ÇEVRECİLER SİT ALANI MAHKEMESİNİ KAZANDILAR
Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri ilçeye bağlı Yukarı bahçeler köyünde sit alanı olarak bilinen siyanürle altın arama sahasıyla ilgili süren mahkemenin sonucu belli oldu.Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri ilçeye bağlı Yukarı bahçeler köyünde sit alanı olarak bilinen siyanürle altın arama sahasıyla ilgili süren mahkemenin sonucu belli oldu.
Mahkeme sonucu Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapan platform üyeleri davalarında haklı çıktıklarını belirterek direnişlerine devam edeceklerini belirttiler.
Platform adına bir açıklama yapan Serhat Çelebioğlu: “Arama yapan şirket, bahçeler köyündeki tarihi arkeolojik sit alanını yok etme amaçlı idare mahkemesine başvurmuştur. Tarihi önem arz eden bu yerin, bilimsellikten uzak, hiçbir değerinin olmadığını iddia ederek, ordu idare mahkemesine tarihin iptali davası açmıştır. Ancak ne var ki, 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununu görmezden gelmek istemişlerdir. Bu kanun, tarih öncesi atalarımızın yaşam tarzlarına konu olmuş değerlerin korunması gerektiğini anlatır. Zaten anıtlar kurulunun tavrı da, yapmış olduğu bilimsel araştırmalarda bölgenin korunması yönünde olmuştur. Ordu idare mahkemesince de, roma dönemine ait bu antik kentin, birinci dereceden korunması gerektiği kanaatine varılmış olup, altıncı şirketin mesnetsiz iddialarına ret kararı verilmiştir” dedi.
Çelebioğlu: “Davaya Kültür Bakanlığının yanında bizler de müdahil olduk. 1.dereceden arkeolojik değer olan bu bölgenin savunulmasında bizler de iddialarımızı mahkeme heyetine sunduk. Gerekli araştırma ve çalışmalar sonucu, altıncı şirketin talepleri tamamen ret edildi” dedi.