FATSA'DA 20 MAYIS AVRUPA OBEZİTE GÜNÜ YÜRÜYÜŞ ETKİNLİĞİ
Erkeklerde bu oranın %25, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkması durumu obezite olarak tanımlanır. Pratik olarak da beden kütle indeksi (BKİ) değerinin 25 kg/m2’nin üzerinde olması fazla kiloluluk, 30 kg/m2’nin üzerinde olması ise obezite olarak tanımlanır.
Obezitenin Oluşmasında Başlıca Risk Faktörleri:
Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yetersizliği, Yaş, cinsiyet eğitim düzeyi, sosyo-kültürel etmenler, gelir durumu, Hormonal ve metabolik etmenler, Genetik, psikolojik etmenler, Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.),Doğum sayısı ve sık doğum aralığı, Anne sütünün yetersiz alınması
Obezitede Koruyucu Ve Önleyici Tedbirler
-Boy uzunluğuna uygun kilo ölçüsünü hedefleyip kilo almaktan kaçınmak
-Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinerek, besinlerle aldığımız enerji ile harcadığımız enerjiyi dengelemek
-Uyku ve öğün saatlerine dikkat ederek düzenli bir yaşamı benimsemek,
-Gelişigüzel diyetler yerine mutlaka bir uzmandan yardım alarak diyet yapmak,
-Yağlı şekerli ve unlu besinlerden uzak durmak,
-Bebeklerimizi en az 1 yıl anne sütüyle beslemek,
-Besinler pişirilirken kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında pişirme, buğulama yöntemiyle az yağda pişirmek,
-Bol su içmek ve bedenimize uygun fiziksel aktivite yöntemlerini hergün yerine getirmektir.
Tüm dünyada hızla artan Obezite insan ömrünü kısaltması ve ortaya çıkardığı yan etkilerle de yaşam kalitesini bozması nedeniyle bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Obezite diyabet ve diğer birçok kronik hastalık için önemli bir risk faktörüdür. DSÖ(Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre fazla kiloluluk ve obezite, Avrupa’daki yetişkinlerde Tip 2 diyabet vakalarının %80’inden, iskemik kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun %55’inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır.
Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığımız tarafından Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat programı yürütülmektedir. Bu programın amacı, ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, çocuklarımızı ve gençlerimizi etkileyen bu hastalıkla etkin şekilde mücadele etmek, toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırarak bireylerin yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltmaktır.
Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğümüz aktif olarak obezite ile mücadele ve fiziksel aktivitelerin arttırılmasına yönelik faaliyetlerimiz yaygınlaştırılarak devam etmektedir.
İlçe Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan “Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Birimleri”nde görevli diyetisyenler tarafından beslenme ve diyet danışmanlığı yapılmaktadır.
Ayrıca önleme çalışmaları çerçevesinde ilçemiz genelinde okullarımız başta olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, halkımıza, askeri birliklere ve talep halinde her gruba yönelik eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir.
Dr.Işıl ARALAN
İlçe Sağlık Müdürü