M.H. P. BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ZEKİ ODABAŞ'IN FATSA BELEDİYESİ'NİN 2008 YILI FAALİYET RAPORU HAKKINDAKİ AÇIKLAMASI

Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa Belediye Meclis Üyesi Zeki Odabaş, Fatsa Belediyesi 2008 yılı faaliyet raporu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Odabaş, açıklamasında aşağıdaki ifadelere yer verdi;
“Sayın başkan Belediye meclisinin sayın üyeleri; Fatsa belediye başkanlığının 2008 yılı faaliyet raporu ile ilgili olarak söz almış bulunmaktayım bu vesile ile yüce meclisi hürmetle selamlıyorum.
Yeni göreve geldiğimiz bu meclise sunulan 2008 yılı faaliyet raporu hakkında söz almış iken bu rapor hakkında daha işe başlamadan gayet güzel şeyler söylemek isterdim ama ne yazık ki çok da iç açıcı bir durumla karşılaşmadığımızı gördüm.
Geçen yıl 2008 yılı bütçesinin 50.650.000.00 TL olarak tahmin edildiğini mahalli basından okuduğum zaman büyük bir heyecan hissetmiştim. Zira 50 trilyonluk bir büyüklüğe ulaşmış bir belediye bütçesinin Fatsa’mıza yapacağı hizmet ve katkıların hiç de yabana atılamayacağını, bu bütçe ile Fatsa’mızın kısa zamanda daha müreffeh ve daha yaşanabilir bir şehir haline geleceğini umut ediyordum.
Ama bugün bizlere sunulan bu bütçenin % 65 hata ile fiili gerçekleşme sinin 17.718.865.00 TL gelir ve 26.035.445 TL gider olarak gerçekleştiğini aradaki farkın bile bir yılda fiili gelirlerin % 47 si kadar açık verdiğini gördük. Bu % 47 ise 8.316.590.62 TL etmektedir.
Bütçe hazırlama tekniği ve hazırlanan bütçelerin olsa olsa yıllık yanılma paylarının kabul edilebilirlik oranı ancak %10 olarak ön görülmektedir.
Yıllık bütçelerin ciddi rakamlar ile hazırlanmasının o kurumu idare edenler açısından da büyük önem taşıdığını zira kurum idare ve yöneticilerinin gerçekleştirmek istedikleri işlemleri bu bütçe ile tahmin edip halkın huzuruna çıktıklarını görürüz. % 65 hata ve yanılma payına göre hazırlanan bu bütçe ile de yöneticilerimizin ve idare edenlerin yapmak istedikleri hizmetlerde de bu oran kadar hata yapmaları kaçınılmazdır.
Bizler 70 milyonluk bir Fatsa’nın belediyesinin hesaplarının ve bütçelerinin bu kadar hata ve yanılma ile kamuoyuna açıklama lüksümüzün olmadığını gerçekler ile tüm Fatsalıların yüz yüze gelmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Kamuoyunu yaldızlı, gerçekleşmesi mümkün olmayan rakamlar yerine ayağı yere basan daha şeffaf ve daha gerçekçi rakamlarla aydınlatma ve bilgilendirme yapmamız gerektiği görüşündeyim.
Sayın başkan değerli üyeler;
5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun 5393 sayılı belediye kanunu, 10 Mart 2006 tarih ve 26104 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren mahalli idareler muhasebe yönetmeliği hükümlerine göre; kurumun ayrıntılı harcama programı ve bu harcamaları karşılayacak finansman programını ve ensen üç yılın gerçekleşen gelirler ve yıllık enflasyonlarında dikkate alınma ve ayrıca takip edecek iki yıl gelir tahminlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği malumunuzdur.
Bu kadar açık hükümlere rağmen ve hesaplanması çok kolay olan gelirlerin dahi bu kıstasların göz önüne alınmadan bütçenin hazırlanmasının beklide sizce ayrı bir nedeni vardır diye tahmin ediyorum.
Sayın başkan sayın meclis üyeleri; Raporun 19’uncu sahifesinde Fatsa belediyesince kiralanan binek otomobil ( 52 DL 901) plakalı Renault marka araç için 2008 yılında 44.379.00 TL ödeme yapıldığı Sahife (81) görülmektedir. Sayın başkan değerli üyeler bu araç belediyemize gerçekten ihtiyaç ise bir yılda verilen kiradan daha ucuza alınabilir mi, şayet alınıyorsa neden alım yolu ile belediyemize kazandırılmaz da şahıslardan kiralanır. Bunun değerlendirilmesini kamuoyunun ve sizlerin takdirine bırakıyorum. Yine çift kabin pikap içinde (52 DL 676 ) 2008 yılında 33.168.00 TL kira ödemesi yapılmıştır. Siz kendi işyerinizi çalıştırsanız ve bu araçlar size lazımsa bir yılda araçların bedelinden fazla veya araç bedeli kadar kirayı bu araçlara öder misiniz? Yoksa bizim bilmediğimiz başka bir amacı mı var?
Belediyemizin personel durumunun izah edildiği raporun 25‘inci sahifesinde sürekli işçilerin norm kadro da 85 kişi olduğu ve hemen altında halen çalışmakta olan 204 devamlı işçi olduğu belirtilmiştir. Bu hatanın da düzeltilmesi gerekmektedir. Yine bu geçici işçi kadroları ile devam ettirilmekte olan belediye hizmetlerinin bir an önce gündeme alınarak memur ve işçilerin gerçek çalışma kadro ve atamalarının sağlanması gerektiğini inanmaktayım.
Raporun 43 üncü sahifesinde 2008 yılı gelirlerimizin yukarıda da bahsettiğimiz üzere 17.718.865.90 TL olduğu, bu gelirlerin yaklaşık % 50 sinin belediyenin iller bankasından gelen paylarından oluştuğu (9.540.892.96) geriye kalanın ise ( 8.177.973.00) TL belediye kaynaklarından temin edildiği buna karşılık aynı yıl giderlerinin ise (26.035.446.52) TL olduğu sadece 2008 yılı gelir gider farkının bile (8.316.580.62) TL bile bir yılda belediye kaynaklarından temin edilen kaynaklardan daha büyüktür.( Sahife 46)
Sayın başkan beş yıl boyunca ve bu ikinci beş yıllık dönemde çok şanslısınız zira arkanızda güçlü bir iktidar, iki tane bakan ve milletvekilleri ile birlikte çalışmaktasınız. Bu şans her zaman gelmez Fatsa’mızın geleceğine ışık tutacak ve nefes almasını sağlayacak Cumhuriyet Meydanı istimlâk projeleri ile eski hükümet konağının bulunduğu atıl bir durumda bekleyen sahil istimlâk konularının ve otogar projesinin hayata geçirilmesi için bu güçlü dönemde çaba sarf edilmesi gerektiğine inanıyorum. Fatsa’mızın önceliğinin bu projeler olduğuna inanıyorum.
Sayın başkan meclisimizin değerli üyeleri kısa zamana sıkışan ve tam teferruatlarını bilemediğimiz bu raporlar hakkında söyleyeceklerim bugün için bu kadar olup nasıl ve hangi kıstaslara uyularak hazırlanmış olan bu 2008 yılı faaliyet raporu hakkında olumsuz oy kullanacağımı belirtir saygılar sunarım.”