk değil belki daha fazla bir rakamla manşet olarak çıkacaktı. Takdiri ilahi olarak benim hatıralarımda yaşamaya devam etmektedir.
Fatsa Güneş Gazetesi ile yaşıt olmam nedeniyle onun arşivi Fatsa’mızın olduğu kadar benim de arşivim sayılır. İyi ki varsın Güneş Gazetesi. Nice Mutlu Yıllara…