OSB’ye Su Ürünleri İşletme Tesisi
.jpg)
TKDK Ordu İl Koordinatörü Veli Akın ve diğer idari personel tarafından karşılanan Vali Kenan Çiftçi, ilk olarak TKDK Ordu İl Koordinatörlüğü tarafından desteklenen 2 projenin imza törenine katıldı.
Vali Kenan Çiftçi, işadamı Edip Ulvi Yerebasmaz tarafından Fatsa Organize Sanayi Bölgesine yapılan su ürünleri işleme tesisi ile Mustafa Köroğlu ve Osman Özcanlı’nın Yokuşdibi beldesine yaptıkları etlik tavuk üretimi tesisi hakkında işletme sahiplerinden bilgi aldı.
Fatsa Organize Sanayi Bölgesine su ürünleri işleme tesisi kuran Edip Ulvi Yerebasmaz, kurdukları tesisin Karadeniz'in en büyük su ürünleri işleme tesisi olduğunu belirterek: "Kurulan tesiste hamsiyi işleyeceğiz. Türkiye'de ilk hamsi köftesi tesislerimizde üretilecek. Toplam maliyeti 4 milyon TL'yi bulan işletmemizin 2,8 milyon TL tutarındaki makine-ekipmanının %50'si TKDK tarafından karşılanacak. Yıllık 1.000 ton kapasiteli su ürünleri işleme tesisimizde, dönemsel olarak 75 ila 150 kişi arasında istihdam sağlanacak" dedi.
Yokuşdibi beldesine etlik tavuk üretim tesisi kuran Mustafa Köroğlu ve Osman Özcanlı da, Ordu'da yumurta üretimi yaptıklarını belirterek, "Yokuşdibi beldesinde, 1.600 m2'lik kapalı alan üzerine, yıllık 162 bin ton etlik tavuk üretimi tesisi kurduk. Toplam maliyeti 1 milyon TL'yi bulan tesisimize TKDK tarafından %65 hibe desteği sağlandı" dedi.
TKDK'nın desteğiyle kurulan işletmelerin yeni istihdam olanağı sağlayacağını belirten Vali Çiftçi, yeni üretim tesislerinin yatırımcılarına, Ordu'ya ve çalışanlarına hayırlı, uğurlu olması temennisinde bulunarak, bol kazanç diledi.
Vali Çiftçi, Daha sonra TKDK Ordu İl Koordinatörlüğünün çalışmaları hakkında İl Koordinatörü Veli Akın'dan bilgi aldı.
TKDK Ordu İl Koordinatörlüğünün 2009 yılında kurulduğunu ve 2011 yılının Mayıs ayında akredite olduğunu belirterek, bugüne kadar kuruma 37 proje başvurusu yapıldığını ve bunlardan 17 tanesi ile sözleşme imzalandığını söyledi.
Sözleşme imzalanan projelere 17 milyon TL civarında bir destek sağlandığını ifade eden Veli Akın, hibe desteği sağlanan projelerin bir kısmının yapımının tamamlandığını, bir kısmının ise yapımının devam ettiğini kaydetti.
TKDK Ordu İl Koordinatörlüğünün 1,5 milyon Avro bütçesi bulunduğunu belirten Veli Akın, Süt üreten tarımsal işletmelere, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi konusundaki faaliyetlere ve yatırımlara destek sağlandığını söyledi.
TKDK Ordu İl Koordinatörü Veli Akın, karşılaştıkları sorunlar ve sıkıntılarla ilgili de Vali Kenan Çiftçi'ye bilgi verdi.
Ordu'nun deniziyle, akarsularıyla, yaylalarıyla, el sanatlarıyla üretim yapılabilecek potansiyele sahip bir il olduğunu belirten Vali Çiftçi, "Ordu'nun geçmiş tarihini incelediğimizde, Osmanlı döneminden itibaren üreten ve ürettiğini satan, ihraç eden bir il olduğunu görmekteyiz. İlimizde hayvan varlığı gitgide azalmakta. Karadeniz'in en geniş yaylaları Ordu'da. Yaylalarımızda hayvancılığı geliştirmek için ciddi çalışmalar yapabiliriz" dedi.
TKDK'nın, DOKA ile entegre çalışma yaparak, daha fazla proje üretilebileceğini ifade eden Vali Çiftçi "Bizim insanımız aklından geçeni kağıda dökmesini ve proje hazırlamasını pek bilemiyor.
Vatandaşımıza proje hazırlamada yol göstermeliyiz. Eksiklerini gidermede yardımcı olmalıyız" diye konuştu.
TKDK Ordu İl Koordinatörlüğünün 1,5 milyon Avro'luk bütçesinin üretime dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Vali Çiftçi, "Burada çalışan arkadaşlarımız, alanlarında yetişmiş ve tecrübe edinmiş kişiler. Bu tecrübelerini, deneyimlerini üreticimizin, çiftçimizin, yatırımcımızın lehine kullanmalılar. Bu arkadaşlarımız, fikir üretmeli ve vatandaşlarımıza yol göstermelidirler. İşin bir ucundan tutup, vatandaşlarımıza mihmandarlık yaparsak, üreticimiz kazanır, ilimiz kazanır" şeklinde konuştu.
Tarımsal üretimde artık modern tekniklerin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Vali Çiftçi, "Üreticilerimiz, çiftçilerimiz modern teknikleri kullanarak üretimlerini artırmalı ve katma değer yaratacak üretim yapmalıdırlar. Artık ananevi metodları bırakıp, akademisyenlerden de destek alarak bilimsel metodları kullanmayı üreticilerimize, çiftçilerimize anlatmalıyız" dedi.
TKDK Ordu İl Koordinatörlüğü çalışanlarına da seslenen Vali Çiftçi, "Sizlerden beklenti çok yüksek. Bu beklentiyi karşılamak ve boşa çıkarmamak için çok çalışmalısınız" diyerek, Ordu genelinde neler yapılması gerektiği konusunda bir swot analizi hazırlanmasını istedi.