ÜNYE İLE FATSA BİR FİLMDE BULUŞUYOR
.jpg)
ÜNYEDE Kİ FATSA, FATSADA Kİ ÜNYE İZLEYİCİSİNİ BULUYOR!
Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi Başkanlığı'nın desteğini alan "Ünye de Fatsa Arası" adlı belgeselin çekim hazırlıklarının tanıtımı sırasında Ünye ve Fatsalı grup şehrin tam ortasında buluşup buluşmadıklarını metreyle ölçerek test etti.
Yapımcı-Yönetmen Esra Alkan, Proje Koordinatörü İsmail Canbulat ile Proje Danışmanı ve Metin Yazarı Esat Korkmaz tarafından çekilecek olan mizahi belgeselin tanıtımı Ünye ve Fatsa Cumhuriyet Meydanlarına eşit mesafede olan Acara Tesisleri’nde basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya her iki kentin sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Fatsa ve Ünye'nin kültürel, sanatsal, tarihsel, yöresel zenginliklerinin ve aralarındaki ezeli rekabetin mizahi bir dille anlatılacağı 64 dakikalık "Komedi Belgesel" türündeki sıra dışı belgesel filmin çekimleri 15-31 Temmuz tarihleri arasında Ünye ve Fatsa’da yapılacak.
Esra Alkan, projenin amacına ilişkin yaptığı açıklamada, “Daha çok Hekimoğlu türküsüyle tanıdığımız Ünye-Fatsa insanının mizahla dile getirilen ezber dışı yaşamlarının; ilginç ve bilinmeyen kültürel, sanatsal, tarihsel ve yöresel zenginliklerinin; bu değerlere bağlanmış sır öykülerinin özgün belgesel bir dille sunulmasıdır” dedi.
Belgeselde Ünye-Fatsa çekişmesinin geçmişine bir gezintiye çıkaracağını belirten Esra Alkan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Gezinti bağlamında, daha çok il olma yarışına bağlanan Ünye-Fatsa çekişmesinin gizlenmekten hoşlanan nedenleri, mizah aracılığıyla akıl alanına taşınacak, belgesel içeriğinde Ünye-Fatsa adının kökensel öyküsüne girilecektir. Öykülerin bağlandığı söylenceler öne alınıp yorumlanacaktır. Çekimler sırasında yapılacak söyleşilerle ya da görüntüye eşlik edecek dış konuşmalarla Pontus-Helen-Pers-Türkmen kültür dünyasına geri dönüşler yapılacaktır. Çağdaş bir anlatım dili olan mizah kullanılarak aynı olaylara farklı bakabilen bu iki kent insanının yaşam görünümleri güncellemelerle gülünç ve alışılmışın dışında verilmeye çalışılacaktır. Belgeselde bölge insanı ve bölgenin yetiştirdiği ünlüler kendilerine özgü dille yaşama müdahale edecektir. Yörede yaşayan farklı etnik yapıdan insanların Türk, Kafkas, Ermeni, Rum, Gürcü, Çerkez, Abaza barış içinde kardeşçe yaşamalarının gerekçeleri kendileriyle yapılacak söyleşilerle kanıtlanma yoluna gidilecektir” dedi
Belgeselde mizahın kullanılacağı filmde; canlandırma, animasyon ve röportajlar yapılacak olup, iki kentin de doğal güzellikleri eşliğinde, her iki ilçenin insanlarıyla muhabbetlerle, ortak anılara yer verilecektir.
Alkan, eylül ayına kadar montaj ve kurgusunun tamamlanacağı filmin galasının ise sürpriz bir alanda yapılmasının planlandığını, filmin uluslararası festivallere gönderileceğini de belirtti.
Haber: Ahmet ALTAY