CUMHURİYET BAYRAMI
Çocukluğumuzda eski adı ile Geçtin, bugünkü adı ile Örencik ilkokulunun kapılarını pencerelerini süsler, 29 Ekim günün gelmesini iple çekerdik. Çünkü bize Cumhuriyetin en iyi idare şekli olduğunu öğretmişlerdi. Her ne kadar en iyi idare şekli biraz da idare edenlerin kişiliğine bağlı ise de yaşadığımız süre içinde de cumhuriyetin en iyi idare şekli olduğunu gördük. Çocuk kafası ile cumhuriyet bayramını sevmemizin başkaca nedenleri de vardı. Şiir okuyorduk. Başka arkadaşlarımız da şiir okuyordu. İyi okuyanları alkışlıyor, kötü okuyanları alaya alıyorduk. Bir keresinde şiiri yanlış okuyan arkadaşımız şakalara dayanamamış, saatlerce ağlamıştı. Ama, çocukluğumuzda bayramların ağır basan tarafı işin eğlence kısmı idi.
Ya bugün:
Bugün de cumhuriyet bayramını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Çünkü: Bugün cumhuriyet idaresine karşı olanlar türemeye başladı. Artık 2. cum-huriyeti savunanlar var. Anayasamızın 1. maddesi ‘Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.’ ve 4. maddesindeki değiştirilemez hükümler arasında bu 1. madde olmasa kim bilir nelerle karşılaşırız.
Cumhuriyetin etrafı kuşatılmış durumdadır. Anayasanın bu hükümlerine bile dolaylı yollardan dil uzatma densizliğinde bulunanlar vardır.
İşte bu nedenlerle Cumhuriyet bayramı bugün için kat be kat önem arz etmektedir. Kesinlikle sahipsiz bırakılmamalıdır. Bu amaçla İstanbul’da cumhuriyetin önemini ve etrafındaki ağı algılayan birçok ilçe belediyesi cumhuriyet bayramı kutlamalarını görkemli bir şekilde yapmaktadır. Aynı doğrultuda mensubu olmaktan gurur duyduğum İstanbul Barosu da bu hassasiyeti bildiği için tarihinde 2. kez ve fakat daha öncekine oranla çok daha görkemli, erkek mensuplarının siyah takım elbise, kadın mensuplarının da buna uygun kıyafetler giymek mecburiyetinde olduğu giysilerle katılabileceği bir balo tertiplemiştir. Umarım ki bütün demokrat kurum ve kuruluşlar bu hassasiyeti gösterir. Bugün artık cumhuriyetin bekçiliğini yapmak, eve ekmek götürmek kadar önem arz etmek-tedir.
Tüm okurlarımın cumhuriyet bayramını bu duygu ve düşüncelerle kutlar, geleceğinden kuşku duymayacağımız cumhuriyet ve özgürlük ortamı içinde nice bayramlar görmeleri temennisiyle….
Sevgili okuyucularım bu yazının buraya kadar olan kısmını bundan tam 15 yıl önce yani 2009 yılının Cumhuriyet haftasındaki köşemde yazmışım. Bu yazıda sadece İstanbul Barosunun o tarihte yaptığı balo hariç tüm anlatılanlar maalesef güncelliğini korumaktadır. Ne cumhuriyet düşmanları emellerine ulaşabilmişler ne der cumhuriyet sevdalıları geçen 15 yıla karşın bu gafillerden kurtulabilmiş değildir. Bugün hala Anayasa’nın ilk dört maddesi tartışmaya açılmaya çalışılmaktadır. Ama unutmayın ve emin olun ki cumhuriyet ilelebet yaşayacaktır.