JAGUAR SPOR İSTEMİYORUZ. BİZ SARI-LACİVERT FATSASPOR İSTİYORUZ.
Ben demedim Fatsalı Sporseverler böyle diyor. (Ben içimden diyorum) Tabi bunun neden olduğunu Etem başkanla Üzeyir başkan daha iyi bilir. Ben bu takımda yaklaşık 20 yıl yöneticilik yaptım Etem başkan gibi her maçı heyecanla seyreden başkan görmedim. Kendisi maç seyretmekten hızını alamıyor. Akşam da halı sahada maç yapıyor. İyi de Futbol oynadığı söylenir. İnşallah ileride yeni bir düzeltme yapılır gözümüzün alışmadığı mavi siyah renklere veda ederiz.
YAKLAŞIK 70 YIL GERİ GİDELİM
1950’li yıllar Türkiye ligi kurulmamış. Futbol çok yaygın değildi. Futbol olarak Fenerbahçe (Sarı Lacivert) Galatasaray (Sarı Kırmızı) Beşiktaş (Siyah Beyaz) var onların deplasman maçları İstanbul, İzmir, Ankara arasında oynanıyordu. İşte o yıllarda Fatsa’da birbirlerine rakip iki takım var. Biri Fatsa Gençlik (Sarı Kırmızı) Diğeri Doğan Spor (Siyah beyaz) Bu iki takımın maçları sonunda kavgalı bitiyor.
NEDEN SARI LACİVERT
---Daha eskiye gidersek 1955 yılında Fatsa’da iki takım varmış. Birinin rengi Sarı Kırmızı FATSA Gençlik Spor Kulübü. Takımı kuranlar Rahmetli ZİYA TOPRAKBASTI (aynı zamanda takımın futbolcusu) ve NAZIM ÇAPKIN. (Oda Kaleci) Diğeri Rengi Siyah Beyaz DOĞANSPOR. Onun başkanı KÜLÜSTÜR AHMET’in babası (Kumru’lu Banka Müdürü Abdullah Efendi) ile Eczacı Tek. LEON ABİ. Takımın amigosu ise POSTACI ÖMER (Tandoğdu)
Bu iki takımın her maçı kavgalı-nizalı geçermiş. 1955 yılında Fatsa kaymakamı VAHİT RÜŞTÜ HEPER takım başkanları ve yöneticileri ile toplantı yapıp, iki takımı birleştirmiş. Sonra iki takımın başkan yöneticilerini bir odaya almış. Şimdi kendi aranızda renk seçimi yapın demiş. Uzun bir toplantı sonunda iki takımın yöneticileri takımın forma rengi SARI LACİVERT olsun. Formanın göğüsün de amblemi ADA FENERİ olmuş. Takımın ismi de FATSA FENER GENÇLİK SPOR KULÜBÜ olmuş. Demiş ve devrin Kaymakamı ilçenin gençleri arasında spor üzerinden birlik ve beraberliği sağlamış.
FATSA FENER GENÇLİK KULÜBÜ LOKALİ
Kulüp Lokali (Kulüp lokali üzerinden şu andaki karayolları geçerken yıkıldı) Öönünde çok güzel bahçesi varmış. Kulübün içinde PİN GPONG ve LANGIRT masası, BOKS RİNGİ, Kağıt OYUN MASALARI varmış Birde orada o günlerin AKİL ADAMLARININ SOHBET oturup sohbet ettiği kısım varmış. Bir gün oraya nerden geliyorsa, AZİZ NESİN İN YOLU düşmüş. Bu nezih ortamdan çok etkilenmiş ve İstanbul’a gittiğinde bu gördüğünü ulusal gazetede günlerce kaleme alıp anlatmış.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KULÜP BAŞKANLARI
Opr. Dr. Osman Memecan, Ahmet Erkli, Nail Dervişoğlu, Hüseyin Dere, Aydın Güzeler, Mazhar Altıntaş, (Takımı amatör ligde Şampiyon yaptı.) İbrahim İbrahimoğlu, Yaşar Hazinedar, Mazhar Tanrıkulu, Bahri Kibar, Ferudun Cumhur Altuntaş, Ulvi Suvarioğlu, Nihat Karcı, Mehmet Şen Şampiyon yaptı. (M. Çamaş zamanı,) İsmail Sarıçiçek (Kulüp Binasını yaptı) Üzeyir Erdoğan (Ethem Kibar Bld. Bşk. zamanı)
1950 YILLARININ FUTBOLCULAR.
KALECİLER : Nurettin Süer, Nihat Gürel, Mehmet Dizdar, Nazım Çapkın. FUTBOLCULAR : Dilik Mehmet, Faik Karabacak, Fuat Karabacak, M. Ali Şahin, Serkiz Markaroğlu, Cevat Çapkın, Ciğer Mehmet Talay, Tayyar Olcay, Galip Hoca, Nihat Karabacak, Hami Pazarbaşı, Vural Tandoğan, Süleyman Kantar.
