Ucuz ayakkabıya kanmayın!
(1).jpg)
İlçemizde 25 yıldır kunduracılık yapan Mevlit Tetik, tek başına mesleğini yaşatmaya çalıştığını ifade ederek, Çin malı ürünlerin mesleği bitirdiğini söyledi.
25 yıldır kundura tamirciliği ve imalatı yapan Mevlit Tetik, mesleğin zamanla yok olmaya başladığını söyledi. Devamlılığı sağlayacak elemanın yetişmediğini belirten Türkeli, bu işe eskisi kadar önem gösterilmediğini dile getirdi.
Kunduracılık mesleğinin de diğer yok olan meslekler gibi sonunun geldiğini ifade eden Tetik: ; "Çin malı ve kalitesiz malzemeden yapılmış kunduraların neredeyse tamir fiyatına satılması mesleği bitirdi. Ordu'da bu işi merdiven altı haricinde yapan bir iki kişi kaldık. Yanımızdaki elemanların sayısı da bir elin parmağını geçmiyor. İşi bilmeden yapanlar çok. Sistemsiz, makinesiz, çuvaldız gibi tığlarla insanların ayakkabılarını mahvediyorlar." dedi. Sipariş gelirse ayakkabı da imal ettiğini belirten Türkeli; ağırlıklı olarak ayakkabı tamiri yaptığını, sipariş geldiğinde ise kendi makinesi ve dikişiyle baştan sonra bu işin her şeyini yapabildiğini, bir ayakkabıyı 2-3 günde bitirdiğini söyledi.
Ucuz ayakkabılarla insanların kendi sağlıklarıyla oynadığını belirten Tetik, "İnsanlar ayakkabıya hiç değer vermiyor. Herkes cebini düşünüyor ama ceplerini düşünürken de sağlıklarından oluyorlar. Ama kesinlikle içi ve dışı deri ayakkabıların tercih edilmesi lazım. Ortopedik ayakkabı tercih edilmeli. 15-20 TL'ye Çin malı, kansorejen ayakkabılar var. insanlarımız bu ayakkabıların ucuzluğuna kanmasın. Teknoloji gelişti her şey makineleşti. Biz de makine kullanıyoruz; ama işçilik de katıyoruz. Sağlık açısından taban astarından tutun da içine koyduğumuz deriye kadar herşey özel, el yapımı. İnsanlar 10 TL'ye ayakkabı alıyor, 10 TL'ye tamirat yaptırıyor. Hala sipariş üzerine ayakkabı yaptıran, meraklılar olsa da eskiye oranla işler düştü." diye konuştu.
Tetik, bu işi genele yaymak, devamlılığı sağlamak gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu; "Mesleğin ölmemesi için teşvik gerekli. Üretime yönlendirmek bu tür el emeğine dayanan mesleklerin yok olmamasını sağlamak gerekiyor." dedi.