GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ AKSESUAR OLMAKTAN ÇOK, GÖZ SAĞLIĞI İÇİN GEREKLİ BİR ARAÇ OLARAK KABUL EDİLMELİDİR
Ültraviyole ışınlarından korunmak için, yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmanın şart olduğunu belirten Gözde Optik İmtiyaz Sahiplerinden Mehmet Baygın “Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınlarını önlemek için de kullanılmalıdır” dedi.Ültraviyole ışınlarından korunmak için, yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmanın şart olduğunu belirten Gözde Optik İmtiyaz Sahiplerinden Mehmet Baygın “Güneş gözlüğü aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmeli ve sağlık malzemesi olarak kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınlarını önlemek için de kullanılmalıdır” dedi.
Diğer yandan gözlerimizi Güneş’in zararlı etkilerinden korumak amacı ile güneşli havalarda, ışıktan rahatsız olmasak dahi güneş gözlüğü kullanmalıyız. Güneş gözlüğü seçerken de çok dikkatli olmamız gerekiyor. Baygın: “Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle açıkladı. En dikkat edilmesi gereken nokta gözlüğün UV ışınlarını absorbe etmesidir. Güneş gözlüklerinin organik materyalleri plastik çam ağacının reçinesinden yapıldığı için hammaddesi ultraviyole ışınlarını geçirmez. Plastik camlı güneş gözlükleri hem ultraviyoleyi geçirmez, hem de kırılarak göze zarar vermediği için önerilir. Camın koyuluk miktarı kişinin ışık hassasiyetine göre seçilmelidir. Aşırı ışık hassasiyeti olanların tıbben araştırılması da gerekir” dedi.
Gözünde Optik Sorunu Olanların Numaralı Güneş Gözlüğü Kullanmaları
Önerilir
Baygın: “Güneş gözlükleri güneşe direkt bakıldığında gözü korumaz. Böyle bir yanılgıya düşmeyin. Aksi takdirde görme noktasında geri dönüşü olmayan hasara yol açabilirsiniz. Özellikle açık göz rengine sahip olanlar gözlerini güneş ışığından daha çok korumalıdır. Çünkü açık renk gözlüler koyu renk gözlülere göre daha hassastır. Gözlüğün modelinden çok işlevi ön planda olmalı, ultraviyole korumalı bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Yanları siperli gözlükler çevresel ışınlara karşı koruma da sağlar. Gözlüğü taktığınızda görmenizde bulanıklık olmamalı. Eğer bulanıyorsa camın kalitesiz olduğu kesindir. Cam rengi her yerinde aynı olmalıdır. Bazı yerleri koyu, bazı yerleri açıksa, o gözlüğü satın almayın. Bir rengin en koyusundan açığına doğru giden renk spektrumu söz konusu ise durum değişir. Bu türü tercih ettiyseniz, cam renginin üstte koyu, altta açık olmasına dikkat edin. Güneş gözlüklerinin üzerinde, mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerekir. Sağlık Bakanlığı, tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Satın alırken gözlüğün sertifikasını mutlaka isteyin. Günlük kullanımda; örneğin araba kullanırken duman veya kahverengi gözlükler tercih edilmeli. Çünkü bu renklerdeki camlar ışığı en iyi süzenlerdir. Amber rengi ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, güneş ışığı içerisindeki mavi ve yeşil ışınları absorbe ettiği için görmeyi keskinleştirir. Ancak bu renkte cam tercih eden bazı kişilerin trafik ışıklarının renklerini algılamakta zorluk çektiği de bilinmektedir. Gözü bozuk olup numaralı gözlük takmak veya kontakt lens kullanmak zorunda olanlar da özellikle yaz aylarında gözlük ve lens seçiminde ultraviyoleyi süzen türleri tercih etmelidirler. Çünkü renksiz camlar ve kontakt lensler de uzun yıllardır ultraviyole emici madde katılarak üretilebilmektedir. Ayrıca güneş gözlüğü seçerken gösterdiğiniz titizliği, kullanırken de göstermeniz gerekiyor. Çünkü güneş gözlüğünüzün kaplaması çizilirse, UV ışınları gözlüğünüzün camından süzülerek gözünüze zarar verebilir. Bu yüzden güneş gözlüğünüzü çantanızda taşırken mutlaka kutusunun içine yerleştirin” dedi.