SİYANÜRE KARŞI EYLEM YAPILDI
.jpg)
İlçemizde siyanürle altın çıkarılmasına tepki gösteren köylüler ve çevreciler eylem yaptı.
Fatsa Yunus Emre köprüsünde toplanan kalabalık grup, pankartlar açarak 'Zehirlenmek istemiyoruz' diyerek altın çıkarılmasını protesto ettiler.
Miting Sakarya Mahallesi Yunus Emre Köprüsü’nde toplanan kalabalığın mitingin yapılacağı Fatsa Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürümesiyle başladı.
Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde özel bir şirket, altın çıkarmak için 100 dönüm ormanlık alandaki ağaçları kesmişti.
Şirketin açacakları kuyularda siyanürle altın ayrıştırmaya başlayacağını duyan, daha önce de eylem yapan köylüler Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu önderliğinde yine bir yürüyüş eylemi yaparak basın açıklaması yaptılar.
'Fatsa-Ünye halkı siyanüre direniyor', 'Siyanür katliamdır', 'Altıncı filo defol', 'Tarlamda mısır, bahçemde fındık yiyebilmek için siyanüre hayır' pankartların açıldığı eyleme çok sayıda çevreci katıldı.
Polisin geniş güvenlik önlemi altında açtıkları pankartlarla Cumhuriyet Meydanı’na gelen eylemciler, altın madeni çıkarmak isteyen şirketin bu girişiminden vazgeçmesini isteyerek sonuna kadar direneceklerini belirttiler.
Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda tertip komitesi adına basın açıklaması yapan Özge Yağcı yaptığı konuşmada: ‘Köylülerimizin düşmanı siyanürcü şirket, gözünü para bürümüş hükümetten canımızı kurtarabilmek için çığlığımızı tüm dünyaya duyurmak için toplandık. Köylerimizde bir hayalet dolaşıyor. Ağaçlarımızı, topraklarımızı, suyumuzu yiyerek büyüyen canavar bu. Hepimizin bildiği gibi topraklarımız işgal altında. Bugün şirketin elleri değiştirilen yasa ile güçlenmiştir. Karadeniz bölgesinde doğa talanlarının artmasının en büyük nedenlerinden biri de budur. Siyanürle altın arama üretimi Avrupa’da yasaklanmıştır. Toprağımızı ekmeğimizi elimizden alıyorlar. En temel geçim kaynaklarımız yok oluyor. Fındığımız siyanürden dolayı büyük zarar görüyor. Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu olarak bizler bu sürecin hukuki olarak takipçisi olacağız ve fiili anlamda da yaşam alanlarımızı talan edenlere karşı mücadelemiz devam edecek’ dedi.
Meydandaki ikinci konuşmayı mahalle halkından olan İsmet Atar yaparak: “ Madenci şirket hukuk tanımıyor. Daha siyanürlü arama başlamadan biz halka büyük zararı var. Bahçelerimizi yollarımızı talan ettiler. Yaşam alanlarımız bitti’ dedi.
Konuşmaların ardından eylemciler olaysız bir şekilde dağılarak Yukarı Bahçeler köyüne giderek orada da bir basın açıklaması yaptılar. siyanürle altın arama sahası olan Yukarı bahçeler mahallesine giden gurubun altın madenine yürümek istemesi üzerine güvenlik güçleriyle kısa süreli gerginlik yaşandı.
Daha sonra basın açıklamasını yapan protestocu gurup olaysız bir şekilde dağıldı.