"KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ" KONULU BİR SEMPOZYUM VERİLDİ
Fatsa müftülüğü toplantı salonunda toplum sağlığı merkezi tarafından organize edilen ¨ karbon monoksit zehirlenmeleri¨ temalı etkinliğe çok sayıda ev hanımının yoğun ilgisi gözlerden kaçmadı. Fatsa müftülüğü toplantı salonunda toplum sağlığı merkezi tarafından organize edilen ¨ karbon monoksit zehirlenmeleri¨ temalı etkinliğe çok sayıda ev hanımının yoğun ilgisi gözlerden kaçmadı.Fatsa müftülüğü toplantı salonunda toplum sağlığı merkezi tarafından organize edilen ¨ karbon monoksit zehirlenmeleri¨ temalı etkinliğe çok sayıda ev hanımının yoğun ilgisi gözlerden kaçmadı.
Her yıl onlarca insan karbon monoksit zehirlenmesinden dolayı yaşamını yitiriyor.Bu üzücü olayların yaşanmaması için Fatsa toplum sağlığı merkezi tarafından ev hanımlarına yönelik karbon monoksit zehirlenmesi konulu bir sempozyum verildi.
112 Acil servisi arayın
Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken uyunmaması gerektiğinin uyarısını yapan Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Hemşiresi Aysun Kaya , ¨ Yatmadan önce soba söndürülmelidir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri; Yorgunluk, bulantı ve kusma, Halsizlik , Görme bozukluğu, Huzursuzluk, Baş dönmesi, Baş ağrısı Uyku hali gibi etkenlerdir. Bu belirtiler hissedildiğinde pencere ve kapıyı açın ,odaya temiz hava girmesini sağlayın ve ¨ 112 Acil ¨servisi arayın diye uyardı.
¨ Vücutta uyuşmalar oluşuyor¨
Ayrıca karbon monoksit zehirlenmesinden çocuklar, yaşlılar ,kalp hastaları ,akciğer hastaları ve anemik hastalar ile gebe kadınlara daha çok risk teşkil etmekte olduğunu söyleyen Aysun Kayı, ¨Karbon monoksit¨ solunduktan sonra akciğer vasıtasıyla kana geçer. Kanın, akciğer tonya kısmı olan ¨hemoglobin¨ isimli molekülü ile birleşerek karboksihemoklabin olarak ifade edilen bir birleşik oluşmaktadır. Bundan sonra kan artık hücrelere , akciğere taşıyamaz ve zehirleme belirtileri ortaya çıkar. Akut zehirlenmeleri; şiddetli baş ağrısı , güçsüzlük ve halsizlik , baş dönmesi , görmede kayıp , unutkanlık ,bulantı ve kusma , göğüs ağrısı , bayılma , dikkat bozukluğu , vücutta uyuşmalar almaktadır. Kronik zehirlenmeler ise , şiddetli baş ağrısı , bulantı ve kusma , karın ağrısı , halsizlik ve sersemlik , hissi uyuşmalar, göz kararması , unutkanlık ve huzursuzluk , denge bozukluğu meydana gelmektedir, Şeklinde konuştu.
Son olarak da şofben kazalarına dikkat çeken Aysun Kaya alınması gereken önlemleri şöyle belirtti, “Şofbeni iyi çeken bir bacaya bağlayın, 6m den küçük mekanlarda kullanmayın, Şofben / tüp arası hortum 125 cm den az olmalı, Banyoya hava girişi olmalı, banyoyu içerden kilitlemeyin, koku hissettiğinizde şofbeni kullanmayın, banyodan uzun süre çıkmayan kişiyi kontrol edin, varsa tüp kullanmayın. Gaz kaçağını kibrit ve çakmakla kontrol etmeyin” dedi.