“FINDIKTA GENÇLEŞTİRME VE YENİLEME PROJESİ” TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ”
.jpg)
Düzenlenen tarla gününe Ordu Valisi Orhan Düzgün' ün yanı sıra protokol üyeleri ve çok sayıda üretici katıldı.
Programın açılış konuşmasında; teraslama yapılan bahçe sahibi Muharrem Özdemir özellikle projenin ilimiz fındık tarımı açışından çok önemli olduğuna değinerek ilimizde bu projelerin artması gerektiğini dile getirmiştir.
İl Tarım Müdürü Musa Sağlam konuşmasında; “ 2010 verilerine göre dünyada toplam fındık üretim alanının 830.000 ha olduğunu fındık üretiminin ise yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 700.000-800.000 ton arasında olduğunu belirtti. Ülkemizde ise yaklaşık 650.000 ha üretim alanı ve yıllara göre değişmekle birlikte 550.000-700.000 ton arasında fındık üretimi ile dünya toplam fındık üretiminin %74'ünü gerçekleştirdiğini ifade ederek Ülkemizin 90'ın üzerinde ülkeye yaklaşık olarak 200.000-300.000 ton iç fındık ihraç etmekte olduğunu ve 1.5 - 2 milyar $ gelir elde ettiğini, İlimizde 227.000 ha alanda fındık üretimi gerçekleştiğini belirterek, üretim miktarının ise yıllara göre değişiklik gösterdiğini 130.000-170.000 ton arasında değiştiğini ifade etmiştir. İlimizde bulunan fındık bahçelerinin %10 meyilin altında 8.000 ha, %10-30 meyil arasında 65.000 ha, %30-50 meyilde 85.000 ha, %50 meyilin üzerinde ise 54.000 ha fındık alanı mevcut olduğuna değinen Müdür Musa Sağlam projenin amaçlarını ve gerekçelerini şöyle açıkladı.
Sağlam: “Bahçelerin pek çoğunun yaşlı olması ve verimden düşmesi, miras hukukundan dolayı işletme büyüklüklerinin her geçen gün küçülmesi, köylerdeki genç nüfusun şehre göç etmesi nedeniyle fındıkla yaşlı nüfusun ilgilenmesi ve bu yaşlı nüfusun işgücünü karşılama noktasında yetersiz kalması, yaşlı bahçelerde gençleştirme ve yenileme çalışmalarının yapılamaması, fındık bahçelerinin büyük bir kısmının eğimli arazilerde kurulması, teraslama ile ilgili çalışmaların yapılamaması, makineli tarım uygulanmadığı için birim maliyetlerin yüksek olması, fındık ocaklarında ki dal sayısının gerekenin çok üzerinde olması, ocaklardaki dalların sıklık nedeniyle ışıklanmadan ve besin maddelerinden yeteri derecede faydalanamaması, dikim aralıklarının standart ölçülerin dışında olması, bakım ve gübreleme işlemlerinin tekniğine uygun yapılamadığından yaşlanmanın hızlanmış olması, fındık bahçelerinde taban suyunu uzaklaştırıcı tedbirlerin alınmaması, zaman içerisinde yanlış budama uygulamaları nedeniyle bahçelerde tozlayıcı çeşitlerin kalmaması, aşırı sıklık ve gölgeleme nedeniyle ana dallar üzerinde meyve dalı oluşumunun yetersizliği, sıklık nedeniyle ara tarım imkanının olmaması dünya ülkelerine göre birim alandan alınan verimin oldukça düşük olması gibi tüm bu olumsuzluklar rekabet gücümüzü her geçen gün azaltmakta olup; uygulanan proje ile modern bahçeler oluşturularak birim alandan yüksek verim elde edilmesi böylece aile ve ülke ekonomisine katkı sağlanarak, dış piyasayla rekabet etme gücümüzün arttırılması hedeflenmiştir. Bu proje ile tekniğine uygun fındık bahçeleri oluşturularak, meyilli alanlarda teraslama yapılarak teknik ve kültürel işlemlerin gerektiği şekilde uygulanabilmesi sağlanacaktır. Taban suyunu uzaklaştırıcı tedbirler alınacak, yeni oluşturulacak bahçelerde tozlayıcı çeşitlerin yeterli miktarda kullanımı sağlanacak, meyilli arazilerde yağmur suyunu depolama imkanı sağlanacaktır. Yapılacak olan teraslar ve teraslardaki sıralar arasında makineli tarım yapma imkanı sağlanacak sıralar arası 3,75 m - 4,00 m olacağından dolayı kolaylıkla makineli tarım yapılabilecek olup; üretim maliyetleri arasında büyük bir yer kaplayan fındık toplama işçiliği makineli tarım uygulamaları sayesinde minimuma indirilecektir. Dekara verimin 80 kg olduğu fındık bahçelerindeki işçilik gideri yaklaşık olarak 3,95 TL/da olup makineli tarım sayesinde bu masraf yaklaşık olarak 1,25 TL/da kadar düşebilecektir. Ayrıca sıra aralarında ana dallara 75 cm açığından başlamak üzere yaklaşık her tarasda 2m aralıklarda yem bitkisi ekilişi yapılacak buda ilimizin yem bitkisi açığının kapatılmasında büyük rol oynayacağını belirterek konu ile ilgilenen üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimize başvuruda bulunmalarını söyleyerek sözlerini tamamladı.
