Karşı Bisiklet Grubu Fatsa’da
.jpg)
Gerçekleşen basın toplantısında Karşı Bisiklet grubu adına konuşan Senem Türkaydın Elmalı, "Toprağımıza, havamıza, suyumuza sahip çıkmak için ayağımız pedalda yollardayız. Doğa ve insanlık için tehlikeli, enerji üretimi açısından pahalı ve kirli olan bu projenin karşısındayız. Nükleer santral Türkiye'nin enerji sorununa çözüm değildir" dedi.
Uranyumun topraktan çıkarılması toprağa, suya ve havaya zarar verir
Gelişmiş ülkelerin yakın geçmişte yaşanan felaketlerden ders çıkarıp nükleer santralleri kapattığına işaret eden Elmalı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de 3 ayrı bölgede planlanan nükleer santraller doğru ve sağlıklı bir enerji politikamızın olmamasının sonucudur. Yapılması planlanan nükleer santralini protesto etmek için Sinop'a doğru yola çıkıyoruz. Nükleer santraller yapım aşamasında kapladığı geniş alandaki doğayı tahrip eder, orman arazilerinin yok olmasına neden olur. Uranyumun topraktan çıkarılması toprağa, suya ve havaya zarar verir. Peki doğamızı katleden, sağlığımızı tehdit eden nükleer santraller verimli mi? Hayır.
Hammadde dışarıdan alınacak ve atıklar dışarıya verilecek. Dışa bağımlılık sanıldığının aksine artacak. Doğa ve insanlık için tehlikeli enerji üretimi açısından pahalı ve kirli olan bu projenin karşısındayız. Nükleer enerji Türkiye'nin enerji sorununa çözüm değildir. Ya patlarsa? Önümüzde çok net örnekler var. Çernobil ve Fukuşima varken nükleer santral yapmak intihardır." dedi.