FINDIK 132 LİRA OLDU!...
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024/2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları belirlenerek Tarım ve Orman Bakanlığının sosyal medya hesaplarından duyuruldu.
Yapılan yazılı açıklamada yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre Levant kalite fındığın kilogram fiyatı 130 TL olarak açıklanırken, Giresun kalite fındığın kilogram fiyatı 132 TL olarak belirlendi.
Geçen yıl kilogramı 80 TL olarak açıklanan sivri fındık için bu yıl herhangi bir alım fiyatı açıklanmadı.
Üreticilerin fındık fiyat beklentisi kilogram başına en az 150 TL seviyelerindeydi.
Böylece geçen yıl 82,5 TL olarak açıklanan levant kalite fındığın alım fiyatı yüzde 57 artmış oldu. Geçen yıl 80 TL olarak duyurulan Giresun kalite fındığın alım fiyatı da yüzde 57,6 artırıldı.
Bakanlığın resmi internet sayfasında yapılan açıklamada, "Bakanlığımızın üreticilere vereceği alan bazlı destek, mazot ve gübre desteği ile birlikte düşünüldüğünde ise levant kalite için ortalama fiyat 133 TL/Kg, Giresun kalite için ise 135 TL/Kg olacaktır" denildi.
Hemen belirteyim, açıklanan fiyattan görüştüğüm bir çok üretici memnun olurken, aynı sayıda ki üretici de memnun olmadı.
Yine samimi olarak söyleyeyim, beklenen fiyat 150 lira olarak ta açıklasaydı bu fiyattan memnun olmayan üretici yine memnun olmayacaktı.
Şahsen benim fındık bahçem olmadığı için maliyet nedir, kaça mal olur, kaça satıldığı zaman üretici rahat eder bilemem. Sadece fındık bahçeleri olan dost ve arkadaşlarımdan edindiğim bilgilere dayanarak yorum yapabiliyorum.
Yukarıda da yazdım, verilen fiyattan memnun olan da var, memnun olmayanda. Fifti fifti diyebiliriz.
Yine her fındık mevsiminde de. Eski Milletvekillerimizden merhum Ata Topaloğlu gazetemize yazı yazar, “Benim ailem fındıkçı. Sorunları çözmek için mecliste çaba sarf ettim, olmadı. Yazı yazdım, gazetede çıkan yazımı bizzat başbakana ilettim olmadı. Fındık sorunu bizden önce de vardı, bizden sonra da olacak. Fındık sorunu hiç bir zaman bitmez” demişti.
Gerçekten de öyle. Açıklanan fiyattan hiç kimse memnun olmuyor. Memnun olmaya da niyet yok.
İnşallah ürün bol olur da memnun olmayan üreticilerimizin de yüzü güler diye düşünüyorum.
Her fındık mevsiminde “Ne olacak bu fındığın hali?” diye konuşur ve yazarız.
“Maliyeti nedir, fiyat ne olmalıdır?” diye de çeşitli yorumlar yapar dururuz.
Sonuç, fiyat açıklanır ve yine hüsranla karşılaşırız.
Hepimiz yıllar önce bir gerçeği yaşamıştık. Konu yine fındık ve fındık üreticisi... Verilen fındık fiyatı yetersiz olduğu için üreticiler Ordu ilinin tüm ilçelerinde yolları kesmiş, yollar saatlerce trafiğe kapatılmıştı. Dönemin milletvekilleri ve bakanı devreye girmiş; hatta canlı yayınla konuşmalar yapmış ve yollar trafiğe açılmıştı. Buna rağmen fiyatta herhangi bir değişiklik olmamıştı. Bu büyük tepkinin ardından gelen seçimde de iktidar partisi oylarını neredeyse ikiye katlamıştı. Yani herkes hayatından memnundu. Sonuçlara göre durum böyle anlaşılıyordu.
Konuya ilişkin bir fıkra ile yazımıza devam edelim...
