DESTEKLEME ÖDEMELERİ PİYASAYA HİÇBİR FAYDA SAĞLAMADI
.jpg)
Esnafın ve üreticinin sıkıntısı artık hat safhaya gelmişti ve geciken bir ödemeden dolayı insanlar, bankalar dahil olmak üzere birçok borca girmişlerdi. Bu paralar da bankadan tahsil edileceği için, bankalar önce kendi alacaklarını tahsil etti. Destekleme parasına haciz konulması mümkün değilken, paranın büyük bir kısmı bankalarda kaldı. Bu nedenle de piyasaya para çıkmadı” dedi.
Esas Çözüm Köklü Ekonomik Değişiklik Ve Tedbirlerdir
İşsizlik ve yoksulluğun gerçek gündem maddeleri olduğunu ve bunları geri plana atmak amacıyla hükümetin çeşitli faaliyetlere giriştiğini belirten Pekbüyük: “Yaklaşık 15 gündür destekleme paralarının verilmesine rağmen piyasada hiçbir canlılık yok. Esnaflar yine siftah yapamadan dükkan kapatmaya devam ediyor. Buradan anlaşılacağı gibi üreticiye yapılan bu tür ödemeler ekonomiye hiçbir hareket sağlamıyor. Yani köklü bir çözümden çok bir serum tedavisi niteliği taşıyor. Halkı, üreticiyi, emekliyi ve esnafı rahatlatacak bir çözüm değil. Hükümet insanların maddi sınırlarını kendi elinde tutabilmek için, mazot ve gübre desteklemesi ya da buna benzer faaliyetlerle kendi tedbirini alıyor. Bunların hiçbiri çözüm değildir. Esas çözüm köklü ekonomik değişiklik ve tedbirlerdir. Gündemi balyoz harekâtıyla, anayasa değişikliğiyle, ergenekon davasıyla meşgul edeceklerine gerçek gündem maddelerimiz olan işsizlik ve yoksulluğu gündeme getirerek, bunlara karşı tedbir almaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Destekleme Parası Ve Bunun Gibi Eylemlerle Üreticinin Gözünü Boyadılar
TMO’nun piyasaya girmemesinin üreticiye fayda sağlamadığı gibi zarar verdiğini kaydeden Pekbüyük şunları söyledi: “TMO’ya yalnızca 50 bin ton fındık aldırmış olsalardı ya da sadece alıyoruz demiş olsalardı serbest piyasada fındık fiyatı 7 – 8 TL’ye ulaşabilirdi. Bunun akabinde de üreticilerimiz bu verilen destekleme paralarına hiç ihtiyaç duymadan yıl içerisindeki bütçesini kurar ve ona göre de harcamalarını yapardı. Hükümet bu politikayı açıkladıktan sonra fındığını ilk toplayan üreticiler 3 TL’ye fındık sattılar. 4.50 TL üzerinden hesap yapanlar var. Bu fiyata kaç tane üreticimiz fındığını satabilmiştir? Destekleme parası ve bunun gibi eylemlerle üreticinin gözünü boyadıklarını, üreticiyi oyaladıklarını ve kandırdıklarını düşünüyorlar aka bizim üreticimiz böyle oyunlara artık gelmez. Eğer TMO fındık alımı yapsaydı fındığın fiyatı tavan yapacaktı ve önümüzdeki sezon için de bir fiyat belirlemesi yapmış olacaktık ve üreticimiz de önümüdzeki yıl yüksek fiyata fındık satacaktı. Ancak ne yazıkki durum böyle olmayacak. Önümüzdeki sezon rekoltesi 750 bin ton civarlarında olursa üreticiler fındığını 2 TL’ye bile zor satacaktır. Ben fındık üreticisinin geleceğini pek iyi görmüyorum. Bu desteklemelerin 2 yılı daha kaldı. 3 yıl yapılacaktı, ilk yılı bittti. İki yıl sonra hükümet ben fındıktan elimi ayağımı çekiyorum. İşte üretici, işte ihracatçı, kendi aranızda anlaşın derse üretici için hiç de iyi olmayacaktır” dedi.