BAHARAT VE BİTKİ ÇAYLARINA YOĞUN İLGİ
.jpg)
Fatsa’da en çok ada çayının rağbet gördüğünü belirten baharatçılar, “İnsanlar iftara doğru gelip bizden ada çayı alıyor. Bu çay da her derde deva bir çaydır. Ada çayı, ayrıca vücut direncini arttırır ve gün boyu zinde kalmayı sağlar. Ada çayıyla biberiye bitkisini karıştırdığınızda, biberiye çayı, içinde olan kanfen maddesinden dolayı gece sahura kalkıp uykusunda sorun yaşayanların da derdine deva oluyor.” dedi.
Baharatlar, yemekleri süslemesinin yanında sağlığa da çok yararlı. Özellikle Ramazan ayında insanın gün boyu aç kalması ile vücut direncinin düşmesi sebebiyle akşam iftardan sonra toparlayıcı ve bedeni uyandırıcı baharatların bu aylarda tüketilmesi gerektiğini belirten baharat satıcıları, en çok çayın bilinci uyandırdığı belirtti.
Bu ayda insanların oruç tutması ile gün boyu vücudun aç kalmasından direncinin düşmesi ve vücutta oluşan rahatsızlıkları giderici şifalı bitkiler hakkında bilgi veren baharat satıcıları: “İnsanlar gün boyu aç kaldıkları için iftardan sonra mide şişkinlikleri, hazımsızlık gibi şikayetlerde bulunuyor. Tansiyon ve şeker hastaları ilaç yerine gelip bizden sürekli şifalı baharatlar ve otlar alıyor. Kendilerine çok yararlı olduklarını söylüyor.
Baharatlarımızdan, mide şişkinliklerini gidermek açısından mate çayı; sudan da çok içilen ‘Sudan çayı’ diye geçen bisküs çayı ve funda çayını özellikle alıyorlar. Bunun yanında özelliklerini belirtecek olursak, Sudan çayı sadece mide rahatsızlıklarına değil, şeker ve tansiyon hastalıklarına da çok iyi gelir. Yine hazımsızlık sorunu çeken vatandaşlara da çok sattığımız funda çayından veriyoruz” dediler.