BÜYÜKATA İ.Ö.O KAFİLESİ İSPANYA’ DAN DÖNDÜ
2011 Ulusal Teklif Çağrısı döneminde Bütükata İ.Ö.O koordinatörlüğünde ve altı Avrupa ülkesinin iş birliğiyle hazırlanan Young Explorers (Genç Kaşifler) Çok Taraflı okul ortaklığı projesinin toplantılarının üçüncü ayağı İspanyanın Sevilla şehrinde gerçekleştirildi.2011 Ulusal Teklif Çağrısı döneminde Bütükata İ.Ö.O koordinatörlüğünde ve altı Avrupa ülkesinin iş birliğiyle hazırlanan Young Explorers (Genç Kaşifler) Çok Taraflı okul ortaklığı projesinin toplantılarının üçüncü ayağı İspanyanın Sevilla şehrinde gerçekleştirildi.
Projenin amacının kendi kültürel değerlerimizi,ziyaret edilen ülkelerde tanıtmanın yanısıra farklı kültürleri ve yaşam tarzlarını da tanımak olduğunu söyleyen okul müdür yardımcısı ve aynı zamanda proje koordinatörü olan İsmail TEKE, okulda gerçekleştirilen proje toplantılarının çok verimli geçtiğini ve yapılan ziyaretlerle de ülkenin tarihi ve kültürel mirasları hakkında detaylı bilgi edindiklerini söyledi.
İsmail Teke, Projenin 1. Yılında 9 öğretmen ve 2 öğrencinin yurt dışı hareketliliğine katıldığını belirterek, “ Bu ziyaretlerin öğretmen ve öğrencilere büyük katkısı bulunmaktadır. Öncelikle toplantıya katılanlar yabancı dili ilk kez pratikte kullanma fırsatı buldular ve yabancı dil öğrenmenin ne kadar önemli olduğunun farkına vardılar. Gittiğimiz ülkelerin okul ve sınıf ortamlarını gözlemledik, eğitim sistemleri hakkında bilgiler aldık, okullarında gördüğümüz güzel uygulamaları kendi okulumuz için uygulamaya koyduk, aynı zamanda ev sahibi ülkenin kültürel değerlerini yansıtan sinevizyon ve sunular izleyerek o ülke hakkında detaylı bilgiler edindik. Aynı şekilde gittiğimiz ülkelerde bize ayrılan standlarda, ülkemizi ve Fatsa’mızı tanıtıcı sergiler açtık. Gittiğimiz her ülkeye fındık götürerek sergiye katılan, öğrenci, öğretmen veli ve misafirlere ikram ederek fındığımızın tanıtımına bir nebze de olsa katkıda bulunmaya çalıştık. İspanyol ortağımız Juanco’nun, Türkiye ‘yi çok beğendiğini belirtmesi ve en kısa sürede arkadaşlarıyla birlikte tatil amaçlı Türkiye’ye tekrar geleceğini söylemesi bizleri ayrıca memnun etti. Bizler Ülkemizde gerçekleştiren proje toplantılarında misafirlerimize İstanbul turu yaptırmıştık. Aynı şekilde Fatsa’mızın ve Ordu’nun güzide yerlerini kendilerine gezdirmiştik. Onlar da bu gezilerden etkilenip tatilleri için ülkemizi tercih ediyorlar, bu bizim açımızdan çok gurur verici bir durum. Az da olsa ülke ekonomimize katkıda bulunulmasına aracılık etmiş oluyoruz. Farklı milliyetlere mensup İnsanların yaşam tarzlarını gözlemleme fırsatı bulduk. Özellikle Sevilla’daki insanların yaşam tarzı çok ilginçti. Saat 14.00 ve 17.00 arası neredeyse tüm mağaza ve dükkanlar kapalıydı. Akdeniz iklimi olduğu için 40-45 derece sıcaklık vardı ve bu saatlerde insanların çoğu siesta bizim tabirimizle şekerleme yapıyorlar. Sokaklar, geceleyin gündüze kıyasla daha kalabalık ve sabaha kadar bu kalabalık devam ediyor. Hava saat gece 10’ da kararıyordu. Trafikte yayalara karşı her zaman öncelik var. Özellikle engelliler için hiç yardım almaksızın kendi işlerini halledebilmeleri için alternatif yönlendirici işaretler olması yerel idarelerimizin çalışmalarında örnek alması gereken bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Projenin ikinci yılında sırasıyla Polonya, Romanya ve Fransa hareketlilikleri gerçekleştirilecek olup, ilk ziyaret edeceğimiz Polonya için hazırlıklarımıza başladık. Projemiz ile ilgili tüm gelişmelere young—explorers.blogspot.com ya da youngexplorers /facebook sayfasından ulaşılabilir” dedi.