1965 YILLARININ BAZI FUTBOLCULARI.
KALECİLER : Şener Aras, Kemal Özkara, Hikmet Aras, Halit Çamaş, FUTBOLCULAR: İsmet Belgin, Ömer Süer, İsmail Muslu, Hüsnü Özkurt, Kadir Duman, Mehmet Korgan, Ersin Önder, Ertan Sarıhan, Saydam Sarıhan, Kemal Arıca, Birol Çilingir, Hamit Özkurt, Hicabi Erbaş, Göden Murat, Arap Zeki, Kemiksiz Yüksel, Kel Hasan, Koz Koz Yılmaz, Çilloş Allattin. Kör Erdem, Tonton Şükrü.
1965’li MEKTEP ÇAYIRINDAKİ YAZ TURNUVALARI TAKIMLARI
Fatsa Fener Gençlik, (Bşk. Ahmet Erkli) Oto Yıldırım (Bşk. Osman Genç) Doğanspor (Bşk. Nurettin Süer) Esnafspor (Bşk. Fikri Sönmez) Kurtuluşspor (Bşk. Fikri Sönmez)
Yaz mevsiminde Fatsa dışında okuyan gençler takımlar kurup mektep çayırında turnuva tertip ederlerdi. Bu gün kütüphane binasını olduğu yer yüksekçe bir yerdi. Orası Türbündü. Orada saha çizgisine yakın yerde Fatsa’nın ileri gelenleri sandalye üzerinde oturduğu yerdi. Dumlupınar okulunun yanında iki dut ağacı vardı. Onun gölgesinde hanımlar otururdu. Kale arkaları simitçiler ,gazozcular, köftecilerin olduğu bölümdü. Maçlar tam bir festival havasında geçerdi.
973-1974 YILLAR
KALECİLER :Şeref Karaalioğlu, Sadi Ekiz, Ali İhsan Hazinedar, Ali Rıza Şatıroğlu, Adnan Eroğlu. FUTBOLCULAR : Erdoğan Arıca, Erhan Eroğlu, Ertuğrul Sönmez Mahmut Talay, Ahmet Talay, Yavuz Çekici, İhsan Hazinedar, Şevket Ömeroğlu, Birol Dutkan, Erol Gündüz, Mustafa Çullu, Hüseyin Demirkan, Yılmaz Gürol, Hasan Dindar, Kamil Uslu, Faruk Silahçıoğlu,
YIL 1983 FATSASPOR KENAN EVREN İN EMRİ İLE
3.LİGE ALINDI
Ortaokulda yapılan yönetim kurulu seçiminde Yaşar Hazinedar Bşk. Yusuf Akdeniz Bşk.Yrd, Nebi Çamaş, Erol Gündüz, İsmail Yurttaş, Mehmet Cevahir, Ahmet Becioğlu, Osman Demirel, Ömer Akdeniz yönetim kurulu üyeleri idi.
Bu yönetim zamanında stat yapıldı. Fatsa Bld. Binasının 4. katı kulüp binası olarak kiralandı ve kulüp binası olarak tefriş edildikten sonra, futbolculara, malzeme odası, yemek salonu, yatakhane, idman sonrası için banyo yerleri yaparak, kulübe o zamanın şartlarında bir kimlik kazandırdı.
FATSASPOR’DAN BAŞKA TAKIMLARA TRANSFER OLANLAR
Erdoğan Arıca (FENERBAHÇE, GALATASARAY, TÜRK MİLLİ MİLLİTAKIM KAPTANI) Erhan Eroğlu (SAMSUNSPOR, ANKARA GÜCÜ) Ömer Belgin (GALATASARAY) Şener Aras (KASIMPAŞA) Hami Pazarbaşı (İSTANBUL SİRKECİ) Hikmet Aras (SİVASSPOR) Zeki Muslu (GÖZTEPE, TURSUS İDMANYURDU) (Serdar Çelebi (GENÇLERBİRLİĞİ) Ahmet Talay (MALATYASPOR) Hüsnü Özkurt (ORDUSPOR) İsmail Muslu (GENÇ MİLLİ) Mahmut Talay (YILDIZ MİLLİ) İbrahim Ömeroğlu (ORDUSPOR) Ufuk Topaloğlu (ANKARA GÜNEŞSPOR) Murat Karaçuha (Göden Murat) (Ank. KEÇİÖRENSPOR) Kemal Özkara (Ank. YOLSPOR) Yılmaz Muslu (ŞEKER-HİLAL) Naci Çebi (ANK.ŞEKER-HİLAL) Hüseyin İsmailoğlu (Sarıyer) Yılmaz Gürol (ÇARŞAMBASPOR) Hüseyin Demirkan (ÇARŞAMBASPOR)
SON SÖZ : İşte 70 yıllık tarihin sonunda, (Yukarıdaki futbolcular gurubu mektep çayırı çocuklarıdır) Mektep çayırı katledilince SARI LACİVERT forma ve göğüsteki ADA FENERİ amblemi kalktı. Yerine kimsenin içine sinmeyen MAVİ SİYAH renk forma geldi. Amblemi de ne alakamız varsa JAGUAR !!! oldu. Takımda bir tane Fatsalı futbolcusu kalmadı. Gelinen nokta bu. Ben bunu anlatmaya çalıştım. Bu bir eleştiri yazısı değildir.