Bir zamanlar bir sultanın ülkesinde vergiler çok ağırmış. Vezir vüzera Sultan’ın karşısına çıkmışlar, “Sultanım vergiler pek ağır geliyor. Ahali homurdanıyor” demişler.
Sultan önce gülmüş, sonra gürlemiş:
-Vergileri artırın !..
- Aman efendim yanlış anladınız galiba. Halk homurdanıyor…
Sultan yine gürlemiş.
-Dediğimi yapın bre… Artırın vergileri.
Artırmışlar.
Bir süre sonra vezir vüzera yine huzura çıkmış:
- Sultanım vaziyet fena, zira ahali artık pek fena homurdanıyor…
Sultan omuz silkmiş:
- Vergileri daha da artırın… İtiraz istemem, dediğimi yapın…
Bir, üç, beş, vergiler sürekli artırılmış. Bir süre sonra vezir vüzeradan huzura çıkan olmamış, çıkanlar da vergiden, homurtudan söz etmez olmuşlar.
Sultan sormuş:
- Bre vezirler, ahalinin hali nicedir? Homurtu, zırıltı filan?..
Baş vezir boynunu bükmüş:
- “Valla Sultanım biz de anlamıyoruz” demiş. Ahali sokaklara dökülmüş, kah kah gülüyor; parmaklarına zil takmış şıkır şıkır oynuyorlar. Bir acayip vaziyet yani…
Sultan kaşlarını çatmış, suratını asmış:
- Haaa, işte şimdi korkmak lazım, demiş. Çünkü eşik aşılmış. Artık sakın vergi mergi artırmayın...
Şimdi gündemde fındık olduğu için herkes konuşup kendine göre yorum yapıyor... kimi haklı... kimi haksız... Ama ortada bir gerçek var.. Fındık komik bir fiyatla piyasada işlem görecek.
Ama bildiğim bir gerçek var, yapılacak ilk seçimlerde iktidar partisi oylarını yine artıracak. İşte ben de bunu anlayamıyorum.
ÇEVRE YOLU İHTİYAÇ DEĞİL ZARURET
Son günlerde bir kez daha anladık ki, çevre yolu ihtiyaç değil, zaruret..
Bir an önce de yapımına başlanılması gerekiyor.
Eskiden sadece bayram öncesi trafik sıkışıklığı olurdu. Araçlar kilometlerce uzunlukta seyir halinde yavaş yavaş yol alırlardı.
Şimdi ise bayram değil, seyran değil ama, trafik yoğunluğu almış başını gidiyor. Araçlar yine sahil yolunda kilometrelerce uzun kuyruklar oluşturarak yoluna devam edebiliyorlar.
Bu yoğunluğun ana nedeni ise Rize’ye çay için, Ordu ve Giresun’a fındık toplamak için gelenlerden kaynaklanıyor.
Kısaca sadece bayramlarda değil, yılın bir kaç ayında bu çile çekiliyor.
Vekillerimiz zaman zaman “Çevre yolumuz yapılacak, proje aşamasında” gibi laflar söyleseler de laftan ileri giden bir şey yok.
Bu çile 5 ila10 yıl sürecek gibi görülüyor.
Halbuki iktidar bu gerçekleri bir görse ya da bu sıkıntıyı mevcut milletvekillerimiz gündeme getirip Sn. Cumhurbaşkanımıza bir kez daha hatırlatsa biraz daha erkene alınabilir diye düşünüyorum.
Biz de biliyoruz tasarruf tedbirleri uygulanıyor. Yatırımlar askıya alındı. Tamam kabul ama bu iş yatırım işi değil. İhtiyaca acilen cevap verme işi. Bu yoldan 81 vilayette yaşayanlar gelip geçiyor. Sıkıntılı bir süreçten gidip geldikten sonra iktidara nasıl bakar onu da milletvekilleri düşünsün..