“Helal ve Sağlıklı Gıda” konulu bir konferans gerçekleşti
.jpg)
Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleşen konferans Kur’anı kerim tilaveti ile başlarken açılış konuşmasını Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü Başkan Yardımcısı Recep Ali Arslan yaptı.
Fatsa Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü (Sevgi Derneği) tarafından “Helal ve Sağlıklı Gıda” konulu bir konferans yapıldı.
Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleşen konferans Kur’anı kerim tilaveti ile başlarken açılış konuşmasını Çevre Eğitim Kültür Spor ve İzcilik Kulübü Başkan Yardımcısı Recep Ali Arslan yaptı.
Çok zamandır, Türkiye Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu adına Fatsa temsilciliği olarak bir şeyler yapmak istediklerini belirten Recep Ali Arslan, “Bir yerden, ufak da olsa başlayalım derken zaman akıp gitti. Veteriner hekim Musa Menteşoğlu kardeşimizin de yardımlarıyla Prof. Dr. Mustafa Ali Şarlı hocamızı çağıralım, bir program düzenleyelim, dedik. Aslın da bir Müslüman olarak hepiniz bu sorunun cevabını çok iyi biliyorsunuz. “Helal” bir Müslüman’ın vazgeçilmezidir. Ama Müslüman’ın vazgeçilmezlerine öyle sinsice ve kurnazca saldırılar yapılıyor ki, helal kazandığınız halde helal olarak yiyip içemiyorsunuz. Helal diyerek evinize götürdüğünüz bir şeyin bir zaman sonra haberini duyuyorsunuz ki harammış, sağlıksızmış. Gıdalar üzerinde neler yapılıyor, neleriyle oynanıyor? Bu sinsice oyunları fark etmek ve ona göre bir tavır ve davranış geliştirmek mecburiyetindeyiz. Manevi hayatımız da tehlike altında. İşin içinde duası, ibadetleri kabul olmayacak bir Müslüman durumuna düşmekte var. Yoksa düştük haberimiz mi yok? Neden hoşgörü ve samimiyet adına birbirimize tahammülümüz yok, neden birlik ve beraberliğimiz her gün biraz daha erozyona uğruyor. En ufak hatalarda neden birbirimize giriyoruz. Bir Müslüman olarak bu konuya kimse duyarsız kalamaz ve kalmamalı. Buraya gelen siz kardeşlerimizin bu duyarlılığı içtenlikle hissettiğinizi biliyor ve sizlerle beraber evimizde, çevremizde, Fatsa’mızda küçükte olsa bir ışık yakmak, bir duyarlılık oluşturmak istedik” dedi.
“İnsan Yediği Gıda İçerisinde Helal veya Haram Olup Olmadığını Bilmek İster”
Daha sonra kürsüye Prof.Dr. Mustafa Ali Şarlı geldi. Konuşmasına helal gıdanın tüketici hakkı açısından oldukça önemli bir konu olduğunu belirten Şarlı, “Çünkü her insan yediği gıda içerisinde helal veya haram olup olmadığını bilmek ister. Kaldı ki önümüzdeki gıda problemi büyük bir sorun teşkil ediyor. Çünkü buna yönelik gelişen teknoloji gıdanın iyileşmesini sağlarken aynı zamanda hile kapılarını da açıyor. Gelişen teknoloji aynı zamanda gıdaya hile girmesini de sağlamış oluyor. Helal olan gıdayı bulmak araştırmak bizim görevlerimiz arasındadır. Bunun olması içinde toplum olarak sorgulayıcı olmak gerekiyor. Bir gıda güzel bir ambalajda sunulmuş olabilir. Bunun sağlıklı olması, hijyen kurallarına göre üretilmiş olması veya iyi bir kişi tarafından üretiliyor olması bunu helal kılmayabiliyor, içerisinde bazen çok ciddi manada haram içerebiliyor. Üzerinde helal gıda sertifikası olan gıdalarda haram ürünler içerebiliyor. Yani bir ürün helal gıda sertifikasıyla başka bir yere gönderiyor ve bu ürünün içerisinde domuz eti çıkabiliyor. Domuzun helal olarak kesilmiş olması onu helal kılmıyor çünkü domuzun kendisi haram kılınmıştır. Bu ve benzeri sıkıntılar olabiliyor bu noktada helal garanti sistemi diye bir sistem kurulmuş bu sistemin tüm prensiplerinin takip edilmesi ve uygulanması gerekiyor. Bu sisteminde temelini oluşturan üç sıfır konsepti diye bir şey var. Yani buna sıfır limit diyor, bundan kasıt en az seviyede dahi olsa içerisinde haram ürün kesinlikle içermeyecektir. Diğer bir adıyla buna da sıfır hata deniyor. Bu sıfır hata ürünün başından sonuna kadar üretim aşamaları da dâhil burada asla haram usul bulaşmayacaktır demektir. Bir de sıfır risk diye bir kavram var bu da aynı şekilde ürün üretildikten sonra da tüketiciye ulaşana kadar birçok takibi gerekiyor bu da yine asla haram ürün bulaşmayacaktır anlamına geliyor. Bunları sağladığınız zaman tüketiciye helal gıdayı sunmuş oluyorsunuz” şeklinde konuştu.