FATSO BAŞKANI TAYFUN KARATAŞ "2015 ORDU'YU NETLEŞTİRELİM"
(3).jpg)
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası(FATSO) Başkanı Tayfun Karataş, 2015 Ordu için ne ile ön plana çıkacağımızı belirlememiz gerektiğini belirterek “Belli bir konuda ön plana çıkılırsa Ordu için iyi olur” dedi.
Ordu’nun turizmle mi öne çıkması gerekiyor, önce bunu belirlememiz gerekir” diyen Karataş, şunları söyledi: “Bu dediğimizin yanında eğitim, sağlık, spor ve kültür etkinlikleri ile de ön plana çıkması gerekir. Kaldı ki 2015 Ordu’nun maksadını ve içeriğinde neler olunması gerektiği konusunda insanları bilgilendirmek gerekiyor. 2010 yılında nasıl ki İstanbul, turizm kenti ilan edildiyse 2015 yılında Ordu’da da ne ile alakalı ön plana çıkılmasını gerektiğinin belirlenmesi gerekir. Her defasında somut şeyler ön plana koymak gerekiyor ki mahalledeki muhtardan tepedeki valiye kadar herkes üzerine düşeni yapmalıdır. (Devamı Sayfa 7’de)
Sayfa 1’den devam)
Ordu tabi ki merkezden ibaret değil Ordu’nun 19 adet ilçesi mevcut. Bu 2015 sürecinde herkesin kendi görevini bilmesi gerekir. Dolayısıyla bu projenin hedefi nedir, o önemli. Bu hedefi bilmemiz gerekir ki ne yönde ilerleyeceğimizi bilelim.
Ordu, hedefini belirlemeli
Bu projede belediyelere de çok önemli işler düşüyor. Düşen görevlerin neler olduğunu ne şekilde hareket etmemiz gerektiğini bunların bir şekle anlatılması gerekiyor. Hedefi olmayan insan bir şeyi başaramaz. Dolayısıyla bizde il olarak hedef belirlememiz gerekir. Dünyanın neresindeyiz, nerede olmak istiyoruz, bunları belirlememiz gerekir. Düşünceyi istişare ederek bir noktaya ulaşabiliriz. Bir taşın altına ne kadar fazla el uzanırsa o taşı kaldırmak o kadar kolay olur. O yüzden bir şekilde herkesi bilgilendirerek ne olması gerektiğini insanlara anlatmamız gerektiğinin faydası olur.
Uluslar arası bir etkinlik Devlet eliyle çözüm demek
Uluslar arası bir aktivitenin Ordu’da yapılması sorunların devlet eliyle bir an evvel halledilmesi gereklidir. Bu da Ordu’ya katkı sağlayacaktır. Vali Beyin bu husustaki düşüncesi bence gayet olumludur. Ordu zaten kendisini bir şekilde ispatlamış bir memlekettir. Sonuçta tanıtım olmadan insanlar buraya gelmezler. Eğer bu gün birçok bölge turist çekiyorsa yaptığı tanıtımlar sayesindedir. Bir takım hedeflediği amaçlar sayesindedir. Bu süreçte eğer Ordu öyle bir şeye ev sahipliği yaparsa inanıyorum ki birçok kurum ve kuruluş Ordu’nun ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda herkesin birlikte hareket edeceğine inanıyorum.
Tarımın payını % 50’lere çekmeliyiz
Şu bir gerçek ki bir marka değilseniz gelişiminiz çok sağlıklı olmaz. Kendinizi bir şekilde ön plana çıkartmadıysanız gelişiminiz çok sağlıklı olmaz. Fatsa bölgesini ele alacak olursak, ilçemizdeki tarımın payı % 90’dır. Sadece belli bir sektöre ekonomimizi bağlamış olmak ekonomik krizlere yol açıyor. Mesela tarımda yaşanılan bir sıkıntı bizleri iki üç sene geriye götürebilir. Mesela bu rakamı % 90 değil de bu rakamı % 50’lerde tuttuğumuz takdirde sanayi, tekstil ve diğer sektörlere entegre olabilirsek bu bölgenin kalkınmasını daha iyi sağlamış olabiliriz. Mesela Ünye, bugün tersanesiyle ön plana çıkmışsa Fatsa’nın da tekstille ön plana çıkması bizim için mantıklıdır. Sonuçta bizler birer takımız onun için herkes yerini bilmeli ve bütün olmalıdır. Çünkü birliğin olmadığı bir yerde kalkınma bekleyemezsiniz. Dedikodunun oluğu bir yerde başarı sağlayamazsınız.
İlçeler arasında işbirliği şart
Bizim amacımız Türkiye’de ve dünyada bir marka yaratmaksa Ordu ilçeleriyle bir bütün olmak zorundadır. Biz beraber olursak bazı şeyleri başarabiliriz. Sonuçta baktığımız zaman her ilçemizin kendine göre bir dokusu var. Bunlar ayrı ayrı çalıştığı zaman çok fazla bir yerlere gelemezler. Ama birlikte olurlarsa çok alanda başarı sağlanır.
