50. YIL ARMAĞANI

Güneş gazetesi 50 yaşına bastı. Elli yıllık bir tecrübe ve devamlılık birçok yerel gazeteye nasip olmaz. Bu doğum gününde hediye olarak “Fatsa Güneş Hafızası” kitabını basarak, Fatsalılara kalıcı bir eser armağan etmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Biz de bu doğum günü için gazetenin kurulduğu tarih olan 1971 yılı ile ilgili özel bir yazı hazırladık. Elli yıl önce Fatsa gündemini oluşturan konuları inceledik.
Cevat ERBİL / Tarihçi
Güneş gazetesi 50 yaşına bastı. Elli yıllık bir tecrübe ve devamlılık birçok yerel gazeteye nasip olmaz. Bu doğum gününde hediye olarak “Fatsa Güneş Hafızası” kitabını basarak, Fatsalılara kalıcı bir eser armağan etmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Biz de bu doğum günü için gazetenin kurulduğu tarih olan 1971 yılı ile ilgili özel bir yazı hazırladık. Elli yıl önce Fatsa gündemini oluşturan konuları inceledik.
71'İN GÜNEŞİ
Tarihler 22 Şubat 1971 gösterdiğinde Fatsa'nın semalarına fikirleriyle ışık saçmaya niyetli olanlar Ünye’den gelen gazeteleri sayıp kontrol ettikten sonra, ulvi bir görevi yerine getirmenin mutluluğu içerisinde Fatsa sokaklarında "Yazıyor yazıyor güneşte bu hafta İsmail HANIKAZ yazıyor” seslerinin çınlamasına şahit oluyorlardı.
Zafer caddesindeki bürolarında Hikmet ve Mazhar kardeşler basının zahmetli yoluna adım atmışlardı. 71'in güneşini ihya edecek yazılar ve yazarları her hafta umutla beklemişlerdi. Birinci yılında gazetenin baskısı Fatsa dışında gerçekleşmiştir. Arşivimizin içinde bulunan mevcut 44 adet gazetenin 13 âdeti Ünye'de(Ünye ve Bizim Ünye),31 âdeti ise Ordu Havadis matbaasında basılmıştır. Genellikle 4 sayfa olan gazete bazen 6 sayfa çıkmakta olup, 1 defa da iki sayfa basılmiştır.8 ve 15 Mart tarihli sayılarının sayı numarası aynıdır ve ikidir. Fakat biz dizinde hatalı da olsa sonradan kurucuların devam ettirdiği şekli esas aldık.22 Şubat'tan 15 Haziran'a kadar Pazartesi günleri dağıtılan gazete 15 Hazirandan itibaren Salı günleri dağıtılmaya başlamış olup, 28 Aralık'ta 43.sayısı dağıtılmıştır.
Türkiye'nin siyasal buhranlar yaşadığı bir dönemde gazetenin, siyasal olaylara karşı duyarsız kalamayacağı da muhakkaktır. İğneci ve Taşlama bölümleriyle, büyük gazetelerden yapılan iktibaslarla tepkiler belirtilmiş olup aynı zamanda siyasi hiciv taşıyan espriler dikkat çekicidir.
Avukat Nail DERVİŞOĞLU'nun köşe yazılarında özellikle Türkiye'nin genel manzarasından haberdar olabiliyoruz. Hikmet ALTUNTAŞ'ın aynı zamanda il Genel Meclisi üyesi olması aktif siyasetin gazeteye taşınmasına vesile olmuştur. Ancak gazetenin bir partizan gazete olmadığını da ifade etmek, amacının Fatsa'nın problemlerini dile getirmek olduğunu da ekleyelim.
1970 yılında yapılan nüfus sayımına göre Fatsa'nın toplam nüfusu 93330'dur.Bu nüfusun 79064'ü köylerde 14226’ sı şehir merkezinde yaşamaktadır. Fatsa'nın genel durumu ile ilgili İsmail HANİKAZ şu bilgileri aktarmaktadır:
"Fatsa kazasında 90 köy, kasabanın nüfusu 14226, kasaba içerisinde 8 cami,1 mescit,21 kahvehane,3 meyhane, 10 lokanta,42 milyoner tüccar,8 fındık fabrikası,4 ilkokul, beş ortaokul, bir lise, bir Ziraat Okulu, bir balıkçı bannağı,3 benzin hane vardır.”
İlçenin en önemli sorunlarının başında yol sorunu gelmekte olup, ilçe bağlantı yollarının yapımı yanında köy grup yollarının yapımı da bu yıl içerisinde yoğunlaşmıştır. Yol, Su ve Elektrik hizmetlerini getirmekle yükümlü olan Y.S.E' nin çalışmaları dikkatle takip edilmektedir. Yol konusunda Güneş'inde desteklediği Fatsa-Gölköy yolu üzerinde çok sayıda haber ve köşe yazısı bulunmaktadır.” Gölköy-Fatsa Yolu bu yıl trafiğe açılacak’, “Gölköy-Fatsa yolu için çalışmalar hızlandı”, türündeki haberler özellikle işi hızlandırmaya yöneliktir. Avukat Nail DERVİŞOĞLU, "Gölköy-Fatsa Yolu" başlıklı köşe yazısında, yolun yapılmasıyla birlikte Fatsa ve Gölköy'ün iktisadi ve ticari yönden birbirlerini destekleyeceklerini ifade etmiştir
Bolaman virajında yaşanan kazalar neticesinde "Ölüm Virajı" namını almış, Op. Dr. Osman Hilmi MEMECAN, bu konuda yazdığı “Ölüm Virajı" yazısında şunları vurgulamıştır:
"...Yapılacak iş virajı değiştirmektir, aklımıza gelen fikirleri yazıyoruz:
1.Virajdaki burnun kesilmesi.
2.Derenin doldurulması
3.Karşı karşıya köprü yapılması."
Hikmet ALTINTAS, Zor geçit adli yazısında Fındık mahsulünün beklenenden çok az çıkmasının neticesinde farklı iş kollarının oluşturulması gereği üzerinde durmuştur.
Neticede Güneş gazetesi elli yıllık ömründe memleketçi bir gazete olarak hem ülkenin hem de Fatsa’nın gündeminden kopuk olmamış, gündemi haber yapmış, gündem olmuş ve gündem belirlemiştir.