FATSA BU YIL DAHA BAŞARILI
.jpg)
Sizce bu yıl tüm sınavlar göz önüne alındığında Fatsa’nın başarısı nasıl?
LYS sonuçları açıklandı. Biz de sonuçlar için Final Dergisi Dershanesinin Yönetim Temsilcisi Abdulkadir Akdi’yle açıklanan sonuçları değerlendirdik. Yaptığımız röportajda bize bilgiler veren Akdi: “Rekabet başarıyı getirdi. Okul ve dershanelerin birlikte hareket etmesi ilçedeki başarılı öğrenci sayısını artırdı” dedi.
Sizce bu yıl tüm sınavlar göz önüne alındığında Fatsa’nın başarısı nasıl?
Fatsa bu yıl sınavlarda daha başarılı. Özellikle SBS’de Fatsa’dan çıkan Türkiye birincilikleri bunun ispatıdır. Üniversiteye girişte de bu sene başarı oranı her senekinden fazla.
Başarının artmış olmasını neye bağlıyorsunuz?
‘‘ Başarı İçin El Ele ’’ projesinin amacına ulaştığını düşünüyorum. Bu yıl ilk defa Fatsa’da okullar ve dershaneler zümre toplantılarını birlikte yaptı. Her okul kendi öğrencisinin durumunu dershaneden takip etti. Bu da başarıyı getirdi. Tabiki Fatsa’da dershanelerin rekabeti de başarıyı artırıyor. Dershaneler sadece ders vermekle kalmıyor aile ve çocuklara yoğun olarak rehberlik hizmeti de veriyor. Başarı için el ele projesini ilçeler bazında çok dikkatli ve titiz bir şekilde yürüttüğü için Fatsa Milli Eğitim Müdürü Yusuf Çaya’yı ve ekibini kutluyorum.
ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzla ilgili çok şey söylendi. Sonuçlar
açıklandığına göre
kılavuzu bizim için değerlendirebilir misiniz?
Kılavuz gerçekten fiyasko çıktı. ÖSYM’nin öngörüleri hiç gerçekleşmedi. Kılavuzda 20 binlerde öğrencilerin Tıp Fakültesine yerleştiği öngörülmüştü. 10 binden yukarısı yerleşemedi. Yine hukuk Fakülteleri için öngörü 24 bine kadar iniyordu. Hukuk Fakülteleri 10 binde kaldı. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği için 106 bin öngörülüyordu 45 binde kaldı. Örnekleri çoğaltabiliriz. Tarih, Coğrafya, Diş Hekimliği, Eczacılık, Sınıf Öğretmenliği gibi bölümler için de kılavuzun öngörüleri gerçekleşmedi. Saydığım bölümlerde kılavuza göre tercih yapan öğrenciler hayal kırıklığına uğradı.
Peki siz kılavuza göre tercih yaptınız mı?
Yapmadık. Kimse nin de kılavuza göre tercih yaptığını düşünmüyorum. Çünkü baştan yanlışları ortaya çıktı.
Siz nasıl tercih yaptınız? Ya da şöyle sorayım rehberlikçiler nasıl tercih yaptı?
Öncelikle bizim genel merkezimiz tarafından hazırlanan tercih destek programımız var, onu kullandık ve bizi hiç yanıltmadı. Yine her dershanenin böyle bir programı var. Olmayanlar da internetten üniversitelerin kurduğu tercih destek programlarından yararlandılar.
Meslek liselerinin başarısını nasıl buluyorsunuz?
Geçen yıla oranla meslek liselerimizde de başarı arttı. Ama yetersiz görünüyor.
Sebebini neye
bağlıyorsunuz?
Meslek lisesi öğrencilerinin ders yükü ağır. Normal derslerin yanında meslek derslerini de alıyorlar. Tam sınava hazırlanacakları son sınıfta da staja gidiyorlar. Haliyle çocukların sınava hazırlanacak zamanları kalmıyor. Mezun gruptaki meslek liselerinin sınav kazanma oranları okuldakilerden dört kat fazla. Ayrıca kız meslek lisesine haksızlık yapıldığını düşündüğüm bir konu var.
Nedir diye soralım biz de?
Okul öncesi, çocuk gelişimi gibi bölümler kız meslek lisesinin bölümleri. Çocuklar dört sene bunun eğitimini alıyor ve çok zor bir bölüm. Üniversiteye girişte bakıyorsunuz bu bölümleri kazananlara Anadolu Öğretmen Liseleri Kız Mesleklerin önünde. Hatta Boğaziçi, Marmara Üniversiteleri gibi okullara kız meslek lisesi öğrencileri giremiyor bile. Çünkü Anadolu Öğretmen Liselerine de ek puan veriliyor. Çocuklarda ‘‘ iş var, atama var’’ diye bu bölümleri yazıyor. Meslek liselerinin önünü tıkamış oluyor. Yine Ticaret Lisesi öğrencilerinin kendi alanı sayılan iktisat, işletme, maliye gibi alanları yazdığında puanının kesilmesi de bir haksızlık.
Değerlendirmeleriniz için teşekkür ederiz
Bende teşekkür ederim.