''İLETİŞİM, DİKSİYON VE DAVRANIŞ BİÇİMLERİ" SEMİNERİNE KATILDILAR

Ünye İlçe müftülüğünün organizasyonunda “İletişim, Diksiyon, Davranış Biçimleri ” konulu seminer 04-08 Şubat 2013 tarihleri arasında Ünye Ziraat Odası konferans salonunda yapıldı. Semineri İletişim ve Eğitim Uzmanı Oğuz Gülay verdi.
Bu Seminere Fatsa Müftülüğümüzden Kur'an Kursu Öğreticilerinden Yekta Hacıvelioğlu, Banu Demir, Vildan Kır, İmam-Hatiplerden İbrahim Topal, Ahmet Yazgu, Adem Kazel, Necati Ergül, Mükerrem Esen, Mustafa Sarı ve Müezzin kayyımlardan Burhan Türk katıldı.
Din görevlilerinin, iletişim, diksiyon ve davranış biçimleri konusunda bilgilenmesi, din hizmetlerinin daha sinerjik, daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için iletişim konusunda eğitmek amacıyla gerçekleştirilen seminer cumartesi gün kursiyerlere belge verilmesiyle sona erdi.
Ünye Müftülü ğünden 82, Fatsa Müftülüğünden 10, İkizce Müftülüğünden 5 ve Çaybaşı Müftülüğünden de 5 kişi olmak üzere toplam 102 kursiyer eğitim seminerine katıldı. Seminerde Oğuz Gülay Hoca özet olarak şu konuların üzerinde durdu: Kelime haznesinin zenginliğinin önemi nedir, bu zenginliği nasıl elde ederiz? Konuşurken kullandığımız kelime sayısı neden azdır? Konuşurken gerekli olan solunum yöntemini uygulayabiliyor muyuz? Diyaframı kullanmak nedir, bu beceri nasıl elde edilir? Doğru ve Güzel Konuşmak” için hangi organlarımızı çalıştırmalıyız? Ağzımızın içinde yuvarladığımız kelimeleri nasıl düzgün söyleyebiliriz? Konuşmada sürçme nasıl giderilir? Ses titrekliğini giderme yöntemleri nelerdir? Doğru ve Güzel Konuşma Sanatı”nda Güvenli Davranış kuralları nelerdir ve nasıl uygulamalıyız? Topluluk karşısında konuşurken ‘ellerimiz’ neden fazla gelir, ‘eller’ nereye ve nasıl konulmalıdır? Topluluk karşısında yaptığımız konuşmalarda “İlk İzlenim” neden önemlidir ve uygulama yöntemleri Sık kullanmadığımız uzun kelimeleri doğru söyleme yöntemleri? Konuşmada topluluğa hâkim olabilme becerisi nasıl elde edilir?
Konuşma esnasında yoğunlaşmak istediğimizde dikkatimizi dağıtacak sesli ve sessiz gürültülerden nasıl kurtulmalıyız?
Eğitim Uzmanı Oğuz Gülay seminerde şunları ifade etti: “İş görüşmesinde olsun, toplumsal konumlarımızda, arkadaş ortamımızda, aile ortamımızda her nerede olursak olalım güzel konuşmanın muhteşem getirisi olduğunun farkına varmamızı, bunun yanında saatlerce konuşmanın hiçbir anlam ifade etmediğini dikkatli iletişimin ise kişiye ve topluma can vereceğini de unutmamamız gerekir” dedi.
Mesajımı aktaracağım kişi kim? (yaşı, cinsiyeti, fiziği, genel psikolojik özellikleri). Mesajımı aktarmak için doğru bir zaman mı? Beni anlaması için mesajıma ilgi ve ihtiyaç duymasını nasıl sağlayabilirim? Konu ilgi alanına giriyor mu? Konu hakkında bilgisi var mı? Ne düzeydedir? Konuşana bakın ve ilgili görünün. Konuşanı rahatlatın. Dikkatle konuşulanları takip edin. Yargılamayı konuşmanın sonuna bırakın. Duygusal davranmayın. Eleştiriye açık olun, anlayıp anlamadığınızı kontrol edin ve unutmayın davranış davranışları üretir; davranışlar size yapılacak davranışları belirler” şeklinde konuştu.
Toplumda insanlar arasında davranışları düzenleyen nezaket, saygı ve görgü kurallarının önemli olduğunu vurgulayan Gülay, ‘’Herhangi bir toplum içine girerken adabı muaşeret kurallarına uygun kişiler o toplumda temayüz ederek öne çıkar, herkesin değer gösterdiği saygın bir kimse olur. Konuşma, telefonla görüşme, yemek yeme, tanışma, çalışma adabı olmak üzere kısaca, kişilerin adabı muaşereti günlük hayatlarında gereği kadar önemsemeleri, toplum hayatına toplam kalite getirir. Toplumların değeri, ekonomik verilerden ziyade toplumsal hayattaki ilişkilerin insani ve medeni olmasını sağlayan erdemler ile ölçülür. "
Seminerde katılımcılara önemli mesajlar vererek ilginç örnekler ve benzetmelerle Aile içi iletişim ve çocuk iletişiminde yanlışların ve doğruların neler olduğunu anlattı.
Ünye Halil Efendi tesislerinde düzenlenen programda kursiyerlere "Katılım Belgesi" verildi. Müftü Aydın Yığmanın Eğitim Uzamanı Oğuz Gülay’a plaket vermesi ve çektirilen hatıra fotoğraflarının ardından program sona erdi.