YAŞLI ÇİFT GEÇİMLERİNİ SÜPÜRGE YAPARAK SAĞLIYOR
Bir zamanlar terzilik ile birlikte en gözde mesleklerden birisi olan süpürgecilik, tıpkı diğer el emeği mesleklerin olduğu gibi can çekişiyor. Bu mesleği yapanların sayısı gün geçtikçe çok azalmış durumda.Bir zamanlar terzilik ile birlikte en gözde mesleklerden birisi olan süpürgecilik, tıpkı diğer el emeği mesleklerin olduğu gibi can çekişiyor. Bu mesleği yapanların sayısı gün geçtikçe çok azalmış durumda.
İnsanoğlu’nun temizliğe ihtiyaç duyduğu ilk zamanlarda icat ettiği bilinen tel el süpürgeleri “Adesa” denilen süpürge otundan yapılıyor. Tam bir el süpürgesinin yapılması için bir çok evre ve çalışmadan geçen bu otlar, son olarak iplerle bağlandıktan sonra süpürge halini alıyor. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile çıkan son sistem elektrik süpürgeleri karşısında pek bir önemi kalmayan el süpürgeleri, yine de her evde eksikliği hissediliyor.
Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yukarıardıç Köyü Orta Mahallede yaşayan yaşlı çiftler Osman Ovaçın(82) ve Güller Ovaçın(75) yıllardır süpürge yapıp satarak geçimlerini sağladıklarını belirttiler.
Kazandığım Para Bana Helaldir
İlerleyen yaşlarına rağmen geçim sıkıntısı çekmemek için bu işi yaptığını belirten Osman Ovaçın: “Dedemizden miras kalan bir meslek. Dedemden babama ve en son bu işi ben geçimimi sağlamak için yapıyorum. 82 yaşındayım ve eşimle birlikte sohbet ederek neşeli bir şekilde süpürge yapıyorum. Eşimle birlikte süpürge yapmaktan çok zevk alıyorum. Allah Bizleri ayırmasın. İyi süpürge yapmak için en iyi kaliteli malzemeleri kullanmak gerekiyor. Malzemeliri Niksar, Çarşamba ve Trakya bölgesinden temin ediyorum. Daha sonra en iyi şekilde kaliteli süpürge yapıyorum ve 5 TL’den süpürgeyi Ordu bölgesinin ilçelerine giderek satıyorum. Geçimimizi bu sayede eşimle birlikte sağlıyorum. El emeği olan bir işi yapıyorum ve bu kazandığım para bana helaldir. Günde 20 adet süpürge yapıyorum” dedi.
İlaçlarımı almak İçin Çalışmak Zorundayım
Geçimimizi sağlamak ve sağlıklı bir şekilde yaşamak için bu işi mecburen yaptıklarını belirten Güller Ovaçın: “Yürüyemi yorum. Ayağım dan engelim var. İlaçlarımı almak için ilerleyen yaşıma rağmen bu işi yapıyorum. Yıllardır geçimimizi sağlamak için eşime yardımcı oluyorum. Çocuklarımız kendi yaşantılarını sürdürüyorlar. Bayramlarda ziyaretlerimize geliyorlar fakat maddi olarak bizlere yardımcı olamıyorlar. Bizlerde ilerleyen yaşımıza rağmen bu işi devam ettiriyoruz” dedi.