Yılsonunda Fatsa’ya yeni yatırımlar geliyor
Fatsa birinci sanayi bölgemiz gerçekten Karadeniz bölgesindeki rantabl bölgelerden biridir. Ordu ili 4. bölge olarak bu işin içerisindedir Karadeniz bölgesinde en uç kısım Rize’dir. Bu bölgeleri incelediğiniz zaman altyapısı üstyapısı yatırıma müsait 50 KM karelik alanda üç tane limanı bulunan havaalanına uzaklığı 45 dakika yani sayabileceğimiz bir çok artısı var Fatsa Organize Sanayi bölgesinin. Geçen haftalarda İstanbul’u ziyaret ettik. Oturan aslandan gezen tilki daha iyidir. Dolayısıyla bu süreçte bizler yatırım yapmayı düşünen firmalar hakkında duyumlar aldık. Sadece bu bölge değil İç Anadolu bölgesindeki üçgenden biri Fatsa idi. Akabinde firmaları gittik, ziyaret ettik. Bölgemizi öne çıkaran özellikleri ifade ettik. Bu süreçte firmalardan birini nihaileştirdik. Bölgeye yatırım olması hususunda kararlar aldırdık. Allah nasip edere bu yıl sonunda buraya bu yatırımlar gelecek. Özellikle bölgemizdeki yaşanan işsizliği frenleme getirmekteyiz.
2011 biterken 2500 kişinin ekmek kazanç teknesi olacak
İddia ediyorum Fatsa Organize Sanayi Bölgesi 5 yıl veya 10 içerisinde istihdam anlamında faydalar sağlayacaktır. Dolayısıyla bu bölge öyle renkli bir sanayi bölgesine sahiptir ki Türkiye’deki büyük sanayi bölgelerinden birini temsil ediyor. İleriki yıllarda bu durum daha iyi boyutlara taşınacaktır. Şu an için fazla bir boş arazimiz yok. Yeni yatırım için tahsil ettiğimiz alanlar var. Eğer nasip olursa bunlar faaliyete geçtiği takdirde biz organize sanayinin ikinci etabını açmayı hedeflemekteyiz. Dediğim gibi sürecin bir adım gerisinde kaldığımız zaman bu tarz yatırımları kaçırmış oluyoruz. Hem yatırım yapmak için ortam yaratalım ve bunun beraberinde çaba gösterelim. Şunu iddia ediyoruz 2011 yılının sonu itibarı ile Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde 2500 kişiye istihdam sağlanacak. Oda olarak biz bütün ili ilçeyi temsil ettiğimiz için burada insanlara iş imkânı sağlamamız gerekiyor. Sonuçta buraya ne kadar yatırım olursa burada sıcak para akışı o önde iyiye gider.
Ordu’dan 2 servis aracı geliyor
Biz şunu iddia ediyoruz, hedefi olmayan hedef için çalışmayan hiçbir kurum başarılı olamaz. Bizim hedefimiz 2011 yılında Allah nasip ederse ikinci etap için çalışmaktır. Eğer ki doluluk oranını sağlar istihdamı istenilen seviyede tutarsak Fatsa’nın işsizlik sıkıntısı olmayacağı gibi diğer ilçelerden de servislerle işçi getirecek duruma gelecek. Bunun da çok zor olacağını düşünmüyorum. Şu anda günlük iki adet servis aracı geliyor Ordu Merkez’den.
Kredi vererek değil kazanç artırarak çıkış sağlarsınız
Cansuyu kredisi çıkarıldı. Kimi kesim destek verdi, kimi kesim vermedi. İnsanlara kredi vererek bir çıkış sağlayamazsınız. İnsanların kazançlarını arttırarak katkılar sağlarsınız. İnsanlar zaten borçluyken biraz aha borçlandırarak onun çıkışını sağamazsınız. O yüzden kredi vermek yerine esnafların üzerindeki ağır vergilerin azaltılması gerekir. Bunlar yaşanırken umutsuz muyum tabiî ki değilim ben bunların yeni Karadeniz’in yarını olacağını düşünüyorum. Karadeniz’in yarınlarını gösteren işte bu yatırımlardır. Yarın olmak demek büyümek, genişlemek demektir. Eğer bugün bölgemize 700 kişilik 500 kişilik işletmelerin açılımına başlanıyorsa bu bölgenin yarınları olacağının göstergesidir.
Ordu’nun kalkınması için havaalanı ve liman şart
Çok şükür yollarımız yapıldı. Bu denli güzel özellikleri de barındıran genişlememesi için aksi bir neden arayamam. Mesela bu gün konteynır taşımacılığı sadece Karadeniz bölgesinde Samsun’da yapılıyor. Neden buralarda da olmasın. Bu nedenle bu tip limanlara da ihtiyacımız vardır. Ben İstanbul’da yaptığım ziyaretlerde yatırımcıların bana sorduğu iki soru var; bunlar havaalanı ve limanlardır. Bunlar olmadığı takdirde gerisi teferruatta kalır. Kesinlikle Ordu’nun limanlarıyla, havaalanlarıyla ön plana çıkması şarttır. Kalkınmak istiyorsak bunların acilen yapılması gerekiyor” dedi.