ÖĞRENCİSİ AZ OLAN, ARAŞTIRMA ALTYAPISI OLMAYAN ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETİM ELEMANI TUTAMAZSINIZ
(1).jpg)
Fakültemizde iki yıldır öğrenci alamadığımız bölümlere kayıt yapabilme çabasındayız. Bu kapsamda YÖK’ün istediği öğretim üyesi sayısı her bölüm için 3’dür.
YÖK’e Daha İyi Bir Portföyle Çıkmalıyız
Fakültemizde iki yıldır öğrenci alamadığımız bölümlere kayıt yapabilme çabasındayız. Bu kapsamda YÖK’ün istediği öğretim üyesi sayısı her bölüm için 3’dür. Biz de bu öğretim üyesi sayısını 3 bölüm için sağladık. Dosyalarımızı da hazırladık ve YÖK’e sunduk. Yeni açılacak bölümlerden birincisi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü, bu bölüme 40 öğrenci talep ettik. İkincisi Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü, bu bölüme de 30 öğrenci talep ettik. Üçüncü olarak açmayı planladığımız ise Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü, bu bölüme de 24 öğrenci talep ettik. Ancak ne yazık ki, YÖK Genel Kurulu tarafından bu taleplerimiz uygun görülmedi. Öğrenci kontenjanları verilmedi, bu nedenle de bu bölümlerimiz kılavuza giremedi. Dolayısıyla bu yıl öğrenciler bu bölümleri tercih edemeyecekler. Bu hiç beklemediğimiz bir durumdu; ama biz pes etmeyeceğiz ve bu bölümlerin tercih edilebilir hale gelmesi için çalışmaya devem edeceğiz. YÖK’ün reddetme gerekçesi ise alanla ilgili öğretim üyesi sayısının arttırılması gerektiğiydi. Bizim de bu konuda çalışmalarımız var. Yurt içinde ya da yurt dışında doktoralarını yapmış arkadaşlarımız var. Bu eğitmenleri buraya getirmeye çalışıyoruz. Rektörlük tarafından bu arkadaşların kadrolarının ilan edilmesi gerekiyor ki, bizler de tekrar şubat mart aylarında dosyamıza ekleyip YÖK’e sunabilelim. Bu sene gerçekleştiremediğimiz hedefimizi 2015 yılında gerçekleştirmek istiyoruz. Aslında başka bir alternatifimiz de yok. Bu bölümler açılmak zorunda. Bu yıl içersinde bu bölümler için aldığımız 9 tane öğretim üyemiz var, bunları bu çatı altında tutabilmemiz için bu bölümlerin açılması gerekiyor. Öğrencisi az olan, araştırma altyapısı olmayan üniversitede öğretim elemanı tutamazsınız. Bu nedenle bizim bu bölümleri açma konusunda daha sıkı çalışmalıyız. Yeni öğretim üyelerini bünyemize katıp YÖK’e daha iyi bir portföyle çıkmalıyız” dedi.
Mutlaka Buraya Yeni Bir Bina Yapılması Gerekiyor
Derslikler ile ilgili de büyük sıkıntının olduğunu belirten Dekan Balık: “ Yeni bölümler açmaya, yeni öğrenciler almaya çalışıyoruz ancak fakültemizde 4 tane derslik var. Bu durumu rektörlüğe defalarca söyledik ancak ciddiye alınmadık. Bir an önce mutlaka buraya bir bina yapılması gerekiyor. Bu bölümlerin açılmasıyla mutlaka binaya ihtiyacımız olacak. En kısa sürede bina projeleri yapılıp ödeneğin ayrılarak çalışmaların başlaması gerekiyor. Bu durumu her fırsatta konuşuyoruz ancak Fatsa da bu konuda bize destek olabilecek kimse çıkmadı. Yeni açılacak bölümler içinde çalışma alanlarına ihtiyaç var. Bu bölümler açılmadan önce gerekli alt yapının oluşturulması gerekiyor. Bazı cihazları almak istiyoruz ancak bu cihazları koyacak yerimiz yok. Öğrenci alacağız, yeni bölümler açacağız, alt yapı oluşturacağız ama gerekli fiziki şartlarımız yeterli değil artık bu durumun çözülmesi gerekiyor. Bu kadar gelişmenin olduğu bir fakültenin bu kadar basit bir sebepten zor dürüme düşmesi çok yazık. Yetkililerden en kısa sürede bu konuya çözüm bulmalarını istiyoruz” dedi.
Fakültemizi Geliştirmeye Devam Etmeliyiz
Fakültemizin mevcut binalarında da tadilat yaptıklarını belirten Balık: “ Meslek Yüksek Okulumuzun Moda Tasarımı bölümüne yapılan destekle bu tadilata başladık. Bu tadilatı Ticaret ve sanayi odasının desteğiyle yapıyoruz. Biz araştırma gemimizde ve botlarda da tadilat yapacağız. Ancak daha kalıcı olan yeni binalar yaparak fiziki şartları iyileştirmektir. Fakültemiz yeri bakımından Türkiye’deki Deniz Bilimleri Fakültelerinin içindeki en uygun yere sahiptir. Bu durumu değerlendirip gerekli çalışmaları yaparak fakültemizi geliştirmeye devam etmeliyiz” dedi.