Eski Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez Mezarı başında anıldı

Fatsa’nın eski Bağımsız Belediye Başkanı Fikri Sönmez, Kabakdağ’ı Köyündeki Mezarı başında sevenleri tarafından ölümünün 28. Yılında anıldı. 4 Mayıs 1985 yılında Amasya Cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Fikri Sönmez’i anmaya, Gazeteci – Yazar Aydın Engin, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüleri Arif Ali Cangı, Sevil Turan, Parti Meclisi Üyesi İbrahim Akın, İstanbul Eş Sözcüsü İnci İşbulur, Parti MYK Üyesi Gizem Kastamonuluoğlu, Fatsa Eş Sözcüsü Taylan Şendur ve çok sayıda seveni katıldı.
1980 öncesi Fatsa’daki belediye başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalarla adını tüm Türkiye’ye duyuran ve Fatsayı Fatsalılarla birlikte yöneterek, bir yerel yönetim deneyimini hayata geçiren Fikri Sönmez’in bu başarılı çalışması ülkenin büyük bölümünde ses getirdi. Bu çalışmalarının rahatsızlık yaratması üzerine 11 Temmuz 1980’de ilçeye “Nokta Operasyonu” yapılarak Sönmez ve arkadaşları 12 Eylül askeri darbesinden önce gözaltına alınarak cezaevine konuldular.
(Devamı Sayfa 6’da)
(Sayfa 1’den devam)
34 yıl önce Fatsa’da Yaptığı belediye çalışmaları hala konuşulan Eski Fatsa Belediye Başkan Fikri Sönmez’i mezarı başında ananlar şunları söyledi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı : ‘’Terzi Fikri'nin mezarı başında bu anmayı aslında bir mabetde bir tören şeklinde yapma değil de Fatsa’daki doğrudan demokrasi deneyimi ve denemesinin bugüne aktaracağımız örneklerini düşünerek bunu konuşarak hani diyoruz ya! Bugün yarını kuracağız. Aslında dünü de atlamadan dün de yaşadıklarımızı yaşatılanları yaşananları bugüne uyanlara aktararak eşitlikçi ve özgürlükçü demokrat yaşanılabilir bir dünyayı kurma yolunda hep birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu anmanın bizim açımızdan amacı biraz önce belirttiğim gibi bugünkü siyasetimize ışık tutan yerlerini hatırlatmak ve geliştirmektir. Bir mirasın yemek gibi bir noktaya gelinmemesine özen göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki, miras var mirasın üzerinde polemik, sürekli tartışma yaratıyoruz. Umut ediyoruz ki, Terzi Fikri’nin Fatsa deneyimi bu polemiğin konusu yapılmaz. Biz yapılmaması için elimizden geleni yapacağız. Herkesin Terzi Fikri'yi anmaya hakkı var. Herkesin o deneyimden ders çıkarmaya hakkı var; ama burada bunu yarıştırarak birbirimizin rekabetini kızıştırarak yaparsak bence en büyük haksızlığı Terzi Fikri'ye onun arkadaşlarına, o dönemde yaşananlara, o uğurda ölenlere yapmış oluruz. Ben saygıyla kendisini ve bu uğurda kaybettiğimiz devrimcileri saygıyla anıyorum. Onların yaşattıkları yaşadıkları anıları bize ışık tutacak. Rahat uyu Fikri Abi.’’
Gazeteci Yazar Aydın Engin: ‘’Fikri, halletmiş işini sorun bizde. Acaba biz öldükten yıllar sonra bu kadar kişi bırakın her yılı, bir defacık olsun mezarımıza gelip bir kır çiçeği koyacak mı, yani biz buna layık olacak mıyız? Bu hesaplaşmayı kendimizle yapalım. Eğer bu hesaplaşmadan kendimiz başarıyla çıkarsak biz bu işi götürürüz arkadaşlar. Yok kendimizle hesaplaştığımızda sınıfta kalırsak bu kadar kalırız. Fikri halletmiş işini. Onu kıskanalım sadece. ‘’
Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez : ‘’Köye girerken 28 yıl önceki durum aklıma geldi. Ben o zaman 21 yaşındaydım. Üç yıl hapis yatmış ve cezaevinden yeni çıkmıştım. Babamla da orada yani cezaevinde çok hoş anılarım oldu. Aslında bir oğlu olarak en güzel yıllarım öyle bir yerde geçsin istemezdim ama onu tanıyabildiğim en güzel anlar orada oldu. Hayatı önemsemeyen, “ölüm de genç yaşta gelsin” diyecek kadar cesur ve yürekli bir insandı. Şöyle şeyler hayal etmiştim. Cezaevinden çıktıktan sonra yetişmiş bir oğlu olarak onunla Fatsa sokaklarında gezmek isterdim, Olmadı. Ne yazık ki, babamın cenazesini hastane morgundan alarak, tabutunu arabamızın üzerine koyarak Fatsa’ya getirdik. Onu Fatsa’ya getirdiğimiz akşam, Dolunaydan Fatsa’ya girdiğimizde kentin ışıklarını gördüğümde gözyaşlarımı tutamadım. Fatsa’ya Fikri Sönmez’in tabut içerisinde getirilişi benim için unutulmaz bir andı. 28 yıl önce cenazeyi buraya getirdiğimizde, o dönemi yaşayan arkadaşlar bilirler. 2-3 sene öncesine kadar bu mezarlığın etrafı her anmada askeri araçlarla çevriliydi. Son zamanlardaki bu serbestlik ve radikal açılımları görmemek haksızlıktır. Daha düne kadar Terzi Fikri mezardan çıkacak diye korkanlar artık ortalıkta bile yok" dedi.
Musa AYDOĞAN