Dış Ticaret Seminerimize Yoğun katılım
T.C. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonu ve Ticaret ve Sanayi Odası sahipliğinde düzenlenen Dış Ticaret Bilgilendirme semineri 26 Eylül 2019 Perşembe günü Saat 13:00'de Yalçın otel toplantı salonunda yoğun bir katılımcı oranı ile gerçekleşti.Aktif devlet desteklerinin anlatıldığı, ihracata başlamak isteyenlere giriş yollarının . gösterildiği ve örnek bir . ülke vakasıyla güncel işlemlerin anlatıldığı seminer saat 17:00'de sona erdi.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, toplantıda yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi:
Bugün gerçekleştireceğimiz Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerimize hoş geldiniz.
Aramızda bulunan ve bu toplantıda bizlere katkılarını esirgemeyecek olan Değerli Ticaret Bakanlığı çalışanlarına ve Exim Bank çalışanlarımıza hoş geldiniz diyorum.
Malumunuz küreselleşen bağımlılık olarak adlandırılabilen yeni Dünya düzeninde, işletmeler artık ulusal pazarların ötesinde, uluslararası pazarlar için de üretime yönelmektedirler.
Uluslararası rekabetin her geçen gün hızlandığı bu yeni dünya düzeninde, ülkemizin ihracatı için öngörülen hedeflerin gerçekleştirilebilmesi bakımından özel sektörün asli temsilcisi olarak TOBB'a bağlı odalar, dış ticaret ve özellikle, ihracat strateji ve politikalarının belirlenmesi, dış ticaret mevzuatının uluslararası kurallar ve yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda oluşturulması ve uygulanması yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Ülke çapında başlatılan Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalarımızın da katkılarıyla ;
Uluslararası ve bölgesel ekonomik kuruluşların, ülkemizin dış ticaretine, tacire ve sanayiciye etkileri incelenmekte ve gerekli bilgiler üyelerimize aktarmaktadırlar.
Bu seminerlerle ortak amacımız ;
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği koordinasyonunda tüm Ülkede başlatılan Dış Ticaret Seminerleriyle Mevcut İhracatçılarımıza mali ve bilgisel desteklerle yardımcı olmak, Ülkemizin İhracat potansiyelini artırmaya yönelik yeni girişimciler yaratmak şeklinde tanımlanmaktadır.
Bölgemiz İhracatçılarının çoğunluğunun kayıtlı olduğu Karadeniz İhracatçı Birliğine kayıtlı İhracatçı sayısı 165 ‘ dir. Amacımız bu sayıyı daha da artırmaktadır.
Ordu İlimizde 2017 yılında toplam 236.672.000 Dolar ‘ lık bir ihracata gerçekleşmiş, 2018 yılında ise hafif bir düşüşle 226.938.000 Dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
İçinde bulunduğumuz dönemde ise 2019 yılı Ağustos ayı sonu verilerine göre ise sekiz ayda toplam 150.277.000 Dolar ‘ dır.
2017 – 2018 döneminde ORDU ‘ dan en çok ihraç edilen ilk üç ürün
=692;Fındık ve Mamulleri.
=692;Madencilik Ürünleri.
=692;Orman Ürünleri
Olarak göze çarpmaktadır.
2017 – 2018 yılları kıyaslandığında Fındık ve Mamulleri ihracat rakamlarımızda % 14 lük bir düşüş, Diğer kalemler olan Madencilik ürünlerinde % 44 lük bir artış ve Orman ürünlerinde ise % 65 ‘ lik bir artış gözlenmektedir.
Beklentimiz odur ki İlimizde daha çok ihracatçı olması ve mevcut ihracat rakamlarının artarak bir seyir izlemesidir.