FATSA ALEVİ KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİNDEN KAHRAMANMARAŞ KATLİAMI NIN 37. YIL DÖNÜMÜYLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Fatsa Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği 19-26 Aralık 1978 Maraş katliamı yıldönümü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.Fatsa Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği 19-26 Aralık 1978 Maraş katliamı yıldönümü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi.
19-26 Aralık 1978 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 7 gün süren olaylar, Alevilere yönelik bir katliama dönüşmüş ve resmi rakamlara göre en az 111 alevi yurttaş hunharca katledilmiştir. Yüzlerce kişinin yaralandığı olaylarda 210 ev yakılmış, 100'ün üzerinde işyeri tahrip edilmişti.
Kahramanmaraş Çiçek sinemasına 19 Aralık 1978 akşamı saat 21.00 de yapılan bombalı faşist saldırı ile olaylar başlatılmıştır. Kanımız aksa da zafer İslam'ın, bir alevi öldüren 5 kez hacca gitmiş sayılır ,alevileri ve komünistleri temizleyeceğiz haykırışları içersinde sürdürülen gerici ve faşist saldırılar, Aleviler'e yönelik vahşi bir katliama dönüşmüş ve alevi nüfusun yarıdan çoğu kenti terk etmek zorunda kalmıştı.
Katliam sonrası ülkede sıkıyönetim ilan edilmişse de, Kahramanmaraş katliamına benzer saldırı ve tezgahlar durdurulmamış, Çorum ve Sivas' ta da Alevilere yönelik insanlık dışı saldırı ve katliamlara devam edilmişti. Ülkede durdurulmayan terör ve kargaşa ortamı nedeniyle , bilinçli olarak 12 Eylül 1980 faşist askeri darbesine de zemin hazırlanmış oldu. Zaten bu gerçeği de darbe lideri Kenan EVREN ,kendisine sorulan'' ülkede akan kanı, asker olarak darbeden önce niye durduramadınız '' sorusuna verdiği yanıtta '' Darbe için şartların oluşmasını bekledik'' diyerek binlerce insanın öldürülmesine seyirci kaldıklarını itiraf etmek zorunda kalmıştı. Bu açıklama da gösteriyor ki , başta Aleviler olmak üzere birçok insanın üzerine,sırf darbe yapılabilsin diye, düzmece gerekçelerle saldırılarda bulunulmuş ve katliamlara izin verilmiştir. Buna benzer daha yakın bir örnek olarak 1993 Sivas Madımak katliamı da, halen hafızalardadır.
Kahramanmaraş olayları ile ilgili bazıları yakalanmışsa da çoğu kişi ele geçmemiş ve cezalandırılamamıştır.Katliamın önde gelenlerinden biri olan Ökkeş KENGER,soyadını değiştirerek ŞENDİLLER olmuş ve siyasi bir partiden milletvekili yapılarak hizmeti ödüllendirilmiştir.
Fatsa Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak, katliamın 37. yıl dönümünde Kahramanmaraş olaylarında hayatını kaybeden tüm canlara Allahtan rahmet diliyoruz. Bu katliamı bir kere daha nefretle kınarken, bu vesile ile ülkemizde barış ,sevgi ,kardeşlik ve hoş görü ortamının egemen olmasını diliyoruz.
Birol TUTKAN
Başkan