Kabakdağı (Eko Turizm Köyü) Konsept Köy Olma Yolunda

Kabakdağı köyü, yıllardır başarı ile sürdürdüğü eko turizm faaliyetlerini yeni bir boyuta taşıdı. Köye gelen turistler artık sadece enfes yöresel yemeklerden yiyip doğanın kollarına kendilerini atmıyorlar, aynı zamanda yüzlerce yıldır devam eden Gürcü adetlerinin de içine girerek o derin kültürü hissediyorlar, yaşıyorlar.
Karadeniz turizmine farklı bir boyut katacak olan bu yeni konsepti, Kabakdağı Ekotarım Ekoturizm projesini yıllardır sürdüren Güven Özel "Karadeniz'e her yıl Türkiye'nin bir çok yöresinden otobüsler ile yüzbinlerce turist geliyor. Bu turistler 4-5 gün gibi kısa bir sürede Samsun'dan başlayıp Artvin'e kadar geziyorlar. Karadeniz'in doğal güzelliklerinin küçük bir kısmını görüyorlar. Ama bizce Karadeniz'in asıl zenginliği derin kültürel yapısında saklı. Örneğin Kabakdağı. Köy halkı bu bölgeye gelmeden önce 1568 yılında Müslüman olmuş, 1878 yılında Kafkaslardan Ordu'ya gelmişlerdir. Beraberinde getirdikleri kültürlerini Anadolu kültürü ile birleştirmiş ve bize eşsiz bir miras bırakmışlardır. Biz turizm faaliyetlerini sürdürürken bu derin kültürü de konuklarımıza hissettirmek istedik. Yaşlılarımız ile bir araya geldik. Acaba ne gibi etkinlikler yaparsak gelen konuklarımızı hem kültürümüz ile tanıştırırız hem de unutamayacakları bir tatil geçirtiriz diye istişareler yaptık. Ve ortaya çok değerli anılar ve bilgiler çıktı. 32 gayda, gürcü kavurması, evlerin hikayesi, renkli simalar ... Bunlardan sadece bir kaçı."
Gürcü Gelenekleri Artık Turizmin Hizmetinde
Ortaya çıkarılan adet ve geleneksel eğlencelerini turistlik bir formata sokan Kabakdağı köylüleri geçtiğimiz günlerde bu yeni konsepti köyde konuklarına sundular. Topal Tahsin ve Şah İsmail 'in kemençesinden çıkan nameler ile Kör Aydın ve Ustura Kemal yaşlarından beklenmedik kıvraklık ile 32 gaydayı oynadılar. Kör Aydın, sakat adam rolüne girerek çok eski bir adeti tekrar gün yüzüne çıkardı ve izleyicileri kahkahaya boğdu. Profesyonel tiyatrocular gibi rollerini benimsemiş olan köylüler hem eski kültürlerini gelen konuklarına gösterdiler hem de yeni nesle birikimlerini aktarmış oldular.
Güven Özel Kabakdağı geleneklerini konsept haline dönüştürme fikrini geliştirmede Marka Kent Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik'in de büyük katkısı olduğunu belirterek, " Ordu'nun Turizm Marka Kent Stratejik Kalkınma Planı'nı hazırlayan Marka Kent Ordu ekibinin koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik bizlerin ileriki safhalarda yapmayı düşündüğümüz yöresel aktiviteleri öne çekmemiz gerektiğini söyledi. Çok kısa bir zamanda hemen organize olduk ve Kabakdağı Konseptini seyahat acentelerinin satın alabileceği bir hale getirdik. Buraya gelen turistler sadece 32 gayda seyredip eğlenceli bir akşam geçirmiyorlar aynı zamanda gündüzleri bayanlara inekten süt sağdırıyor, Papa yaptırıyor, gaba giydiriyor, yöresel Gürcü yemeklerini pişirmeyi öğreniyorlar. Çocuklar ise folluktan yumurta topluyor, dombil oynuyorlar. Babalar da ata binip safari yapıyorlar. Ve biz bunların hepsine ' Kabakdağı Eko Turizm Konsepti"diyoruz. Artık bölgeye tur düzenleyen seyahat acenteleri bizleri arayıp bu paketi satın alabiliyorlar. Münferit turistler de bizleri arayıp köy evlerimizde kalıp kabakdağ kültürü ile birebir temas edebiliyorlar." dedi.
Marka Kent Ordu ekibinin Eko Turizm Sorumlusu Emine Yüksel de," Kabakdağı'nda oluşturulan yeni konseptin sadece Ordu'da değil tüm Türkiye'de dikkat çekeceğini belirterek, " Bence bu yeni konsept Travel Turkey ve EMITT fuarlarında görücüye çıkmalı. Çok ilgi çekecektir. Çünkü Türkiye'de artık turizmin yeni bir bakış açısına ihtiyacı var. İşte Kabakdağı da bunu sunuyor. Gerçekten tüm emeği geçenleri kutluyorum." dedi.
Marka Kent Ordu Koordinatörü Yrd. Doç.Dr. Metin Çelik de turizmin konseptler halinde sunulmasının gerek Avrupa'da gerekse Amerika'da yüzlerce örneğinin bulunduğunu belirterek, "Bugün Avrupa'da turizmin geliştiği yörelere gittiğinizde Roma kıyafetleri giymiş insanlar ile karşılaşabiliyorsunuz, Ameri ka'da kovboy kasabalarında kovboy kılığındaki yerel insanların birbirleri ile dövüştüğünü görebiliyorsunuz. Bizim gerek Karadeniz'de gerekse Türkiye'nin her yerinde eşsiz bir kültürümüz var ama bunu gelen turistlere yeterince hissettiremiyoruz. Ancak yapabildiğimiz yol kenarlarındaki yaşlı teyzelerin fotoğraflarını çektirmek tereyağ ve peynir satmaya çalışmak. Oysaki Kabakdağı'nda bunun aşıldığını görüyoruz. Bu akşam Gürcü kökenli köylülerimizin 32 gayda oynamalarını zevkle izledik, Gürcü kavurması yedik ve 43 yıl sonra ocağı yeniden yanan Güven Özel beyin evinde kaldık. Bizim için unutulamayacak bir zaman dilimi oldu. Zannediyorum bu güzel konsepti yaşayacak tüm turistler de benim ile aynı zevki alacaklardır. Konsepti oluşturanları kutluyorum ve bu konsept köy anlayışının önce Karadeniz'de daha sonrada tüm Türkiye'de model olacağını düşünüyorum" dedi.
Kabakdağı Muhtarı Ali İhsan Beşik’te köye gelmeyi düşünen yerli ve yabancı turistlerin 535 922 61 51-505 478 8196 nolu telefonu arayarak kendilerine ulaşabileceklerini söyledi.