İl Müdürümüzden sonra söz alan Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. S. Zeki Bostan ise konuşmalarında projenin ülkemiz açısından önemine değinerek uygulanan proje ile bölgenin iklim şartlarına uygun standart çeşitlerle, yüksek verim alınan modifiye edilmiş "V" fındık dikim tekniği kullanılarak modern fındık bahçelerinin oluşturulacağını, fındık bahçelerinde muntazam bir dikimin yapılması, yağmur sularının depo edilmesi, gübrenin yıkanıp gitmemesi, hasadın kolay yapılabilmesi, budama, gübreleme ve mücadele gibi kültürel uygulamaların kolay yapılabilmesi için meyilli arazilerde arazinin teraslanması yapılarak modern fındık bahçelerinin oluşturulması gerektiğini ifade ederek; böylece birim alandan yüksek oranda fındık elde edilerek aile ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağını belirtmiştir. Kurulacak modern bahçelerle, çiftçilerimizin geçim seviyelerinin yükseltileceğini, üreticinin karının artırılmasının yanında ülkemizin rekabet gücünün de artacağını, ayrıca kentten köye geri dönüşüm için çiftçilik yapmak isteyen üreticiler özendirilmişdir” dedi.
Vali Düzgün ise: “fındığın ilimiz için önemine vurgu yaparak 2012 yılı itibariyle ilimizde 145.353 ton fındık üretimi gerçekleşmiş olup, Türkiye fındık üretiminin %23,2'sinin ilimizde gerçekleştiğini ilimizdeki fındık bahçelerinin yaşlı olması, verimin düşük olması, arazilerin çok meyilli olması nedeniyle fındık bahçelerinin gençleştirilmesi gerekliliğinin ortaya çıktığını, üreticilerimizin bu konuya dikkatini çekmek ve örnek teşkil etmesi amacıyla İl Özel İdaresi Kaynakları ile 20 dekar alanda fındıkta gençleştirme ve yenileme çalışmasının yapılmış olduğunu; 2013 yılında ise yaklaşık 40 alanda uygulama yapılacağını ifade ederek konuşmasında; İlimizde 1994 yılında üretime başlanılan ve özellikle 2000 yılından sonra hızla gerek üretim alanı gerekse üretim miktarı artan kivi yetiştiriciliğinde 2012 yılı itibariyle üretim miktarının 6.000 tona ulaştığını, bu üretim rakamıyla ilimiz Türkiye üretiminde Yalova ve Rize illeri ile birlikte ilk 3 sırayı aldığını arıcılık, balıkçılık ve süs bitkileri yetiştiriciliğinin ilimizde gelişmekte olduğunu özellikle süs bitkileri yetiştiriciliğinin sahil bölgelerinde artması gerektiğini ifade ederek üreticilerimizin yeniliklere açık olması ve cesaretli olması gerektiğine dikkat çekti. Projenin ilimiz ve ülkemiz tarımı için hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Fındık Bahçelerinde Gençleştirme ve Yenileme Projesi ile ilgili düzenlenen Tarla Günü yapılan ikramla sona erdi.